News Item: Eliberarea expertizelor medico-legale neplătite, obligatorie pentru legişti?
(Category: PRESA)
Posted by justme
Tuesday 22 January 2013 - 22:46:40


Foto: adevarul.ro


Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un proiect de ordonanţă prin care vor să interzică instuţiilor de medicină legală să mai refuze eliberarea actelor medico-legale dacă organele judiciare nu plătesc în avans.


Iniţiativa legislativă a fost propusă după scandalul generat de cazul japonezei Yurika Masuno (20 ani), ucisă în 17 august 2012 de Vlad Nicolae.

Cazul morţii tinerei japoneze, violată, tâlhărită şi ucisă în pădurea Corbeanca a fost puternic mediatizat. Pentru ca, dincolo de tragedie, au fost puse încă o dată pe tapet „n” motive pentru care un individ, cu profilul unui criminal, se poate plimba nestingherit pe străzi.

Pe lângă neglijenţa anchetatorilor, criminalul şi violatorul în serie a fost lăsat în libertate şi din cauză că Institutul Naţional de Medicină Legală (INML ) nu a pus la dispoziţia procurorilor rezultatul unor expertize necesare pentru finalizarea cercetărilor. Motivul? - Din lipsă de fonduri, acestea nu au fost achitate la timp, iar medicii legişti au refuzat să le dea anchetatorilor rezultatele.

Potrivit proiectului de act normativ, devine „interzis instituţiilor de medicină legală să refuze eliberarea actului medico-legal condiţionat de achitarea valorii prestaţiilor medico-legale”.

Demersul reprezentanţilor MAI vine la cererea expresă a Ministerului Public, după scandalul declanşat de moartea japonezei Yurika Masuno, ucisă de Vlad Nicolae care, ulterior s-a stabilit că ar mai fi comis alte două crime şi violuri.

În acest context, anul trecut, la 7 septembrie, Laura Codruţa Kovesi, cea care acupa atunci funcţia de procuror general, a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să facă demersuri pentru modificarea legii în aşa fel încât să elimine condiţionarea efectuării expertizelor de plata acestora.

Tot atunci, Ministerul Public s-a adresat şi conducerii Institutului de Medicină Legală, susţinând că expertizele trebuie efectuate chiar dacă nu sunt plătite în avans, pentru a putea fi ridicate imediat şi fără a se mai pierde timp în anchetarea cazurilor de omor, viol şi tâlhărie.

Proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne propune şi ca banii datoraţi instituţiilor de medicină legală să fie asimilaţi drept cheltuieli de judecată şi să fie achitaţi de partea care pierde procesul, adică fie din banii acuzatului, fie pe cheltuiala statului, dacă inculpatul este găsit nevinovat.

În plus, MAI menţionează în proiect ca „în costul serviciilor prestate din dispoziţia organelor de urmărire penală sau a instanţelor judecătoreşt să fie incluse doar tarifele pentru activităţile ce constituie operaţii de efectuare a constatărilor sau expertizelor, precum şi altor lucrări medico-legale solicitate”.

Mai exact, prevederea urmăreşte să elimine alte costuri suplimentare percepute de instituţiile medico-legale.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2150 )