News Item: Tigareta II - episodul 2
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by colonelul
Tuesday 05 December 2006 - 03:49:19

Continuam cu istoria domnului Vasilescu Valentin. Vom incerca sa introducem cite un episod zilnic, pentru a putea permite si comentariile pe marginea acestora. De miine vom deschide si galeria foto cu copii dupa documentele primite.

Episodul 2

Corneliu Vadim Tudor, pentru care nu a existat vreun domeniu in care sa nu se dea expert, a sustinut o declaratie politica prezentata in plenul Senatului, afirmind ca va trimite organismelor internationale un "Memorandum" in care-l acuza pe presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, de implicare in afaceri necinstite, printre care si cazul avionului ucrainean ce a descarcat 25000 de baxuri de tigari pe aeroportul Otopeni. In aceste conditii, presedintele Constantinescu a convocat pe 26.04.1998 intr-o sedinta extraordinara pe membrii C.S.AT. unde a lasat alta bomba in cazul contrabandei cu tigari de pe Aeroportul Militar Otopeni, afirmand ca intreaga operatiune este doar "un asa-zis scandal". De fapt, a spus seful statului, este vorba de o operatiune "minutioasa" a SRI, care viza prinderea in flagrant delict a intregii retele de contrabandisti, si care a si reusit. Declaratia a fost facuta intr-o pauza a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, convocat in mare urgenta sambata la amiaza, aparent ca o reactie la acuzatiile facute cu o zi inainte de C.V. Tudor. De altfel, presedintele a amestecat tot timpul raspunsurile la acuzatiile lui Vadim cu "Afacerea Tigareta 2".
Vineri seara, la Cotroceni nu se stia nimic despre sedinta CSAT, iar in loc de o ora jumatate, cat se anuntase initial ca va dura, a tinut aproape cinci. Incalcand cutuma in vigoare de la inceputul mandatului sau, presedintele nu a mai permis accesul presei la inceputul sedintei, si nu a mai comunicat ziaristilor ordinea de zi. Desi la alte sedinte CSAT a fost invitat, directorul SPP Nicu Anghel nu a fost vazut sambata la Cotroceni. Intr-un tarziu, intr-o pauza a sedintei CSAT, Emil Constantinescu a iesit in fata presei si a citit comunicatul oficial, din care reiese ca CSAT s-a ocupat doar de "situatia creata de memorandumul adresat de 15 parlamentari ai PRM catre o serie de institutii si organizatii internationale". Apoi, imediat, a tinut sa faca precizari asupra "asa-zisului scandal de pe Aeroportul Otopeni". ( vezi anexa - Flagrantul minutios organizat al lui Emil Constantinescu ). Au urmat, asa cum era de asteptat luari de pozitie a reprezentantilor clasei politice, pe marginea celor afirmate de presedintele Romaniei, fara nici o legatura cu “Tigareta 2” ( vezi anexa 2: Reactia clasei politice ).
Costin Georgescu, seful Serviciului Roman de Informatii, a facut un joc greu de inteles. Subalternii acestuia au facut interceptari fara nici o noima, majoritatea ilegale, au stopat trimiterea unei echipe de vamuire in noaptea de 16 spre 17 aprilie 1998 si l-a pus intr-o situatie ridicola pe insusi seful statului, la acea vreme Emil Constantinescu, raportand un flagrant inexistent. "Flagrantul" - de altfel, care nu intra in atributiile SRI - a reprezentat o scuza pentru a acoperi in fapt altceva decat tigari, dar si capacul pus peste operatiunea imediata, stiut fiind ca avionul IL-76 a decolat plin de pe Otopeni Militar. Cind si-a terminat mandatul de director SRI, Costin Georgescu a fost trimis ambasador. Unde? In Cipru.

Anexa 1.

"Opinia publica din Romania trebuie sa stie, si sper ca nu voi fi cenzurat de nimeni, ca acest asa-zis scandal este o operatiune minutioasa, bine pusa la punct de catre organismele abilitate sa lupte impotriva coruptiei, si in acest caz, impotriva contrabandei cu tigari", a spus presedintele. "Ceea ce a aparut, dezvoltarea, nu este nici rodul actiunii unor reporteri si nici a unor anonimi. Acest lucru trebuie sa fie bine cunoscut. Este rodul unor cercetari facute de SRI, care a transmis aceste informatii Directiei Generale a Vamilor, Garzii Financiare si Politiei, cu scopul de a se depasi situatia realizata pana acum in cadrul contrabandei cu tigari din Portul Constanta si a contrabandei cu vasul ucrainean de pe Dunare (de la Galati, n. red.), si de a se merge mai departe, prin descoperirea intregii retele. Pentru aceasta, s-a intentionat crearea unui flagrant, ceea ce s-a reusit in momentul de fata. Ancheta a fost transferata Parchetului Militar, pentru ca s-a constatat ca in ea sunt implicate cadre militare. Sigur ca modul in care aceste informatii se transmit opiniei publice prin presa trebuie sa fie conditionat si de mersul anchetei, astfel incat sa nu se stanjeneasca mersul anchetei, sa nu se desconspire sursele si sa se poata ajunge la punctul final, anume descoperirea retelei si a tuturor persoanelor care participa in acest caz de contrabanda si a altor cazuri de contrabanda, pentru ca acum sunt in studiu numeroase alte actiuni", a adaugat Constantinescu. "Trebuie sa va spun, si opinia publica trebuie sa stie, pentru ca au fost comentarii, uneori aberante, ca in acest moment, in Romania, exista un sistem care functioneaza, si in care, repet, nimeni nu este protejat, indiferent daca este vorba de presedinte, de familia presedintelui, de cei aproape de presedinte, de membri ai Guvernului, aceasta in acest caz si in toate cazurile. In acelasi timp, cu aceasta maniera de a prezenta, global, de a vorbi despre coruptia puterii, coruptia institutiilor statului, atunci cand nu exista nici un fel de informatii, poate produce prejudicii foarte grave, despre care vorbeam la inceput, sigur mai grave devenind atunci cand cei care le propaga sunt parlamentari, pentru ca, dupa stiinta noastra, este singurul caz din Europa si poate din lume, in care un grup de parlamentari inainteaza in mod oficial un memorandum impotriva institutiilor propriei tari, aducand acuzatii extrem de grave, dar in fond bazandu-se pe informatii de tipul revistelor de scandal de cea mai proasta calitate", a mai spus presedintele.
Referitor la suspendarea sa din functie, ceruta de PRM, presedintele Constantinescu a spus doar ca procedura este prevazuta in Constitutie, dar trebuie dovedite mai intai acuzatiile pe baza carora este ceruta indepartarea sa din fruntea statului. Intrebat daca Gheorghe Trutulescu, colonelul SPP indicat ca organizator al intregii operatiuni, era la curent cu flagrantul organizat de SRI, presedintele a afirmat ca acesta nu fusese informat, indicandu-l astfel ca vinovat clar in contrabanda cu tigari.
La intrebarea referitoare la implicarea directorului SPP, Nicu Anghel, in operatiunea coordonata de subordonatul si prietenul sau, seful statului a fost mai evaziv, aratand ca daca exista dovezi, nimeni nu va fi protejat.
CSAT aprecia ca "toate procedurile legale trebuie sa se desfasoare intr-o deplina transparenta si ca este necesar ca opinia publica sa fie informata in legatura cu rezultatele cercetarilor". CSAT reafirma "pozitia sa ferma ca nici o persoana, indiferent de pozitia pe care o ocupa in structurile statului, nu va fi protejata daca se va dovedi ca a incalcat legile tarii; in acelasi timp, nimanui nu-i este ingaduit sa defaimeze institutiile statului, fara a suporta rigorile legii", se spune la finalul comunicatului. La sedinta au participat premierul Radu Vasile, Victor Babiuc, ministrul Apararii, Valeriu Stoica, ministrul Justitiei, Dorin Marian, consilier prezidential pentru Aparare, Siguranta Nationala si Ordine Publica, Gavril Dejeu, ministrul de Interne, gen Degeratu, seful Statului Major General al Armatei, Costin Gerogescu, directorul SRI, Alexandru Tanasescu, ajunctul sefului SIE, Elena Zamfirescu, secretar de stat in MAE, col Adam Badea, secretarul CS.

Anexa 2

Prima reactie a venit din partea lui Nicolae Alexandru, senator PD, presedintele Comisiei de Aparare din Senat : “ personal acord credit declaratiilor presedintelui Emil Constantinescu si nu pun la indoiala buna sa credinta. Opinia sa este obiectiva dat fiind ca are la dispozitie suficiente servicii secrete care sa ii furnizeze toate datele necesare. Despre afacerea tigarilor pot spune ca este una de tip mafiot si se repercuteaza asupra sigurantei nationale. Declaratia presedintelui Constantinescu vine sa stopeze presupunerile facute pana acum cu tenta politica si destabilizatoare”.
A urmat la rind Vasile Mandroviceanu, deputat PNL, membru in Comisia SRI : “in Scandalul Otopeni, gravitatea gestului este ca s-a testat vulnerabilitatea sigurantei nationale si s-a demonstrat ca, cel putin cota parte, exista. S-a patruns in sistemul de siguranta nationala si autorii au fost depistati dupa trecerea prin bariera lui, ceea ce este grav. Daca au intrat tigari pot intra si grenade si chiar bombe atomice, care pot fi amorsate si programate sa explodeze peste un anumit interval de timp. Cred ca in acelasi mod ar putea fi scoase din tara anumite materiale. De altfel, nu se stie daca acel avion a plecat gol. Sper ca in urma acestui scandal sa se lase cu scuturaturi serioase si cu curatenii majore. In opinia mea, in mod normal, dupa un asemenea caz, ministrul Apararii si seful SPP ar trebui sa-si prezinte demisia”.
Opozitia prin vocea deputatului Dan Matei Aghaton ( PDSR ), declara: “fara indoiala ca este un urias scandal politic, care va cutremura varfurile puterii. Din reactiile de pana acum ale oficialilor se demonstreaza ca persoane importante din structurile de varf sunt implicate. Faptul ca presedintele Emil Constantinescu a convocat de urgenta sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii releva situatia grava creata. Ma intreb insa ce s-ar fi intamplat daca PDSR s-ar fi aflat la putere ? Fara indoiala ca s-ar fi cerut demiterea Guvernului. Cred ca presa nu va renunta la acest subiect pana cand ultimul vinovat din acest scandal nu va suporta rigorile legii. Parerea mea este ca trebuie sa se ajunga pana la capat chiar daca acesta se opreste la structurile de varf ale puterii”.
Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM a afirmat ca afacerea de la Otopeni este "al cincilea transport de tigari in ultimele 15 luni, pus la cale de colonelul Nicu Anghel si de SPP". In opinia presedintelui PRM, SPP "a mai patronat inca cel putin de 15 transporturi auto, tot cu marfa de contrabanda, tigari, alcool, armament si CD-uri". SRI-ul la rindul sau, a protejat si a exploatat mai multe sute de transporturi aeriene de tigari. Vadim Tudor mai sustinea ca un general activ al serviciilor secrete romanesti l-a informat ca banii care vor proveni prin comercializarea tigarilor sunt destinati pentru viitoarea campanie electorala a lui Emil Constantinescu. Generalul i-a spus si ca exista un tunel de aproape 1 km., construit in vremea lui Ceausescu, care porneste de la Palatul Cotroceni si are doua iesiri, una in Gradina Botanica, iar alta la statia de Metrou "Eroilor". "Din 1990 si pana azi, a subliniat C. V. Tudor, aici se afla cel mai mare depozit de tigari de contrabanda, pe care stiu ca l-a vizitat, in 1995, si generalul Vasile Ionel, dar nu se cunoaste din ce motive n-a raportat mai departe. Aici se afla o mare parte a tigarilor aduse fraudulos de vestitul Costel Ciuca, de la firma Bastos, dar si de filierele arabe."

Trimis de Valentin Vasilescu


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.239 )