News Item: Senatorii pregătesc relansarea fabricilor de diplome
(Category: PRESA)
Posted by justme
Friday 08 March 2013 - 15:49:12


Foto: edu-news.ro


Universităţile din ţară ar putea emite diplome universitare fără a mai avea nevoie de avizul Ministerului Educaţiei, potrivit unui amendament pregătit de senatorii din Comisia de Învăţământ la Legea Educaţiei Naţionale, pe care o vor modifica săptămâna viitoare.



Senatorii din Comisia pentru Învăţământ pregătesc noi modificări la Legea Educaţiei Naţionale, când va ajunge pentru raport legea de aprobare a OUG 92, prin care deputaţii au schimbat deja modalitatea de anulare a diplomelor false, trecând-o din curtea rectorilor în cea a judecătorilor.

Unul dintre amendamente este cel prin care li se va da universităţilor dreptul de a emite diplome universitare fără ştampila Ministerului Educaţiei, a declarat pentru adevarul.ro Senatorul Dumitru Oprea, secretar al Comisiei pentru învăţământ şi membru al PDL.

În momentul de faţă, legea stipulează că certificatele şi diplomele trebuie aprobate de către Minister înainte să fie înmânate absolvenţilor.

Senatorul Dumitru Oprea a explicat că va încerca să propună acest amendament în şedinţa în care se va discuta ordonanţa 92, însă depinde de votul membrilor dacă va trece. Comisia de specialitate din Senat va face ultimele modificări pe proiectul de lege, înainte ca acesta să intre în plenul Senatului, care este Camera decizională.

Secretarul Comisiei pentru învăţământ spune că, în prezent, dacă universităţile private „îşi fac de cap în ceea ce priveşte emiterea diplomelor pe bandă rulantă”, nici prin procedura în vigoare Ministerul Educaţiei nu are prea multe pârghii să-i oprească, dând exemplul scandalurilor din anii precedenţi cu Universitatea „Spiru Haret”.

Responsabilitatea diplomelor, „asumată integral” de universităţi

Amendamentul pregătit de Dumitru Oprea, fostul rector al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, este susţinut şi de preşedintele Comisiei pentru Învăţământ a Senatului şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pe ideea că universităţile ar trebui să-şi asume de acum încolo singure responsabilitatea emiterii diplomelor de licenţă, master şi doctorat, fără să aibă nevoie de aprobarea Ministerului Educaţiei.

„Universităţile trebuie să îşi asume integral responsabilitatea pentru diplomele pe care le emit”, a declarat Andronescu pentru „Adevărul”.

Funeriu: „Mafiotizarea învăţământului superior”

Fostul ministru al Educaţiei şi actual consilier prezidenţial, Daniel Funeriu, a declarat pentru „Adevărul” că printr-o astfel de schimbare „se urmăreşte mafiotizarea sistemului de învăţământ superior”.

„Interesele financiare sunt uriaşe. Introducerea de către mine a unor reglementări corecte de asigurare a calităţii a scăzut cu circa 100 de milioane de euro beneficiile fabricilor de diplome. Acum îşi vor banii înapoi, iar USL girează această mafiotizare a învăţământului superior”, a spus Funeriu.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere, însă rămâne de văzut care va fi forma finală în care Legea Educaţiei Naţionale, intrată în vigoare în 2011, va ieşi luna aceasta din Parlament.

Scandalul diplomelor de la universităţile particulare

Scandalul diplomelor eliberate de Universitatea „Spiru Haret” studenţilor care au urmat cursuri la învăţământul la distanţă a izbucnit în 2009, iar de atunci mii de absolvenţi au dat în judecată instituţia de învăţământ superior, cerând recunoaşterea acestor diplome.

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu declara, în decembrie 2011, că România risca să nu-i fie recunoscute diplomele dacă nu era rezolvat, prin modificarea Legii educaţiei, scandalul diplomelor false, arătând că ministerul nu putea să avizeze diplome emise de unele universităţi, printre care şi „Spiru Haret”, pentru specializări neacreditate.

Legea Educaţiei Naţionale a prevăzut ca instituţiile de învăţământ superior să fie obligate să închidă specializările şi programele de studii neacreditate sau care nu au fost autorizate să funcţioneze provizoriu, începând din 9 februarie 2011, când a intrat în vigoare legea.

Iar studenţii şi absolvenţii care au fost înmatriculaţi la aceste specializări aveau dreptul să-şi finalizeze studiile la specializări identice sau similare din acelaşi domeniu.

Ministerul, dat în judecată de zeci de mii de studenţi de „Spiru Haret”

În mai 2012, fostul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop, declara că Ministerul Educaţiei are sute de procese cu absolvenţi cu diplome de la unele facultăţi particulare, iar numărul cauzelor piedute de MECTS în faţa acestora blochează activitatea instituţiei, de aceea Guvernul trebuie să ia urgent o decizie.

Aproape 15000 de absolvenţi ai universităţii particulare „Spiru Haret” (USH), care au absolvit în 2009 cursurile la distanţă (ID) şi cu frecvenţă redusă (FR), şi-au câştigat diplomele de licenţă în instanţă, prin deciziile Curţii Supreme de până acum, potrivit datelor publicate la sfârşitul lunii ianuarie de Cabinetul de Avocatură Coltuc.

Plângerile depuse în instanţă de foştii studenţi ai Universităţii „Spiru Haret”, ale căror diplome au fost blocate în 2009, şi judecate de Curtea Supremă au fost soluţionate, 80%, în favoarea acestora, fiind vorba despre 10-15.000 de astfel de cazuri în total, au susţinut avocaţii.


LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2312 )