News Item: Camera Deputaţilor: Comisia de Apărare a modificat prevederile privind vârsta de pensionare a generalilor
(Category: PRESA)
Posted by justme
Monday 25 March 2013 - 19:46:10


Foto: alfanews.ro


Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor a decis luni ca generalii cu două stele să iasă la pensie la 57 de ani, cei cu trei stele la 58 de ani, iar cei cu patru stele la 59 de ani, modificarea proiectului de lege privind statutul cadrelor militare fiind cerută de preşedintele Traian Băsescu, care l-a trimis săptămâna trecută la reexaminare.



„Comisia a dat o formă a proiectului de lege la reexaminare. Este o propunere a Ministerului Apărării care a fost însuşită şi de celelalte instituţii de apărare, de ordine publică şi siguranţă naţională. Practic, se revine la o prevedere de până acum patru ani şi prevede că un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, unul cu două stele la 57, unul cu trei stele la 58, unul cu patru stele la 59, existând posibilitatea pentru toate cadrele militare, e vorba de medici militari, cei pe IT, care să rămână în sistem până la 60 de ani cu aprobarea conducătorului unităţii”, a declarat vicepreşedintele Comisiei de apărare, George Scutaru.

Scutaru a explicat că un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, dar el poate fi menţinut până la 60.

„De exemplu, serviciile de informaţii spun că este greu să pregăteşti un cadru valoros şi să iasă la 56 de ani, sau un medic foarte bun să iasă la 56, când el poate să mai practice şi atunci s-a optat pentru această soluţie, să fie menţinut până la 60 de ani orice cadru militar cu aprobarea şefului instituţiei. Pe legea actuală se menţiona faptul că poate să rămână până la 60 de ani cu aprobarea şefului instituţiei, un general cu patru stele poate să rămână până la 59 de ani fără nicio aprobare”, a mai precizat Scutaru.

El a adăugat că proiectul va intra marţi în plen, iar Senatul este cameră decizională.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că a trimis spre reexaminare la Parlament legea pentru modificarea statutul cadrelor militare pentru că reflectă ori „un act de trădare naţională” ori „prostie”, menţionând că este pentru prima dată după Revoluţie când se încearcă punerea sub control politic a generalilor.

„Înţeleg că unii o iau ca fiind o joacă, ca fiind un joc al preşedintelui sau mai ştiu eu ce alte interpretări dau. Eu vreau să vă spun că această lege este plecată pe o iniţiativă legislativă a câtorva parlamentari. A fost respinsă în Camera Deputaţilor şi a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională. Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională - şi sunt responsabil de ceea ce spun - ori un act ce vădeşte o profundă prostie”, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că dacă ar fi promulgat respectivul act normativ, în trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, 41 de generali ar fi fost trecuţi în rezervă, susţinând că, în această situaţie, şi Comandamentul Forţelor Terestre şi cel al Forţelor Navale ar fi rămas fără niciun general.

„Statul Major General rămânea cu un singur general. 41 de generali trebuiau trecuţi în rezervă. Până la sfârşitul anului, alţi zece ar fi trebuit trecuţi în rezervă. Dacă voiau să nu treacă în rezervă, trebuiau să se ducă la ministru, cu cascheta în mână, pentru prelungire din an în an. Oamenii aceştia au vârsta de 55 de ani şi şase luni. Este pragul de pensionare voluntară, acum, şi orice general poate opta să rămână până la vârsta de 60 de ani. Este opţiunea lui, nu a ministrului, nu a preşedintelui. Deci, nu este dependent politic de ministru, să rămână sau să nu rămână”, a adăugat Traian Băsescu.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2413 )