News Item: DGA - la Obregia nu mai sint locuri libere?
(Category: Proiect SEMPER FIDELIS)
Posted by colonelul
Saturday 13 January 2007 - 13:46:03

Extras din pagina web a Ministerului Afacerilor si Internelor

Directia Generala Anticoruptie
"Integritate pentru credibilitate"

PREZENTARE

Directia Generala Anticoruptie a fost infiintata prin Legea nr.161/2005 privind stabilirea unor masuri pentru prevenirea si combaterea coruptiei in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, ca structura specializata pentru prevenirea si combaterea coruptiei in randul personalului Ministerului Administratiei si Internelor, subordonata direct ministrului administratiei si internelor.

Infiintarea Directiei Generale Anticoruptie se inscrie pe linia masurilor adoptate de Romania in vederea accelerarii luptei impotriva coruptiei in administratia publica, ce constituie una din sarcinile prioritare pentru indeplinirea angajamentelor asumate de tara noastra in cadrul procesului de integrare in Uniunea Europeana pe Capitolul 24 Justitie si Afaceri Interne.

Crearea acestei directii a fost sustinuta de catre Uniunea Europeana, prin acordarea de asistenta din partea unor specialisti din Marea Britanie si Spania, actiunile ei avand in vedere obiectivele si perspectivele comunitare in materie, respectiv recomandarile organismelor si expertilor acestora.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2005 privind operationalizarea Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor ofiterii de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie au fost abilitati sa efectueze, in conditiile prevazute de lege, activitati de prevenire si descoperire, precum si actele de cercetare penala dispuse de procurorul competent, privind infractiunile prevazute de Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, savarsite de personalul M.A.I..

ATRIBUTII

Directia Generala Anticoruptie este subordonata nemijlocit ministrului Administratiei si Internelor, avand urmatoarele atributii principale:
- desfasoara activitati de prevenire a faptelor de coruptie in randul personalului Ministerului Administratiei si Internelor;
- desfasoara activitati de primire a reclamatiilor/petitiilor cetatenilor referitoare la acte sau fapte de coruptie a personalului ministerului, precum si activitati de relatii publice, specifice problematicii din competenta;
- desfasoara activitati de politie judiciara, conform legii;
- organizeaza si desfasoara activitati de testare a integritatii profesionale a personalului ministerului;
- desfasoara activitatea de relatii si colaborare internationala, in domeniu, in conformitate cu interesele Ministerului Administratiei si Internelor;
- constituie si gestioneaza baza de date a unitatii privind actele si faptele de coruptie interna;
- analizeaza evolutia actelor si faptelor de coruptie interna, pe baza carora intocmeste documente de strategie in materie si informeaza ministrul administratiei si internelor ori alti factori abilitati, conform legii.

In vederea crearii celor mai bune conditii de exercitare a atributiilor ce ii revin, Directia Generala Anticoruptie a incheiat si intreprinde demersuri in continuare pentru a incheia protocoale de colaborare cu alte structuri ale MAI si cu alte autoritati si institutii publice, inclusiv cu O.N.G.-uri, prin care se doreste stabilirea de modalitati concrete de colaborare in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei.

Conform competentelor legale, Directia Generala Anticoruptie va efectua teste de integritate la toate structurile din componenta ministerului.

Personalul propriu isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile legale interne si internationale la care Romania este parte, respectand cu strictete principiile obiectivitatii, confidentialitatii si impartialitatii, dar si drepturile si libertatile omului, in desfasurarea investigatiilor.

Actiunile Directiei Generale Anticoruptie au un profund caracter ofensiv, de anticipare si identificare a vulnerabilitatilor si factorilor de risc, urmarind indepartarea acestora, in vederea oferirii de catre personalul M.A.I. a unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de coruptie.

Directia Generala Anticoruptie promoveaza in activitatea pe care o desfasoara integritatea, onestitatea si profesionalismul, ca standard atat pentru personalul propriu cat si pentru cel al Ministerului Administratiei si Internelor, care sa transpuna in practica motto-ul acestei structuri de elita a M.A.I. - "Integritate pentru credibilitate".


Societatea civila, si nu numai, are dreptul dar si obligatia civica sa sesizeze faptele de coruptie savarsite de personalul M.A.I., in scris (str. Nicolae Grigorescu, nr, 12, Sector 3 Bucuresti), prin e-mail anticoruptie_presa©mai.gov.ro tel. 021/324.86.64, fax 021/324.91.78 sau Tel Verde (0800.806.806).




Putrezimea Romaniei porneste de la cel mai agresiv si dominant lant vicios: politia, parchetetele, tribunalele. Acestea intretin si dezvolta zilnic un sistem corupt, jegos si nesimtit de dominare si de control al vietilor noastre, cu sprijin politic venit din cele mai inalte zone. Mult prea multe pozitii de decizie in stat sint ocupate de mafioti care dispun dupa bunul plac de resursele umane si materiale pe care le au la dispozitie. In fond, isi bat joc de banii fiecaruia dintre noi.
Se pare ca atunci cind presedintele Basescu a lansat sonora urare "Sa traiti bine!", a uitat sa precizeze ca aceasta nu ni se adresa noua, cetatenilor de rind.
Cind cei care sint chemati sa lupte impotriva ilegalitatilor, si se afla chiar in fruntea structurilor cu astfel de atributii, sint cei care incalca legea, atunci povestile cu anticoruptia si europenismul nu mai adorm pe nimeni.

Incepem astazi sa va prezentam o parte a realitatii luptei anticoruptie dusa de DGA, in conformitate cu "dreptul si obligatia civica" mentionate in pagina web a MAI.


Extras (de incalzire) dintr-un raport inaintat de comisarul Iancu Adrian Marcel ministrului Vasile Blaga, in data de 11 august 2006. Documentul integral il gasiti in galeria foto.

blaga.jpg
Astfel, din cauza stilului managerial defectuos al directorului general - procuror SINTION MARIAN ROLF, comportamentului paranoic al acestuia, "politicii de teroare" instaurate de catre acesta prin tipete, urlete si refuzul de a discuta direct cu cadrele ce solicita acest lucru, la nivelul D.G.A. s-a inregistrat o dinamica negativa de personal. Unele cadre au solicitat plecarea, altele (cms. sef ZAMFIR STEFAN, cms.sef POPESCU GHEROGHE, cms. sef GALUSCA CONSTANTIN, cms. RADUCU REMUS, cms. ISPAS CONSTANTIN, cms. SAVIANU STANICA, cms. DUMITRESCU DAN, sinsp. BUNEA DIANA, chiar si subsemnatul) au fost obligate - in urma presiunilor facute - sa solicite mutarea in alte unitati (oare toate aceste cadre, multe dintre ele cu o bogata experienta profesionala au fost niste neadaptati ?) si, ceea ce este mai grav, unele cadre s-au imbolnavit, fiind pensionate medical: cms. sef. ENESCU DARIUS RADU a suferit un infarct, iar cms.sef DOBRESCU CONSTANTIN un atac de panica, ambii fiind in prezent pensionati pe caz de boala.
(...)

In legatura cu cheltuielile D.G.A. trebuie retinut si faptul ca se fac cheltuieli nejustificate: numeroase deplasari in strainatate ale conducerii unitatii, fara rezultate concrete; cursuri de specializare in strainatate - cazul procurorului ALBU ALINA, seful serviciului Anchete; folosirea autoturismelor de serviciu in interes personal - cazul scms.DASCALU EUGEN FLORIN care a fost (pe ce criterii ?) numit sef la Biroul judetean Giurgiu, locuieste in orasul Buftea si face zilnic naveta cu autoturismul de serviciu Dacia Logan cu nr. de inmatriculare B 47 IPH pe ruta Buftea - Bucuresti - Giurgiu si retur; precum si chemarea tuturor cadrelor din teritoriu pentru motive minore la sediul D.G.A. - in intervalul 12-14.07.2006 toate cadrele din teritoriu, cu decontarea cheltuielilor de transport, au fost chemate la sediul D.G.A. de catre procuror MARIAN SINTION pentru " discutii individuale"care au durat aprox. doua minute.

(...)
Numirile in functii in cadrul D.G.A. se fac pe baza de simpatii si se practica politica "interimatului". Astfel, sefii unor servicii care ocupasera functiile respective prin concurs (cms. sef. ZAMFIR STEFAN, cms. sef. POPESCU GHEORGHE, cms. sef GALUSCA CONSTANTIN, scms. MARGINEAN LILIANA si altii) au fost obligati sa plece, in locul lor fiind imputerniciti - fara respectarea prevederilor legale, a ordinelor si instructiunilor in vigoare si pe o perioada mai mare decat cea legala - cms. RADU GENU, scms. MANEA GHEORGHE, insp. NICA CRISTIAN, scms. DASCALU EUGEN, scms. DEDIU DANIEL, scms. CAPATANA CRISTIAN DINEL si altii, evitandu-se astfel scoaterea la concurs a posturilor respective si implicit ocuparea acestora de catre persoane bine pregatite din punct de vedere profesional, dar neagreate de catre conducerea D.G.A.

(...)
Cat priveste numirile in functii, trebuie amintit un caz aparte, cel al scms. MACHEDON BOGDAN care, pentru faptul ca are un unchi procuror la Constanta si alt unchi in cadrul S.R.I Constanta, a fost promovat in functia de sef birou Harghita (in locul scms. CHIRIAC NICOLAI), i s-a acordat de Ziua Politiei o prima de 90.000.000 (nouazeci milioane) lei - fara a avea rezultate deosebite, precum si salariul de excelenta de 50 %.

(...)
Un alt abuz in serviciu, atat al directorului general procuror MARIAN SINTION, cat si al directorului general adjunct scms. MANEA GHEORGHE, este obligarea lucratorilor din cadrul Serviciului Prevenire, cat si a celor din teritoriu de a efectua un sondaj de opinie (intrebarile neavand legatura cu coruptia in randul personalului M.A.I., ci vizand mai degraba optiunile politice ale cetatenilor) in numele Ministerului Justitiei - Institutul National de Criminalistica. Lucratorilor D.G.A. li s-au confectionat ecusoane din care reiese ca sunt incadrati la Institutul National de Criminalistica si au fost sfatuiti de catre scms. MANEA GHEORGHE sa nu spuna ca sunt angajati ai D.G.A., ci ai institutiei sus mentionate. Din informatiile pe care le detin, intre D.G.A. si Institutul National de Criminalistica nu exista un Protocol de colaborare si, chiar daca ar fi, nu cred ca ar avea stipulata acest gen de activitate.

(...)
Scms. MANEA GHEORGHE nu are curajul sa-si asume responsabilitatea functiei, in sensul ca nu pune rezolutii direct pe materiale ci pe biletele, pastreaza lucrarile la el foarte mult timp (chiar si o luna) pana le inainteaza spre aprobare directorului general, refuza sa le semneze sau le distruge dupa ce le-a semnat. Astfel, atat in calitatea de imputernicit la comanda S.D.I., cat si ca director general adjunct, dupa semnare a distrus exemplarul nr. 1 al unor lucrari (doua adrese din luna ianuarie 2006 catre S.T.A. Oradea - adresa nr. S/407413 din 06.01.2006, adresa ce a fost refacuta si expediata la data de 13.02.2006, si respectiv S.T.A. Arges - adresa nr. S/1907077/06.01.2006) si mi-a remis exemplarul nr. 2 ca si cum lucrarile ar fi fost expediate.
De asemenea, in cursul lunii iunie a.c., fiind la comanda D.G.A., a semnat o adresa pe care am intocmit-o catre D.N.A. - Sectia Parchetelor Militare (adresa nr S/407633/06.06.2006), s-a deplasat personal cu adresa la D.N.A., dar negasindu-l pe procurorul caruia ii era destinata a revenit la sediu si a distrus ambele exemplare. Acest aspect este cunoscut si poate fi confirmat si de catre insp. pr. CIOBANU BOGDAN, fost lucrator S.D.I., aflat in perioada respectiva la comanda serviciului, actualmente promovat ca sef la biroul anticoruptie Dimbovita.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.267 )