News Item: Chişinăul cere Moscovei retragerea tehnicii blindate din Transnistria
(Category: PRESA)
Posted by justme
Monday 17 December 2012 - 16:14:28


Foto: novostink.ru

Chişinăul i-a cerut Rusiei să-şi retragă tehnica blindată grea din zona de securitate de pe Nistru. Acest lucru ar urma să constituie începutul pentru demilitarizarea regiunii şi înlocuirea misiunii trilaterale de pacificare (Rusia, Chişinău şi Tiraspol) cu una civilă internaţională, este de părere ministrul apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa.


O sursă a cotidianului rus „Nezavisimaia Gazeta”, apropiată guvernului de la Chişinău, a declarat că „speranţele Kremlinului de a-şi menţine statu-quo-ul în regiune nu sunt îndreptăţite: conducerea republicii nu va face concesii”.

Potrivit unui acord semnat de cele trei părţi, tehnica blindată din zona de securitate trebuia să fie retrasă încă în 2003. Aceasta a şi fost retrasă de partea moldoveană şi cea transnistreană, însă a rămas în cadrul batalionului de pacificare rusesc. „Partea rusă trebuie să-şi retragă tehnica blindată conform acordului din 2003, după exemplul Chişinăului şi Tiraspolului. Nu văd necesitatea menţinerii acesteia în zonă. După aceasta ar putea fi rezolvată problema renunţării de către toate contingentele militare la armele grele de tragere: lansatoare de grenade şi mitraliere cu lunete”, a declarat Marinuţă, amintind că zona de securitate de pe Nistru a fost înfiinţată în urmă cu 20 de ani.

Potrivit ministrului moldovean, în anii care s-au scurs de atunci nu au existat cazuri tragice în zonă, cu excepţia incidentului de la 1 ianuarie 2012. „Aceasta înseamnă că în Republica Moldova, inclusiv pe malurile Nistrului, domneşte pacea. În al doilea rând, părţile implicate în proces şi-au redus în acest timp contingentele la minimum. În al treilea rând, oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului fac cumpărături unii la alţii, se vizitează, studiază, se căsătoresc între ei, astfel că situaţia nu trebuie tensionată”, a subliniat Marinuţă.

Oficialul moldovean este convins că „nu este departe momentul când va fi luată o decizie politică în acest sens şi misiunea trilaterală de pacificare va fi înlocuită cu o misiune mixtă de observatori internaţionali”.

Declaraţia lui Marinuţă a răsunat la unison cu declaraţia şefului misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova, Jennifer Brush. Într-un interviu acordat Info-Prim Neo, aceasta a subliniat că necesitatea prezenţei forţelor de pacificare în Transnistria trebuie redusă la zero, însă pentru aceasta este necesară în primul rând soluţionarea conflictului. „Este curios că atenţia populaţiei, a întregii comunităţi, este concentrată asupra pacificatorilor, nu asupra soluţionării conflictului”, a constatat Brush.

Zona de securitate de pe Nistru a fost înfiinţată prin acordul ruso-moldovean din 21 iulie 1992 privind încetarea conflictului armat în Transnistria. Situaţia din zona de securitate este controlată în prezent de forţe de pacificare trilaterale, formate din ruşi, moldoveni şi transnistreni.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2060 )