News Item: Tigareta II - episodul 6
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by colonelul
Wednesday 13 December 2006 - 15:38:09

Episodul 6

In “Tabelul Nominal cu personalul angajat in desfasurarea activitatii de incarcare a avionului IL-76 UR-UCG in perioada 24-25.12.1998” inaintat de compania ACVILA AIR si intocmit de Victor Ion directorul sau operational, ii regasim pe urmatorii : Shimon Naor, Cohen Lionel ( cetatean cu domiciliul in Israel, pasaport al statului Israel nr. 9005742 eliberat la data de 02.11.1995 ), col. SRI (r.) Turturica Florea ( B.I. seria RX nr. 024512 eliberat la data 25.04.1998 de circa 2 Politie din Bucuresti ), Mandescu Jeni- fosta secretara a directorului SRI, Virgil Magureanu (B.I. seria DA nr. 627614 eliberat la data 24.06.1986 de circa 6 Politie din Bucuresti ). Tabelul care a facut subiectul incarcarii respectivului avion cu armament romanesc prin intermediul ROMTEHNICA era aprobat la rindul sau de Ion Menciu, directorul general al companiei Acvila Air si avizat de Sorin Stoicescu, directorul Operational al AIBO.
Potrivit fisei de taxare nr. 64/ 23.02.1997, acelasi Victor Ion, director operational al ACVILA AIR a semnat pentru achitarea taxelor aeroportuare ocazionate de un alt transport de armament desfasurat la platforma militara a UM 01961 ( Parcat SUD ). Demn de remarcat este faptul ca Victor Ion, maior activ al M.Ap.N. incadrat ca pilot la UM 01961, incalca statutul cadrelor militare detinind functii de conducere intr-o companie privata. Si asta inca din 1991 cind a infiintat impreuna cu lt.col. Stoicescu Sorin, col. Pinzariu Mihai ( detasat de MApN pe functia de director al DGV ) si inca un ofiter activ, firma VIP Dream SRL.
Avionul operat de Acvila Air apartinea traficantului Viktor Bout, era un B-707 inmatriculat in Ghana ( 5B-DAZ ) depistat de ONU ca incalcind in dese rinduri embargoul international cu arme si pe cale de consecinta OACI ( Organizatia Internationala a Aviatiei Civile ) transmisese autoritatilor aeriene civile nationale semnatare a Conventiei Aviatiei Civile de la Chicago interdictia de operare pentru acesta. Cu toate ca Romania este membra din 1965 a acestei Conventii, nici Tara Gabriel-directorul AIBO ( tot director al AIBO si azi ), nici Dan Andrei-directorul AACR ( actualmente directorul D.Av.C.), nici Vasile Tocu-inspectorul sef al D.Av.C., nici Aleodor Frincu-secretar de Stat responsabil de Aviatia Civila in ministerul Transporturilor ( actualmente director general al ROMATSA ) si nici Traian Basescu - ministrul Transporturilor nu s-au conformat rezolutiei OACI. Avionul incarcat cu arme la aeroportul militar Otopeni a decolat cu destinatia Cairo.Practic,, pentru ca teoretic Romania n-a mai livrat Egiptului nici o arma dupa 1989. (vezi Foto 12 in galeria foto)

Chiar si dupa mai mult de o saptamana de la declansarea actiunii de stergere a urmelor, aceasta poveste semana inca cu un transport special si in aceste conditii s-a hotarat sa i se dea o nota de suspans, prin „organizarea" disparitiei misterioase a colonelului Trutulescu. Persoana aleasa pentru acest „rol" intrunea toate conditiile pentru a da credibilitate inscenarii, intrucat era pregatita pentru misiuni de cercetare-diversiune. Planificatorii i-au dat o mana de ajutor colonelului Trutulescu, construindu-i o intreaga activitate infractionala anterioara, care era incompatibila cu statutul de ofiter al armatei romane si care in mod normal nu ar fi trecut neobservata de organul contrainformativ.

Intr-o garsoniera din Arad unde se presupune ca Trutulescu a stat o perioada dupa izbucnirea scandalului "Tigareta 2", politistii aradeni “au gasit” miercuri 29.04.1998 o caseta video, o geanta diplomat, un pistol SMITH&WESSON, model 4006, seria TFD 0462, Laser Devices, un numar de 198 de cartuse Reminghton de calibrul 40 si o uniforma cu insemnele SPP. Costum de haine civile si o uniforma SPP, descoperite in garsoniera din Arad, apartineau colonelului Trutulescu. Seful IPJ Arad, colonelul Mihai Stoica sustine ca nu s-au gasit nici un fel de amprente ale colonelului, ci doar o agenda personala al acestuia cu mai multe numere de telefon si adnotari. Autoritatiile au lasat sa se scurga catre presa informatii, care trebuiau sa confirme declaratiile fostului ciripitor sef, general SPP, Mihai Stan. Acesta, in cadrul unei emisiuni televizate a sustinut ca Trutulescu a fost in legatura permanenta cu unul dintre oamenii lui Nicu Anghel. Potrivit lui Mihai Stan, colonelul SPP Gheorghe Trutulescu, in perioada in care a incercat sa scapa de autoritati, a avut o serie de convorbiri telefonice. Astfel, Nicolae Tibichi, ofiter in cadrul SPP a avut mai multe convorbiri telefonice cu animatorul principal al actiunii "Tigareta 2", colonelul Gheorghe Trutulescu. Cei doi au purtat discutiile prin telefoane mobile. Asa a fost posibil ca echipele SPP, mobilizate pentru retinerea colonelului, au ajuns totdeauna cu cinci minute intarziere la ascunzisurile lui Trutulescu. Pe langa Tibichi, colonelul fugar l-a contactat in repetate randuri pe Mugurel Parvulescu, ofiter superior in MApN, pe Vasile Cojan, omul care a asigurat mijloacele de transport in noaptea de 16/17 aprilie 1998. La dosarul cauzei TIGARETA 2 au fost anexate copiile dupa registrul de poarta, in care sint inscrise datele de identificare ale persoanelor care au intrat in sediul central al S.P.P. in perioada 01 aprilie – 15 aprilie 1998. Analizind acest document, se desprind citeva concluzii simple :
1. Cea mai vizitata persoana a institutiei, era dl. general de brigada Mihai Stan, seful protectiei si sigurantei institutiei.
2. In intervalul de timp mentionat, in biroul dlui. general se aflau de regula, simultan cam aceleasi cinci-sase persoane : Duma Claudiu Octavian, Bojoga Dan, Iorga Marian, Albu Cristina, Molnar Dorel, Radici Francisc ( atunci lt.col., sef al compartimentului contrafilaj din D.I.M./M.Ap.N., azi general, loctitor al sefului D.G.I.M. ).
3. Persoanele in cauza, potrivit actelor cu care se legitimau, apartineau unor servicii de informatii din Romania ( legitimatie SRI seria DO nr. 0271/01.09.1995; legitimatie SRI seria MO nr. 0459/01.09.1993; legitimatie SRI seria BO nr. 0322/01.09.1995; legitimatie SRI seria DO nr. 0271/01.09.1995 ).
4. Activitatea grupului de cinci-sase persoane, prezent in biroul dlui. general, se desfasura independent si prin urmare nu-l includea pe colonelul Trutulescu. Aproape zilnic, grupul de persoane la care fac referire, petrecea in mod constant cinci-sase ore in biroul generalului Stan, ceea ce denota o activitate sustinuta, de profesionisti, care exclude intocmirea unui plan de masuri punctual, prilejuit de una sau mai multe vizite oficiale ale demnitarilor.
5. Potrivit posturilor pe care erau incadrati, sfera atributiunilor persoanelor amintite nu prea avea nimic in comun cu paza si protectia demnitarilor.
O alta persoana care participa alaturi de ofiterii de informatii descoperiti, la vedere in acea perioada, la “aplicatiile” tinute de Mihai Stan la sediul S.P.P. era dl. Radu Gheorghe Catalin legitimat prin permisul de acces in aeroportul International Bucuresti Otopeni seria B nr.R 265005.

In paralel, agentia de presa Universul infintata cu acest prilej de catre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si pusa sub conducerea gazetarul Sorin Ovidiu Balan, arunca pe piata o noua bomba legata de colonelul Gheorghe Trutulescu. Reporterul special Mihai Ghezea s-a aflat alaturi de ofiterul SPP din momentul in care acesta a "disparut" si pana cand garsoniera din Arad a fost luata cu asalt de politisti. Prima pagina a ziarelor a prezentat "senzationalul" film al drumului colonelului Trutulescu alaturi de Mihai Ghezea, de la Bucuresti la Arad, asa cum a fost el fabricat de serviciile de informatii romanesti. Despre cit de credibil putea fi Mihai Ghezea, vorbeste cel mai bine cazierul sau interesat.


Trimis de Valentin Vasilescu


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.249 )