News Item: Sancţiunile ONU ar putea accelera cursa nucleară a Coreii de Nord: Beijingul şi Moscova propun reluarea negocierilor
(Category: PRESA)
Posted by justme
Monday 11 March 2013 - 20:36:20


Foto: MEDIAFAX


Respingând deciziile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Coreea de Nord a declarat că acestea doar vor întări statutul ei de deţinător de arme nucleare. Însă, în opinia experţilor, sancţiunile ar putea totuşi spori izolarea Coreii de Nord. Problema este cum să fie aplicate aceste sancţiuni. Rusia şi China militează împotriva sufocării economice a Phenianului, pledând pentru revenirea la procesul de negocieri, notează cotidianul rus „Nezavisimaia Gazeta”.



Coreea de Nord a declarat că sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU îi vor întări şi mai mult decizia de a-şi dezvolta programul nuclear. Ministerul de Externe al Republicii Populară Democrată Coreeană (RPDC) a dat de înţeles că ar putea fi organizate noi teste nucleare. Diplomaţia nord-coreeană a subliniat că „respinge în totalitate” ultimele sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU, deoarece acestea nu fac decât să-i consolideze statutul de stat care deţine arme nucleare şi lansează sateliţi. Sancţiunile pe care le-a „produs” ONU în ultimii opt ani au făcut ca RPDC să-şi majoreze „cantitatea şi calitatea mijloacelor sale nucleare”.

Încărcătura nucleară din timpul testului desfăşurat de RPDC în februarie a fost cea mai mare comparativ cu testele precedente. Însă, specialiştii care realizează monitorizarea peste hotare nu au putut confirma că RPDC a realizat testul cu succes, după cum afirmă ea. Opiniile experţilor sunt unele împărţite în ceea ce priveşte faptul dacă nord-coreenii sunt capabili să instaleze o încărcătură nucleară pe o rachetă. În acelaşi timp, există unanimitate de opinii în privinţa faptului că vor trece ani înainte ca nord-coreenii să creeze o adevărată rachetă balistică.

Indiferent de retorica la care face apel Coreea de Nord, important este dacă aceste ultime sancţiuni ar putea exercita presiuni asupra ei. Intervievat în acest sens de „Nezavisimaia Gazeta”, analistul rus Aleksandr Voronţov a opinat că sancţiunile ONU au un „caracter destul de serios”, dar că „totul va depinde de felul în care ele vor fi interpretate şi îndeplinite de state”. „De exemplu, se prevede că unei nave nord-coreene să i se interzică intrarea într-un port străin în cazul în care ea va refuza verificarea, iar această verificare se realizează dacă există suspiciuni că nava transportă încărcături dubioase. Acelaşi lucru este valabil în cazul avioanelor, cărora li se poate interzice aterizarea. Sunt interzice şi tranzacţiile financiare, tot dacă există suspiciuni că acestea ar avea legătură cu programul nuclear”, a subliniat expertul.

Astfel, dacă toate ţările vor interpreta punctual ultimele decizii adoptate de Consiliul de Securitate, consecinţele pentru RPDC ar putea fi dramatice. Însă, statele le tratează diferit. În Occident există oameni politici care doresc ca RPDC să fie sufocată economic. De exemplu, reprezentantul SUA la ONU, Susan Rice, a declarat că populaţia nord-coreeană va sărăci şi mai mult: adică, sancţiunile ar urma să afecteze şi populaţia.

Rusia şi China nu sunt de acord cu o asemenea abordare, subliniază „Nezavisimaia Gazeta”. Cele două ţări afirmă că sancţiunile nu trebuie să fie îndreptate spre distrugerea sectorului civil al economiei. În această situaţie, Rusia ar putea să joace propriul rol, deoarece exclusiv prin sancţiuni problema nu poate fi rezolvată. Potrivit lui Voronţov, „Moscova militează pentru reluarea negocierilor multilaterale, a celor intercoreene, celor dintre SUA şi RPDC”. „Rusia are o veche experienţă de comunicare cu RPDC, iar între cele două ţări s-au stabilit relaţii special”, subliniază expertul rus, în opinia căruia Moscova ar putea juca rolul de „mediator al acestor contacte”.

În favoarea căutării unei reglementări diplomatice s-a pronunţat sâmbătă şi China. Chiar dacă a susţinut noile sancţiuni, Beijingul a declarat că acestea „nu reprezintă o cale fundamentală de soluţionare a crizei”. Este nevoie ca părţile „să se comporte reţinut şi să evite acţiuni ce ar putea duce la escaladarea tensiunilor”, afirmă Beijingul.

Este clar cui îi este adresată această atenţionare, în condiţiile în care SUA şi Coreea de Sud încep în curând exerciţii militare. Orice incident la graniţă ar putea escalada în ciocniri, cu atât mai mult cu cât a intrat deja în vigoare decizia RPDC de a rupe acordul de soluţionare paşnică a problemelor disputate, acord pe care îl avea cu Coreea de Sud.

În acelaşi timp, în China au loc dezbateri dacă are sau nu rost ca RPDC să fie sprijinit în continuare. Potrivit „The New York Times”, Phenianul „a epuizat” Beijingul. În timpul reuniunii Consiliului Politic Popular Consultativ din China (organism consultativ în care sunt reprezentate diverse părţi), unii delegaţi au întrebat dacă merită ca RPDC să fie sprijinită sau mai bine ar fi ca ea să fie „abandonată”.

Cu toate acestea, China nu intenţionează să sprijine sancţiunile ONU prin represalii proprii. Cel mai important element al exporturilor chineze către RPDC este petrolul, în timp ce companiile chineze importă din Coreea de Nord minereu de fier şi cărbune. Acest schimb comercial nu va fi întrerupt, declară experţi chinezi.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2326 )