News Item: Macedonia: divergenţe în privinţa reinstituirii serviciului militar obligatoriu
(Category: PRESA)
Posted by justme
Sunday 20 January 2013 - 01:28:15


Foto: imageshack.us



Un articol de Miki Trajkovski/Southeast European Times


Statul major al armatei macedonene a anunţat că doreşte să reintroducă serviciul militar obligatoriu, însă ministrul apărării Fatmir Besimi s-a opus ideii, spunând că este inutilă.


Statul major a propus o aşa-zisă versiune îndulcită în care tinerii adulţi vor trece prin trei luni de instrucţie în armată. În acest fel, armata va ocupa cel puţin 15% din posturile sale active prin noii recruţi.

Besimi a afirmat însă că nu există niciun fel de analize care să conducă la concluzia statului major.

„Majoritatea ţărilor membre NATO, chiar şi cele cu o tradiţie lungă de serviciu militar obligatoriu, au părăsit acest sistem al recrutării şi au introdus sistemul voluntar, în alte cuvinte, acestea au acum armate complet profesionale”, a declarat Besimi.

Experţii şi analiştii militari nu sunt însă de acord, afirmând că beneficiile recrutării sunt numeroase, inclusiv acela de a putea acorda o asistenţă mai bună aliaţilor Macedoniei din cadrul NATO.

„Întărită cu noi recruţi, armata va constitui o garanţie mai mare pentru integritatea teritorială a Macedoniei şi va oferi o bază mai mare pentru implementarea angajamentelor asumate faţă de aliaţi. Totodată, vom reduce costurile impuse de soldaţii profesionişti”, a spus Adil Gazafer, un general în rezervă care a fost comandantul adjunct al statului major al Macedoniei în perioada 2005-2008, pentru SETimes.

„Dacă un sistem obligatoriu ar fi fost inutil, ţări mai mici precum Elveţia nu ar fi avut niciodată armată. O ţară este respectată pentru capacitatea sa de a se apăra. Recrutarea a fost desfiinţată prea rapid acum câţiva ani, în ceea ce a părut a fi o decizie politică. Însă recruţii vor fi la fel de pregătiţi ca soldaţii profesionişti şi vor putea servi în misiuni de pace”, a adăugat Gazafer.

Macedonia s-a numărat printre primele ţări din regiune care au desfiinţat serviciul militar obligatoriu, făcând trecerea la o armată profesionistă în 2008; Serbia a fost ultima.

„Sprijin această propunere şi îl încurajez pe comandantul statului major... să reinstituie serviciul militar obligatoriu, chiar dacă numai pentru trei luni. Bineînţeles, dacă există condiţii bune pentru aceasta. Pentru mine, serviciul în armată este un lucru sacru”, a spus Legioner.

Liderii militari, analiştii şi bloggeri au afirmat deopotrivă că există o nevoie specifică, practică, ca populaţia să fie pregătită într-un moment de ameninţări globale de securitate sporite şi de dezastre naturale. Ei spun că Macedonia are nevoie de soldaţi tineri, iar noii recruţi vor reprezenta o bază din care vor fi aleşi pe cei mai buni pentru a studia la o academie militară, pentru a deveni ofiţeri.

„Doresc reintroducerea serviciului militar regulat, deoarece ei ne vor învăţa cum să fim pregătiţi şi disciplinaţi. În cazul unei urgenţe vor fi suficienţi soldaţi pregătiţi pentru a rezista (sau pentru a-i ajuta pe cetăţeni)”, a declarat SteF1z.

„Pentru o ţară mică este important ca fiecare persoană să fie pregătită şi să participe la apărarea acesteia”, a spus generalul Gorancho Kotevski .

Unii bloggeri nu sunt însă de acord, afirmând că o versiune mai blândă a serviciului militar s-ar putea dovedi insuficientă pentru a întruni standardele profesionale cele mai ridicate pentru care soldaţii macedoneni au fost premiaţi în serviciul din misiunile din Afganistan, Irak, BiH şi alte părţi.

„Serviciul militar obligatoriu nu este fezabil. Soldatul profesionist va fi mai bine instruit, echipat şi pregătit decât recruţii de rând”, a spus Van der Heights.

Mulţi dintre cei care sprijină serviciul militar obligatoriu reamintesc faptul că opoziţia a blocat bugetul anul trecut, forţând implementarea acesteia şi a altor propuneri la o dată ulterioară.

„Cred că nu va fi un serviciu militar regulat anul acesta, deoarece bugetul este adoptat şi nu prevede nu există niciun fel de bani pentru recruţii armatei regulate”, a conchis Trajce.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2143 )