News Item: Tineretul din Kashmir, înăsprit de tulburările armate
(Category: PRESA)
Posted by justme
Monday 25 March 2013 - 19:18:13


Foto: circleofblue.org


Starea de turbulenţă nu reprezintă o noutate pentru Kashmir, un teritoriu revendicat atât de India, cât şi de Pakistan, denumit în limbaj colocvial şi „valea”. Atacuri militante, patrule ale forţelor armate şi proteste au afectat multă vreme teritoriul disputat.

Jocul acuzelor reciproce şi plasarea vinovăţiei în tabăra adversă nu se termină niciodată, iar urmele violenţei sunt la fel de vizibile ca lanţurile muntoase care înconjoară regiunea. Tinerii, prinşi între India şi Pakistan, cresc înăspriţi de această realitate nefirească, şi sunt obişnuiţi să vadă arme.



În ultimii trei ani, oraşul Srinagar din regiunea Kashmir s-a bucurat de ceva pace. Dar acea pace a fost spulberată de un atac sinucigaş neaşteptat asupra Indian Central Reserve Police Forces (CRPF) pe 13 martie.

Poliţia indiană a afirmat că organizaţia teroristă musulmană Lashkar-e-Taiba (LET) este responsabilă pentru atac. LET are sediul în Pakistan, deşi s-a format în Afganistan în 1990. După Al-Qaeda, acesta este considerat cel mai periculos grup terorist din Asia de Sud. India şi Kashmir au fost principalele zone de operare ale grupului.

În ziua atacului, soldaţii CRPF se întorceau de la un spital, unde au donat sânge pentru soldaţii răniţi când protestatari au început să arunce cu pietre în vehiculele lor. Soldaţii au tras în protestatari, omorându-l pe Altaf Ahmed Wani. Localnicii neagă acuzaţia de a fi atacat vehiculele CRPF. Ei susţin că nu au existat proteste în zona în care a fost ucis Wani.

În Srinagar a fost impusă starea de asediu până duminică, pentru a preveni alte ciocniri stradale.

„Mi-e teamă doar de un singur lucru”, a declarat pentru „The Epoch Times” un asistent social al organizaţiei neguvernamentale Symbiosis Educaţional Society din Srinagar, care a dorit să rămână anonim. „Spre deosebire de generaţiile anterioare, care nu au văzut astfel de lucruri, generaţia de astăzi din Kashmir a văzut multe tulburări şi a devenit imună la situaţie. Ei sunt pregătiţi pentru orice, iar acest lucru este periculos”.

„Ei sunt curajoşi spre deosebire de generaţiile anterioare. Dar nu ştim dacă este vorba de curaj într-un sens pozitiv sau negative”, a spus asistentul social.

Valea Kashmirului, per ansamblu, s-a bucurat de o relativă pace în timpul anului 2012. Dar tensiunile au fost realimentate de execuţia lui Afzal Guru în luna februarie a acestui an.

Guru, din oraşul Sopore lângă Srinagar, a fost spânzurat pentru rolul său în atacul asupra parlamentului indian din 2001, în care au fost ucişi 13 oameni. Atunci când guvernul indian a refuzat să înapoieze trupul acestuia familiei şi l-a îngropat, în schimb, la închisoarea Tihar din New Delhi, protestele au izbucnit în vale.

Kodur Venkatesh, analist stategic de afaceri şi fost inspector şef al poliţiei din cadrul CRPF, a spus: „Eu, personal, am simţit că Afzal Guru nu trebuia spânzurat. Nu au existat dovezi circumstanţiale împotriva lui. După 13 ani de închisoare el a fost executat. Presiunile politice din partea diverselor grupuri şi alegerile ce urmează au influenţat guvernul să facă acest lucru”.

Venkatesh a spus că dacă Guru ar fi fost încarcerat pe viaţă, stabilitatea ar fi continuat.

După spânzurarea lui Guru, forţe armate şi unităţi suplimentare de poliţie au fost desfăşurate pentru a menţine legea şi ordinea în Kashmir. Mulţi poliţişti şi protestatari au fost răniţi, iar unii au fost ucişi în timpul ciocnirilor. Valea a fost în stare de asediu pentru vreme de zile în şir.

În timp ce Srinagar a rămas săptămâna trecută în stare de asediu, bătălia diplomatică dintre India şi Pakistan a continuat. Pe 14 martie, parlamentul pakistanez a condamnat oficial spânzurarea lui Guru. Pe 15 martie, Camera Inferioară a parlamentului indian a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie împotriva condamnării Pakistanului.

„Între India şi Pakistan, Kashmirul câştigă teren”, a spus asistentul social. „Nimeni nu vrea nelinişte şi nimeni nu vrea să stea în casă sub stare de asediu”.

Violenţa şi restricţiile afectează viaţa de zi cu zi din Kashmir, inclusiv programele academice şi turismul.

Regiunea a pierdut 60 la sută din rezervările sale turistice, potrivit ziarului local „Kashmir Times”. Agenţii de turism din Kashmir au raportat că nesiguranţa recentă a încetat.

Venkatesh a declarat că este dificil ca zona Kashmir să iasă din ciclul violenţei: „Fiecare incident violent este legat de incidente istorice similare. Lucrurile devin complicate deoarece răspunsurile nu sunt concrete şi sincere”.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2412 )