News Item: Rezultatele Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi in anul 2012
(Category: PRESA)
Posted by Radu89
Sunday 03 February 2013 - 12:50:42

Rezultatele obţinute de poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi in anul 2012

Anul 2012 a reprezentat pentru personalul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, o perioadă de acumulări calitative in planul organizării şi executării misiunilor specifice, o perioadă in care s-au depus eforturi deosebite pentru indeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate in domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră.

Competenţa echipelor manageriale, calitatea resurselor umane şi permanenta lor pregătire, suportul logistic actual şi perspectiva imbunătăţirii acestuia, potenţialul colaborării cu structurile de securitate naţională şi ordine publică şi nu in ultimul rand cu populaţia din zona de competenţă ne dau o robustă convingere şi speranţa că ne vom indeplini sarcinile ce ne revin in drumul spre aderarea Romaniei la spaţiul Schengen. De asemenea, managementul la nivelul I.T.P.F. Iaşi a fost circumscris implementării conceptului de control intern/managerial, insuşirii acestuia de către toţi şefii de structuri şi procedurării principalelor activităţi proprii desfăşurate.


TRAFIC INREGISTRAT

Traficul inregistrat in punctele de trecere a frontierei rutiere, feroviare si portuare, a inregistrat scăderi faţă de anul trecut, in medie cu 3% (concretizandu-se in 3.967.475 persoane care au tranzitat frontiera de stat faţă de perioada similară a anului trecut cand au tranzitat frontiera de stat un număr de 4.106.049 persoane).

Traficul de mijloace de transport a inregistrat in această perioadă o scădere cu 9% (concretizandu-se in 1.249.604 mijloace transport faţă de perioada similară a anului 2011 cand au tranzitat frontiera de stat 1.370.764).


FAPTE ILEGALE


In anul 2012 la nivelul I.T.P.F. Iaşi au fost inregistrate 1063 evenimente de frontieră, constatandu-se o creştere faţă de anul 2011 cu 3 %, constatandu-se 1612 infracţiuni, in care au fost implicate 1535 persoane.

In anul 2012, au fost aplicate 3307 sancţiuni contravenţionale, valoarea constatărilor fiind de 786.907 lei. Comparativ cu anul 2011 se inregistrează o scădere a numărului de contravenţii cu 24 %, concluzionand in urma analizelor efectuate o disciplinizare a persoanelor ce işi fac prezenţa in zona de frontieră.


COMBATEREA MIGRAŢIEI ILEGALE


Pe linia migraţiei ilegale au fost inregistrate scăderi faţă de anul trecut in medie cu 17% (concretizandu-se in 135 de evenimente, in care au fost implicaţi 249 cetăţeni străini). Din analiza situaţiei operative putem afirma faptul că aceste evenimente au fost inregistrate preponderent in partea de sud a zonei de competenţă a I.T.P.F. Iaşi, respectiv in judeţele Vaslui şi Galaţi.


Caz semnificativ:

In dimineaţa zilei de 07 mai a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi, acţionand in baza unei informaţii primite de la grănicerii moldoveni, au depistat pe direcţia localităţii de frontieră Şiviţa-Romania, două grupuri din care făceau parte nouă persoane care nu-şi justificau prezenţa in zonă. Imediat s-a procedat la legitimarea persoanelor, dar deoarece acestea nu deţineau documente de identitate şi nu erau vorbitoare de limba romana sau o limbă de circulaţie internaţională, poliţiştii de frontieră i-au condus la sediul sectorului, pentru continuarea cercetărilor. In urma verificărilor specifice efectuate şi cu sprijinul autorităţilor din R. Moldova, s-a stabilit că aceştia sunt din Bangladesh, au trecut ilegal frontiera dintre Republica Moldova şi Romania, traversand raul Prut, cu ajutorul unor bărci pneumatice, cu scopul de a ajunge in Spaţiul Schengen, in vederea găsirii unui loc de muncă.

Poliţiştii de frontieră le-au intocmit bărbaţilor lucrare penală, sub aspectul săvarşirii infracţiunii de intrare in ţară prin trecere ilegala a frontierei de stat.


COMBATEREA TRAFICULUI DE MIGRANŢI ŞI TRAFICULUI DE PERSOANE



Pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de trafic de migranţi şi trafic de persoane, au fost documentate şi constatate 7 infracţiuni.

Se menţine ca şi “modus operandi” trecerea ilegală a frontierei din R. Moldova in Romania prin traversarea raului Prut. Migranţii erau racolaţi, călăuziţi, indrumaţi, cazaţi şi transportaţi in schimbul unor sume de bani considerabile (2.000-4.000 de euro) de pe teritoriul Republicii Moldova pană pe teritoriul Romaniei, de către membrii unor grupări organizate specializate in comiterea unor astfel de fapte.


Cazuri semnificative:

1. In luna octombrie 2012, lucrătorii STPF Botoşani au finalizat un dosar penal privind o grupare infracţională ce avea ca principală preocupare traficul de migranţi. Astfel, grupul format din cetăţeni romani şi străini au introdus ilegal in Romania persoane de cetăţenie arabă şi cetăţeni din R. Moldova, cărora, ulterior le-au facilitat ieşirea din ţară către state din spaţiul U.E./ Schengen cu ajutorul unor documente de identitate romaneşti, respectiv paşapoarte şi cărţi de identitate, prin metoda substituirii de persoană.

Astfel, in data de 09.10.2012 in baza autorizaţiilor de percheziţie emise de Tribunalul Botoşani au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare şi au fost puse in executare 20 de mandate de aducere la sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Botoşani privind 8 invinuiţi şi 12 martori, acţiune la care au participat 30 de lucrători din cadrul S.T.P.F. Botoşani şi 2 lucrători din cadrul B.C.C.O- Botoşani fiind folosite 8 autoturisme din cadrul S.T.P.F.

Pe toată durata activităţii de monitorizare, suportul tehnic a fost asigurat cu sprijinul D.G.I.P.I., S.R.I., iar in activitatea de supraveghere operativă s-a colaborat cu lucrători din cadrul I.G.P.F., S.T.P.F. Arad, S.T.P.F. Suceava şi S.P.F. Borş, organele de poliţie de frontieră de la graniţa de vest a Romaniei fiind anunţate cu privire la intenţia părăsirii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei de către migranţi. Acestora le-au fost intocmite dosare penale. Activităţile au fost coordonate de procurorul şef al Biroului Teritorial Botoşani din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.



2. In data de 18 aprilie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, impreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale.

Astfel, in jurul orei 13.00, in Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare in ţară, cetăţenii din Republica Moldova: Alexandru L., Vadim G. si Ghenadii N., cu varste cuprinse intre 24 si 31 ani, pasageri intr-un autoturism marca Opel.

Avand suspiciuni cu privire la documentele prezentate la control de către bărbaţi şi la scopul declarat pentru a intra in Romania, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări specifice şi controale amănunţite asupra celor trei cetăţeni.

In urma controlului, in pantofii a două dintre persoane au fost descoperite trei cărţi de identitate romaneşti ce s-au dovedit a fi false.

Din cercetări, a rezultat faptul că unul dintre bărbaţi Alexandru L. i-a ajutat pe Vadim G. şi Ghenadii N. să obţină cărţile de identitate romaneşti false, de care intenţionau să se folosească pentru a ajunge ilegal in Spaţiul Schengen.

Poliţiştii de frontieră i-au intocmit lui Alexandru L. lucrare penală sub aspectul săvarşirii infracţiunii de trafic de migranţi.



PREVENIREA ŞI COMBATEREA CONTRABANDEI ŞI A INFRACŢIUNILOR CONEXE

Pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi a infracţiunilor conexe, la nivelul I.T.P.F. Iaşi au fost constatate 257 de infracţiuni, in care au fost implicate 185 persoane. Fenomenul se inregistrază cu preponderenţă in zona judeţului Botoşani. Urmare a măsurilor intreprinse au fost confiscate următoarele bunuri: 1.639.096 pachete ţigări in valoare de 12.631.771,63 lei, 3.445 litri alcool in valoare de 70.468,34 lei, 195 kg cafea in valoare de 11.529,40 lei şi 246 de autovehicule folosite in traficul de produse accizabile, ce aveau locaşuri special amenajate in acest sens, in valoare de 9.261.762,30 lei. Rezultatele obţinute de poliţiştii de frontieră pe această linie se reflectă şi in studiile efectuate de către producătorii de ţigări, care relevă faptul că procentul prezenţei pe zona de N-E a Moldovei a ţigărilor de contrabandă a scăzut de la 27,9% la 25,9 % şi că ţigările cu timbru de R.Moldova nu mai deţin monopolul pe piaţa de contrabandă, acestea scăzand de la 34,1% la 25,2 %.


Cazuri semnificative:

1. In perioada august-noiembrie, fiind verificate informaţiile obţinute de lucratorii noştri si valorificate/exploatate prin transformarea lor in probe, poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Iaşi şi S.C.M.I.I.T. al I.G.P.F., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.-S.T. Iaşi, in colaborare cu S.R.I. Timis, Iaşi şi Arad, precum şi cu sprijinul D.G.I.P.I. - Structura Centrală, C.C.P.I. – Centrul Regional SELEC şi EUROPOL au demarat activităţi specifice, in vederea identificării şi monitorizării membrilor reţelei şi probării activităţii ilegale a intregului grup infracţional organizat, care a acţionat constant şi ofensiv in sfera infractionalităţii de criminalitate organizată economico-financiară cu produse accizabile, evaziunii fiscale şi spălării de bani, prin săvarşirea de către membrii acesteia a activităţilor de iniţiere/constituire a unui grup infractional organizat si aderare/sprijinire sub orice forma a unui astfel de grup care avea ca obiect de activitate producerea ilegală şi contrafacerea unor importante cantităţi de ţigarete, in vederea comercializării acestora pe teritoriul Romaniei.

Procedandu-se la exploatarea datelor reieşite din activităţile de monitorizare judiciară desfăşurate, in cooperare, conform competenţelor, pe teritoriul Romaniei şi Ungariei, precum şi a informaţiilor furnizate de ofiţerii Poliţiei de Frontieră, in data de 20 noiembrie a.c., autorităţile maghiare au descins in două locaţii din localitatea Szolnok – Ungaria, unde au fost descoperite şi confiscate două linii complete de producţie de ţigări, incluzand maşini de tăiat şi fermentat tutun, precum şi: 450.000 pachete ţigări Plugarul contrafăcute, 31.000 kg tutun fin-tăiat/mărunţit – echivalentul a 1.650.000 pachete ţigări, 856 kg frunze de tutun, 363 000 bucăţi timbre/sigilii fiscale moldoveneşti contrafăcute, 1230 km hartie pentru ţigări şi hartie pentru cutii de ţigări.

Din datele furnizate de partea maghiară, valoarea accizelor pentru produsele accizabile confiscate este de 586.000.000 HUF (echivalentul a 2.077.561 euro) , din care 294.000.000 HUF (echivalentul a 1.042.325 euro) reprezintă TVA-ul conţinut.

In acţiunea respectivă au fost reţinute mai multe persoane, printre care şi două persoane de cetăţenie romană, membri marcanţi ai grupării, aflate, in prezent, in custodia autorităţilor maghiare.

In urma finalizării activităţii, luand in considerare rezultatele acesteia, precum şi modul in care s-a realizat cooperarea intre autorităţile celor două state, directorul general pentru Afaceri Penale din cadrul Administraţiei Naţionale Taxe şi Vămi din R. Ungaria, generalul de brigadă dr. LASZLO VANKO a transmis Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră o scrisoare prin care mulţumeşte pentru modul in care s-a realizat cooperarea, subliniind rolul important al politiştilor de frontieră romani in finalizarea cu succes a operaţiunii. A fost subliniată, de asemenea, convingerea că excelentele relaţii de cooperare stabilite intre instituţiile romane şi maghiare se vor materializa şi in rezultate viitoare semnificative.


2. In perioada 22.05.2012, ora 18.00 - 23.05.2012, ora 18.30, in baza unor informaţii aflate in lucru, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Ţuţora şi Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au executat o misiune specifică pe linia combaterii traficului ilicit cu ţigări, in zona localităţii de frontieră Prisăcani. Astfel, la aproximativ 150 m distanţă de malul raului Prut, a fost depistată o persoană de sex masculin care asigura supravegherea unui număr de 43 colete ascunse in vegetaţie, invelite in bandă adezivă. In urma verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că bărbatul depistat este Gheorghe D., care impreună cu Vasilică R., au transportat cu ajutorul unui atelaj hipo cele 43 colete, de la digul de protecţie al raului Prut pană la locul descoperii. Totodată, s-a stabilit că cele 43 de colete, ce conţineau 1.012.780 ţigarete (50.629 pachete) diferite mărci, cu timbru de acciză Republica Moldova, in valoare de aproximativ 262.563,92 lei, au fost introduse ilegal in Romania, peste raul Prut.

In cauză au fost efectuate 4 percheziţii domiciliare in urma cărora au fost ridicate in vederea continuării cercetărilor mai multe obiecte, inscrisuri şi suma de 650 euro de la Vasilică R. Intreaga cantitatea de ţigări, bunuri şi inscrisuri găsite asupra persoanelor au fost reţinute in vederea continuării cercetărilor, iar pe numele celor doi bărbaţi a fost intocmit dosar penal pentru săvarşirea infracţiunii de contrabandă.


3. In ziua de 14.12.2012, in jurul orei 05.40, in P.T.F. Albiţa, jud. Vaslui, s-a prezentat pentru a intra in tara, conducand un autocamion inmatriculat in R. Moldova, un barbat cu dubla cetatenie, romana si moldoveana. Conform documentelor, barbatul transporta borcane si avea ca destinatie Macedonia.

In urma continuării cercetărilor s-a stabilit faptul că in baxurile descoperite in tir era cantitatea de 632.850 pachete de ţigări diferite mărci cu timbru de acciză Republica Moldova.

Cu privire la cele constatate de către echipa de control şoferul a declarat că a fost contactat de un bărbat din Republica Moldova care i-a propus să transporte tirul pană in Macedonia, urmand ca la destinaţie să primească suma de 500 euro.

Poliţiştii de frontieră au intocmit actele premergătoare sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de contrabandă, deţinerea de către orice persoană in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete şi folosirea de acte nereale faţă de autoritatea vamală.



COMBATEREA TRAFICULUI INTERNAŢIONAL CU AUTOTURISME FURATE

Pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, la nivelul I.T.P.F. Iaşi, in urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost inregistrate creşteri faţă de anul trecut in medie cu 23% (concretizandu-se in constatarea a 82 de infracţiunui, in care au fost implicate 81 de persoane). Urmare a măsurilor intreprinse au fost descoperit 82 de autovehicule care figurau ca fiind declarate furate.

Analizand cazuistica in funcţie de locul descoperirii şi ţara de origine se constată ca in 51 de cazuri autovehicule au fost descoperite in punctele de trecere a frontierei, iar ca ţară de provenienţă pe primul loc se situează Italia, urmată de Germania.

Ca “modus operandi”, traficanţii au folosit documente false sau falsificate, au modificat seriile de şasiu ca acestea să corespundă cu documentele unor autovehicule inmatriculate legal sau s-a incercat scoaterea din ţară folosind documentele originale pentru autovehicule aflate in leasing.


Cazuri semnificative:

1. In data de 26 martie a.c., in jurul orei 17.30, poliţiştii de frontieră din cadrul C.M.I.I.T./ S.P.F. Iaşi şi din cadrul B.C.M.I.I.T./ S.T.P.F. Iaşi au desfăşurat, pe raza municipiului Iaşi, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii traficului internaţional cu autovehicule furate, pe timpul căreia au oprit in trafic, pentru control un autoturism marca BMW X6, condus de un bărbat din judeţul Vaslui, in varstă de 38 ani.

In urma verificărilor specifice efectuate poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul in cauză figurează ca fiind furat din Italia din data de 16.03.2012.

Bărbatul a declarat că autoturismul a fost achiziţionat in data de 03.03.2012 din municipiului Braşov şi nu avea cunoştinţă că acesta ar fi furat.

Autoturismul in valoare de 60.000 euro a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F. Iaşi pană la finalizarea cercetărilor.

Poliţiştii de frontieră au intocmit bărbatului dosar penal sub aspectul săvarşirii infracţiunii de furt calificat.


2. In data de 8 septembrie a.c., la P.T.F. Albiţa, pentru valorificarea unor date şi informaţii deţinute la nivelul I.T.P.F. Iaşi, poliţişti din cadrul Serviciului C.M.I.I.T. al I.T.P.F. Iaşi, S.T.P.F. Vaslui şi S.P.F. Huşi au organizat şi desfăşurat o acţiune punctuală pe linia prevenirii şi combaterii traficului cu autoturisme furate.

In timpul acţiunii desfăşurate, in jurul orei 01.30, s-a prezentat la controlul pentru trecerea frontierei, pe sensul de intrare in ţară, conducand un autocar marca MAN, cetăţeanul roman I.V., in varstă de 30 de ani.

La controlul de frontieră, in urma verificărilor efectuate in bazele de date, s-a constatat faptul că autovehiculul in cauză figurează in alertă furat din Italia.

Efectuandu-se verificări asupra elementelor de identificare ale autocarului s-a stabilit faptul că autocarul are seria de şasiu modificată.

Pe timpul cercetărilor, in P.T.F. Albiţa s-a prezentat Eugeniu G., cetăţean din R. Moldova, in varstă de 25 de ani, directorul firmei de transport internaţional de persoane care efectua cursa respectivă.

Cu privire la cele constatate, Eugeniu G. a declarat că autocarul in cauză a fost inchiriat de la o altă societate din R. Moldova, insă nu a putut prezenta documente din care să rezulte acest aspect.

Poliţiştii de frontieră vasluieni i-au intocmit lui Eugeniu G. dosar penal pentru săvarşirea infracţiunii de furt.

Autovehiculul, in valoare de 540.000 lei, a fost indisponibilizat şi introdus in parcul auto de la sediul S.T.P.F.Vaslui, in vederea recuperării acestuia de către proprietar.


3. In data de 1 septembrie a.c. in Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, cetăţeanul bulgar Iliev M., in varstă de 47 de ani, conducand automarfarul marca Scania şi remorca marca Schwarzmuller, ambele inmatriculate in Bulgaria.

In urma verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au constatat că remorca figurează ca fiind furată din Belgia.

Remorca in valoare de 50.000 lei a fost indisponibilizată şi introdusă in parcul de autovehicule confiscate a Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, in vederea recuperării acesteia de către proprietar.

Pe numele cetăţeanului bulgar, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au intocmit lucrare penală sub aspectul săvarşirii infracţiunii de furt.



NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR ŞI MUNIŢIILOR

Pe linia infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, au fost constatate 27 infracţiuni, ocazie cu care au fost confiscate 2469 arme şi 76.028 unităţi muniţie.

Evenimentele inregistrate au scos in evidenţă faptul că deşi numărul infracţiunilor constatate pe această linie a inregistrat creşteri cu aproximativ 108 %, acestea nu constituie aspecte de trafic de armament in mod organizat, majoritatea fiind comise din neglijenţa celor care efectuau transportul, aceştia nesolicitand autorizaţii necesare introducerii armelor in Romania.


Caz semnificativ:

In ziua de 5 martie a.c., la P.T.F. Albiţa / I.T.P.F. Iaşi, pe sensul de ieşire din ţară s-a prezentat la controlul de frontieră, conducand un autocamion inmatriculat in Iaşi, Igor B. cu dublă cetăţenie, romană şi R. Moldova, in varstă de 46 de ani.

Cu ocazia controlului de frontieră efectuat asupra mijlocului de transport, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit că o parte din marfa transportată constă in 83 de puşti, 28 de pistoale şi muniţia aferentă acestora, după cum urmează:

- 4 cutii de carton cu cate 24 de cutii metalice, fiecare cutie metalică conţinand 125 de proiectile tip alică cal. 4,5 mm, cu inscripţia „PLATINUM MAXIMUM VELOCITY”, marca „GAMO”;

- 2 cutii de carton cu cate 24 de cutii metalice, fiecare cutie metalică conţinand 125 de proiectile tip alică cal. 4,5 mm, cu inscripţia „PBA ARMOR PENETRATION”, marca „GAMO”;

- 1 cutie de carton cu 100 de cutii metalice, fiecare cutie metalică conţinand 250 de proiectile tip alică cal. 4,5 mm, cu inscripţia „PRO MATCH COMPETITION”, marca „GAMO”;

- 2 cutii de carton cu cate 60 de cutii metalice, fiecare cutie metalică conţinand 250 de proiectile tip alică cal. 4,5 mm, cu inscripţia „EXPANDER EXPANSION”, marca „GAMO”;

- 2 cutii de carton cu cate 48 de cutii din plastic, fiecare cutie plastică conţinand 25 de proiectile din plastic tip cartuş, cu inscripţia „VIPER 25”, marca „GAMO”.

La faţa locului s-a prezentat o echipă formată din poliţişti de frontieră din cadrul S.T.P.F. Vaslui şi specialişti din cadrul Biroului Arme şi Muniţii din cadrul I.P.J. Vaslui.

In urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că armele fac parte din categoria armelor neletale cu aer comprimat, pentru acestea fiind obligatorie o autorizaţie din partea organelor Poliţiei de Frontieră.

Cu privire la cele constatate, Igor B. a declarat că a incărcat marfa din Iaşi şi nu cunoştea faptul că pentru marfa transportată era necesară obţinerea unor autorizaţii speciale.

Poliţiştii de frontieră vasluieni i-au intocmit cetăţeanului in cauză dosar penal sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de trafic ilicit de arme şi muniţii, şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Armele cu aer comprimat şi muniţia aferentă acestora au fost ridicate in vederea continuării cercetărilor de poliţiştii de frontieră vasluieni şi introduse in camera de corp delict a S.T.P.F. Vaslui


PREVENIREA ŞI COMBATEREA CORUPŢIEI

Pe linia prevenirii şi combaterii corupţiei, in perioada de referinţă, la nivelul instituţiei au fost inregistrate 397 cazuri de desistare, in care poliţiştilor de frontieră au semnalat că li s-au oferit diferite sume de bani, in unele cazuri persoanele urmărind ca lucrătorii noştri să nu-şi indeplinească atribuţiile de serviciu in momentul in care au constatat anumite fapte ilegale. Ca urmare a sesizărilor făcute de către poliţiştii de frontieră, lucrători D.G.A.-D.J.A., instituţie desemnată să efectueze cercetări pe această linie, au fost intocmite 18 dosare penale.


Cazuri semnificative :

1. In data de 17.05.2012 la nivelul S.T.P.F. Iaşi - B.C.M.I.I.T., a fost inregistrată lucare penală constand in autodenunţul unui poliţist de frontieră impotriva numitului A. G., pentru săvarşirea infracţiunii de dare de mită. Cel in cauză a solicitat denunţătorului să intervină pe langă lucrătorii din cadrul S.P.F. Bivolari in vederea asigurării unei zone pe unde se putea introduce o cantitate mare de ţigări din R. Moldova, de mai multe ori intr-un anumit interval de timp, iar pentru acest lucru urma să primească suma de aproximativ 50.000 euro.


Cauza a fost instrumentată sub coordonarea lucrătorilor D.N.A.- Serviciul Teritorial Iaşi, reuşindu-se prinderea in flagrant a numiţilor A. G., P. L. şi O. B., care in seara zilei de 29 iunie au intradus ilegal in Romania, trecand peste raul Prut, cantitatea de 37.440 pachete cu ţigarete, marca Plugarul, ce aveau aplicate timbru de acciză R. Moldova.

In cauză persoanele au fost cercetate sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de :„cumpărare de influenţă”, „contrabanda calificata”, „deţinerea de către orice persoană in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete”, „complicitate cumpărare de influenţă” , „complicitate contrabandă calificata”, ,„complicitate la deţinerea de către orice persoană in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete”.


2. In data de 16 mai a.c., in jurul orei 14.00, in P.T.F. Albiţa /I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, cetăţeanul roman G.C., in varstă de 30 de ani, conducand un autoturism marca Skoda. Acesta a prezentat la controlul de frontieră documentul care atesta dovada inspecţiei tehnice a autoturismului şi asigurarea auto, eliberată de o firmă de asigurări din Marea Britanie. Avand suspiciuni in privinţa actelor prezentate, poliţiştii de frontieră vasluieni au procedat la verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că documentele in cauză sunt false, in aceste condiţii autoturismul neavand drept de circulaţie pe drumurile publice.

In momentul in care i s-au adus la cunoştinţă aspectele constatate, G.C a incercat să-l convingă pe unul dintre poliţiştii de frontieră să nu-i intocmească dosar penal pentru infracţiunile săvarşite, oferindu-i 500 euro, drept mită.

Poliţistul de frontieră a raportat evenimentul şefilor ierarhici, iar conducerea I.T.P.F. Iaşi a sesizat D.G.A. - Biroul Judeţean Anticorupţie Vaslui.

Ofiţerii Biroului Judeţean Anticorupţie Vaslui, impreună cu procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe langă Tribunalul Vaslui, s-au deplasat la faţa locului şi au procedat la prinderea in flagrant a făptuitorului.

Cel in cauză a fost cercetat in stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Poliţiştii de frontieră vasluieni i-au intocmit dosar penal pentru săvarşirea infracţiunilor de uz de fals şi conducerea unui autoturism pe drumurile publice din Romania fără drept de circulaţie.


FALS ŞI UZ DE FALS

Pe linia infracţiunilor de fals şi uz de fals au fost inregistrate creşteri faţă de anul trecut in medie cu 45% , concretizandu-se in constatarea a 206 infracţiunui săvarşite de participanţii la trafic care au prezentat la control fie pentru ei, fie pentru mijloacele de transport cu care se deplasau, documente care nu indeplineau condiţiile de formă şi de fond ale celor autentice necesare trecerii frontierei.


Cazuri semnficative:

1. In data de 16 martie a.c., in jurul orei 07.00, in P.T.F.Sculeni/I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat la controlul pentru trecerea frontierei, conducand un autoturism marca Mercedes, Serghei O., cu dublă cetăţenie, romană şi R. Moldova, in varstă de 28 de ani.

Existand suspiciuni cu privire la autenticitatea permisul de conducere, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări specifice in urma cărora au constatat că documentul este fals.

Poliţiştii de frontieră i-au intocmit lui Serghei O. dosar penal sub aspectul săvarşirii infracţiunii de „uz de fals”.


2. In data de 3 septembrie a.c., in jurul orelor 04.40, s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, Eugenia L., in varstă de 26 de ani, avand cetăţenie R. Moldova, insoţită de fiul acesteia, Mihai – Marius L., cetăţean roman, in varstă de 2 ani.

La controlul de frontieră poliţiştii de frontieră avand suspiciuni cu privire la autenticitatea declaraţiei notariale prezentate la control s-a trecut la efectuarea unui control suplimentar, ocazie cu care s-a constatat că procura este falsă.

Persoana a declarat că procura a fost obţinută de sora ei, in schimbul sumei de 150 de euro, de la o persoana pe care nu o cunoaşte.

Poliţiştii de frontieră au intocmit celei in cauză lucrare penală sub aspectul săvarşirii infracţiunii de uz de fals.


PREVENIREA ŞI COMBATEREA BRACONAJULUI

Pe timpul acţiunilor specifice desfăşurate de poliţiştii de frontieră pe linia prevenirii şi combaterii faptelor prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultură, au fost inregistrate creşteri faţă de anul 2011 in medie cu 20%, constatandu-se, in cursul anului 2012, 251 infracţiuni, au fost reţinute in vederea confiscării 2.096,43 kg peşte in valoare de 16.610 lei, 151 plase de pescuit in valoare de 47.108 lei, 33 bărci şi bunuri folosite pentru pescuit in valoare de 115.002 lei.



Cazuri semnificative:

1. Pentru valorificarea unor date şi informaţii deţinute la nivelul S.P.F. Fălciu, poliţişti de frontieră din cadrul sectorului au organizat şi desfăşurat o acţiune pe linia combaterii braconajului piscicol in zona de responsabilitate.

In cadrul acţiunii desfăşurate, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control un autoturism marca Dacia Logan, inmatriculat in Vaslui, care se deplasa dinspre localitatea Carja spre oraşul Murgeni, condus de cetăţeanul roman Ciprian M., in varstă de 33 de ani, care era insoţit de alţi doi cetăţeni romani, in varstă de 43 de ani, respectiv, 41 de ani.

In urma controlului efectuat asupra portbagajului autoturismului, a fost descoperită cantitatea de aproximativ 265 kg peşte din diferite specii, pentru care persoanele in cauză nu au prezentat documente de provenienţă.

In cadrul aceleiaşi acţiuni desfăşurate, a mai fost oprit pentru control autoturismul Dacia break, inmatriculat in Vaslui, care circula dinspre localitatea Carja spre municipiul Barlad, condus de cetăţeanul roman Ionel C., in varstă de 59 de ani, care era insoţit de alţi trei cetăţeni romani, cu varste cuprinse intre 51 şi 18 ani.

In urma controlului efectuat asupra portbagajului autoturismului, a fost descoperită cantitatea de aproximativ 77 kg peşte din diferite specii, pentru care persoanele in cauză nu au prezentat documente de provenienţă.

Cu privire la provenienţa peştelui găsit asupra lor cei şapte au declarat că au pescuit intreaga cantitate de peşte, cu ajutorul mai multor lansete şi undiţe dintr-o amenajare piscicolă şi că peştele este pentru consumul propriu.

Cele şapte persoane sunt cercetate de poliţiştii de frontieră sub aspectul săvarşirii infracţiunii de furt, iar şoferii celor două autoturisme şi sub aspectul săvarşirii infracţiunii de deţinere/transport/comercializare fără documente legale a peştelui, icrelor şi produselor din peşte.

Intreaga cantitate de peşte, in valoare totală de 2.770 lei a fost ridicată de către poliţiştii de frontieră şi fost predată unei unităţi de profil in vederea valorificării in condiţiile legii.


2. In data de 07 august a.c., in jurul orelor 07.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au depistat pe timpul desfăşurării unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, pe lacul Brateş, doi cetăţeni care desfăşurau activităţi de pescuit, dintr-o barcă de fibră, folosind unelte interzise de lege şi fără a deţine documentele necesare.

In urma verificărilor specifice efectuate poliţiştii de frontieră au stabilit că cei doi sunt cetăţenii romani, Florin B. in varstă de 43 de ani şi Ionel M. in varstă de 37 de ani, ambii domiciliaţi in municipiul Galaţi. Cei doi desfăşurau activităţi de pescuit industrial folosind unelte interzise de lege şi fără a deţine documentele necesare.

Asupra celor două persoane poliţiştii de frontieră au găsit un număr de 11 plase monofilament in lungime totală de 1.130 de metri, 10 plase din aţă pescărească avand lungimea totală de 1.610 metri, un prostovol, un minciog şi cantitatea de 12 kilograme de peste de diferite specii.

Cantitatea de peşte a fost predată D.S.V.S.A. Galaţi.

Poliţiştii de frontieră au ridicat barca in valoare de 7.200 lei şi uneltele de pescuit in valoare totală de 16.515 lei in vederea confiscării.

De asemenea au intocmit lucrare penală celor doi bărbaţi sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de nedeţinerea licenţei de pescuit/autorizaţiei de pescuit comercial, pescuit recreativ/sportiv, după caz şi producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vărselor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.


Pentru personalul structurilor din cadrul I.T.P.F. Iaşi, anul 2012 a reprezentat o perioadă in care s-au depus eforturi deosebite pentru indeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate in domeniile ce revin poliţiei de frontieră: controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice in zona de frontieră şi nu in ultimul rand combaterea faptelor de corupţie din randul personalului propriu.

Sursa : LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2178 )