News Item: Sandra Izbaşa, a fost înaintată la gradul de locotenent - update
(Category: PRESA)
Posted by Radu89
Tuesday 14 May 2013 - 12:49:46


Locotenent Sandra Izbasa

Foto: facebook.com/mapn.ro


Prin ordin al ministrului Apărării, Mircea Duşa, gimnasta Sandra Izbaşa, care este legitimată la Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti, a fost înaintată luni la gradul de locotenent.

Cu titlul "Sandra Izbaşa - cel mai tânăr ofiţer al Armatei României", informaţia a fost postată pe pagina de Facebook a mapn.

"Prin ordinul ministrului Apărării naţionale, Mircea Duşa, multipla campioană olimpică, mondială şi europeană Sandra Izbaşa, legitimată la Clubul Sportiv al Armatei «Steaua» Bucureşti, a fost înaintată la gradul de locotenent, într-o festivitate la care au participat antrenori, sportivi, tehnicieni şi conducerea clubului militar", relevă sursa citată.


Sandra Izbaşa, între primii 10 sportivi din Balcani

România are doi reprezentanţi între primii 10 sportivi din Balcani în 2012: gimnasta Sandra Izbaşa, campioană olimpică şi europeană la sărituri, clasată pe locul 4, şi trăgătorul Alin Moldoveanu, campion olimpic la puşcă cu aer comprimat 10 m, ocupantul poziţiei a 8-a, conform rezultatelor anchetei organizate de agenţia bulgară de presă BTA, al cărei câştigător este sârbul Novak Djokovic.

Iată cum se prezintă clasamentul final al celor mai buni 10 sportivi din Balcani în 2012, la care au participat agenţiile naţionale de presă ale statelor din regiune, între care şi AGERPRES:

1. Novak Djokovic (Serbia / tenis) 94 pct

2. Asli Cakir Alptekin (Turcia / atletism) 75

3. Sandra Perkovic (Croaţia / atletism) 74

4. Sandra Izbaşa (România / gimnastică) 48

5. Miho Boskovic (Croaţia / polo pe apă) 40

6. Milica Mandic (Serbia / taekwondo) 38

7. Ivet Lalova (Bulgaria / atletism) 27

8. Alin Moldoveanu (România / tir) 25

9. Bojana Popovic (Muntenegru / handbal) 23

10. Vassilis Spanoulis (Grecia / baschet) 22

Update :

Armata face Tsukahara. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe documentele prin care erau anulate gradele militare acordate ilegal unor jurnalişti şi sportivi. Gimnasta Sandra Izbaşa a fost făcută locotenent al Armatei României.

Toată stima pentru sportiva care a făcut ca Drapelul României să fie ridicat în acordurile Imnului Naţional, la multe competiţii internaţionale de gimnastică. Dar Sandra Izbaşa nu trebuia să fie făcută ofiţer al Armatei României. Acordarea gradului de locotenent al Armatei României este o palamă pentru toţi tinerii care, începând cu liceul militar, studiază ani buni de zile pentru a deveni ofiţeri. Iar, la terminarea Academiei, primesc gradul de sublocotenent.

Avansări pentru sportivi

În luna august 2012, Ministerul Apărării Naţionale anunţa că, în anii 2011 şi 2012, a descoperit 835 de cazuri în care au fost acordate grade în rezervă ori s-au realizat înaintări în grad în rezervă care nu au îndeplinit condiţiile legale, din cele 1.462 de cazuri înregistrate la minister. O serie de politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor locale, jurnalişti sau fosti sportivi se află pe o lista cu avansări în grad din 2011 şi 2012 în care au fost constatate neregul.

Foşti membri ai echipei de fotbal Steaua – generaţia ’86, apar pe listele cu avansări în grad cu nereguli din 2011. Este vorba de Miodrag Belodedici (de la locotenent, la colonel). Gabi Balint (de la căpitan, la comandor), Ladislau Boloni (de la sublocotenent, la colonel), Helmut Duckadam (de la maior, la colonel), Adrian Bumbescu (de la locotenent-colonel, la colonel), Ştefan Iovan (de la căpitan, la colonel), Victor Piţurcă (de la căpitan, la comandor). Totodată, apar pe lista MApN şi Gheorghe Hagi (de la soldat, la colonel) şi Dumitru Stîngaciu (de la căpitan, la colonel).

Sandra Izbaşa, ofiţer activ cu specializare în kinetoterapie

Spre deosebire de cele de mai sus, Sandra Izbaşa nu a primit un grad militar în rezervă, care oricum nu aduce avantaje materiale, ci a fost făcut ofiţer activ al Armatei României. Mai precis, a primt gradul de locotenent, la doar 23 de ani (n.red. – născută în iunie 1990).

În urmă cu doar câteva luni, gimanasta a luat licenţa la Facultatea de Kinetoterapie din cadrul U.N.E.F.S. Bucureşti. Lucrarea de diplomă a fost intitulată “Importanţa tratamentului kinetic fizical al rupturii de tendon achilian”, exact accidentarea care a scos-o din circuit în 2009.

În sistemul de învăţământ militar superior, după terminarea Ciclului I de studii (licenţă), absolvenţii primesc gradul de sublocotenent. Mai urmează apoi încă doi ani de studii de masterat.

Potrivit Statutului cadrelor militare, în timp de pace, stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor a ofiţerilor în activitate, pentru sublocotenent este de 3 ani (de la sublocotenent, la locotenent).

Problema acordării gradelor militare pentru sportivi, nu este nouă. Discuţii au mai apărut de-a lungul timpului, scoţându-se în evidenţă cât de incorectă şi gratuită este acordarea acestora. Fără să vrea, în vara lui 2009, Elisabeta Lipă (cu grad militar la Interne) a spus un mare adevăr: sportivii se duc la Dinamo şi la Steaua, pentru grade militare. Care, evident, se transformă în avantaje materiale, în primul rând.

Elisabeta Lipă susţinea atunci că nu vede de ce s-ar renunţa la acordarea gradelor militare pentru sportivi: “Oricine vine la Dinamo vine pentru a obţine un grad. Cum se poate obţine acest grad? Numai prin performanţă, iar atunci ambiţia mea este să mă autodepăşesc. Chiar dacă suntem acuzaţi şi se spune că sportivilor nu ar trebui să li se dea grade, cei care ne contestă nu au dreptate. Avem o statistică a foştilor sportivi şi se poate vedea că sunt conducători foarte buni. Normal că sunt şi uscături, dar nu ar trebui să fim acuzaţi că nu merităm aceste grade. Dacă nici aceste grade nu se mai dau, vă spun sincer, că nici Dinamo şi nici Steaua, nu vor mai exista, pentru că toţi sportivii din aceste motive vin aici”.

Pentru a deveni ofiţer activ în Forţele Terestre, pe filieră directă, este nevoie de 5 ani de studii de specialitate în învăţământul superior militar.

Dacă mai punem la socoteală şi faptul că majoritatea ofiţerilor din Aramata Română au şi Liceul Militar (Colegiu Liceal Militar – de 4 ani), rezultă 9 ani de studii militare, pentru a deveni sublocotenent.

Sandra Izbaşa a fost făcută direct locotenent, după 3 ani de studii în kinetoterapie, la U.N.E.F.S. Bucureşti. Mai ştie să facă Tsukahara, Yurcenko, Danilova laterală, flic, pirutete, echer şi, evident, şpagatul. În aceste condiţii, poate ar trebui ca ministrul Mircea Duşa să-l facă şi pe Mircea Badea căpitan la Forţele pentru Operaţiuni Speciale. Măcar, ştie să se bată.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2714 )