News Item: România, fabrică de generali
(Category: PRESA)
Posted by justme
Monday 07 January 2013 - 09:49:56

În ultimii 22 de ani, în timp ce efectivele din Armată, Interne şi chiar şi din serviciile secrete s-au redus substanţial, numărul generalilor activi şi în rezervă a crescut permanent.


Practic, potrivit unor date, România ar fi ţaracu cei mai mulţi ofiţeri avansaţi la gradul de general, în timp de pace. Potrivit unei statistici, numai sub preşedintele Băsescu, la MApN au fost avansaţi 478 de generali, la SRI 68 de generali, la SPP 32 de generali, iar la MAI 137 de generali. Din informaţiile noastre, în prezent, numărul generalilor activi din toate instituţiile de forţă ale statului se ridică la aproape 400.

În România există câteva instituţii mari şi late care „dospesc” generali. Cu una sau mai multe stele, numărul acestora se apropie, potrivit informaţiilor noastre, de 400. Cele mai vechi şi cunoscute instituţii publice din ţarăunde pot fi auzite la tot pasul saluturi precum „Să trăiţi!, sau „Am onoarea, domnule general!” sunt Ministerul de Interne şi cel al Apărării. Următoarele pe listă sunt SRI, SIE şi, în cele din urmă, SPP, instituţii ale statului român care, absolut toate, refuză să facă public numărul generalilor din „dotare”.

Potrivit Strategiei de transformare a Armatei României, aprobată prin Hotărâre a CSAT în anul 2007, personalul armatei a fost stabilit la un număr de 90.000 de militari şi civili. În Nomenclatorul funcţiilor din Armata României a fost prevăzut un număr de funcţii de generali, respectând raportul de aproximativ un general la 870 de funcţii de militari şi civili, ţinându-se cont de importanţa, responsabilităţile şi atribuţiile ce revin fiecărei funcţii. La această dată, în Ministerul Apărării sunt încadrate 92,5% din funcţiile de general, direct cu ofiţeri, un procent de 33,7% din total, iar cu generali, 66,3%. Fapt care denotă că, în prezent, Armata Română depăşeşte procentul de sută la sută la numărul de funcţii de general cu trei posturi, adică un total de 103 funcţii de general. Din informaţiile primite de la MApN reiese că în structurile de apărare ale ţării sunt angajaţi un număr de 66 de generali, alţi 33 de ofiţeri ocupând doar funcţia de general, fără a avea însă şi gradul. Ceea ce înseamnă că în fiecare judeţ al ţării există cel puţin câte doi generali, pe umerii cărora stau lipite stelele patriei. În luna octombrie 2012, soldele brute medii ale generalilor au variat între 4.921 lei, pentru un general de brigadă cu o stea, şi 7.252 lei pentru un general cu patru stele. Cel mai tânăr general în activitate are 44 de ani, iar cel mai în vârstă are 58 de ani. Nici unul dintre generalii MApN, avansaţi până în anul 1989, nu mai este în activitate.

Doar două femei chestori de poliţie în MAI

În prezent, dintre cei aproximativ 135.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, 78 de persoane deţin grade militare potrivit art. 2, B, lit. c) din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, respectiv grade profesionale aşa cum sunt prevăzute în Statutul poliţistului (respectându-se media întâlnită în majoritatea statelor europene de 1/1.000 de cadre). Dintre aceşti angajaţi, 76 sunt bărbaţi, iar două sunt femei. Chestorul de poliţie Irina Alexe - şef Departament Relaţia cu Parlamentul şi chestorul de poliţie Elisabeta Lipă - preşedinte al CS Dinamo Bucureşti, acestea fiind avansate la gradul profesional de chestor de poliţie în anul 2009, respectiv 2004. „Potrivit prevederilor legale, în vigoare, gradul militar de general de brigadă cu o stea, respectiv gradul profesional de chestor de poliţie se acordă de către preşedintele României, la propunerea ministrului Administraţiei şi Internelor, pentru ofiţerii care au dat dovadă de un înalt profesionalism, competenţă, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu”, confirmă comisarul MAI Ion Aurel. Persoana cu cea mai mică vârstă din rândul celor ce deţin gradul militar de general de brigadă cu o stea sau gradul profesional de chestor de poliţie este chestorul de poliţie Irina Alexe, iar cea mai înaintată în vârstă este chestorul de poliţie Doru Dumitrescu. Potrivit declaraţiei de avere pe anul trecut, publicată pe site-ul oficial, preşedintele clubului Dinamo, chestorul Elisabeta Lipă, încasează un venit lunar de 5.600 lei/lună, iar chestorul Irina Alexe suma de 7.731 lei/lună.

SRI, SIE şi STS nu vor transparenţă

Cu toate că am solicitat informaţii în scris de la serviciile de informaţii ale României, răspunsurile au fost ca şi inexistente. SRI, instituţia condusă de George Maior, a ignorat complet solicitarea noastră. La fel s-a întâmplat şi cu instituţia condusă de generalul STS Marcel Opriş, care are doi adjuncţi, tot generali şi ei, promovaţi recent de Traian Băsescu. Din informaţiile noastre, la STS, în acest moment, „ar fi în schema de personal cel mult 10 generali”. Potrivit surselor din interiorul SRI și din consultarea decretelor prezidențiale, la ora actuală, în conducerea instituţiei, figurează „înspre 75 de generali, majoritatea bărbaţi, serviciul având câteva femei avansate la acest grad, în 2012”. Cât priveşte SIE, un anume domn Ionescu, de la biroul de relaţii publice, ne-a comunicat: „Datele solicitate nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public, în temeiul art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001. Prin excepţie, cu privire la salarizarea cadrelor militare din instituţia noastră, aceasta se realizează potrivit legislaţiei naţionale aplicabile personalului plătit din fonduri publice”. Tot din interiorul serviciului, sursele noastre ne-au confirmat că, “la SIE, numărul generalilor este undeva între 50 şi 100”, fără a preciza cu exactitate numărul lor.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2118 )