News Item: Moscova-Baku: Baza militară de la Gabala a fost închisă nu doar din raţiuni financiare
(Category: PRESA)
Posted by justme
Tuesday 21 May 2013 - 20:05:58

Comisiile de stat azeră şi rusă, înfiinţate în legătură cu expirarea termenului de închiriere a staţiei de radiolocaţie de la Gabala, în decembrie 2012, îşi vor încheia în curând activitatea, informează cotidianul rus „Nezavisimaia Gazeta”, care îl citează pe şeful comisiei azere, ministrul-adjunct al afacerilor externe al Azerbaidjanului, Halaf Halafov. Potrivit acestuia, toate acţiunile organizatorice necesare au fost efectuate.



„A rămas doar să finalizăm procesul de scoatere din Azerbaidjan a proprietăţilor mobile ale Rusiei. Pentru aceasta au fost organizate curse aviatice speciale, care vin direct la Gabala. De asemenea, au fost accesate toate serviciile necesare, a fost creat un serviciu vamal special”, a subliniat Halafov. Totodată, acesta a subliniat că s-a ajuns la o înţelegere cu partea rusă pe marginea tuturor problemelor.

Staţia de radiolocaţie de la Gabala este singurul obiectiv militar al Rusiei pe teritoriul Azerbaidjanului. De fapt, aceasta era o bază militară, însă, în condiţiile în care Constituţia Azerbaidjanului interzicea prezenţa de obiective militare pe teritoriul ţării, Baku şi Azerbaidjan au conferit acestui obiectiv statutul de „centru informaţional-analitic”.

Exploatarea centrului se realiza de partea rusă doar în scopuri informaţional-analitice, iar personalul nu depăşea 1.500 de persoane. Acoperirea antiaeriană a staţiei era asigurată de forţele antirachetă ale Azerbaidjanului. La rândul său, pentru darea în chirie de proprietăţi mobile şi imobile, Moscova plătea anual 7 milioane de dolari, menţionează „Nezavisimaia Gazeta”.

Cu mult timp înainte de expirarea termenului de închiriere, cele două părţi au înfiinţat o comisie bilaterală, în scopul prelungirii acordului semnat în ianuarie 2002, la Moscova. Mărul discordiei în aceste negocieri l-au constituit o serie de probleme, însă cea mai importantă este aceea că Baku a solicitat o chirie ce depăşea de zece ori suma iniţială. În final, părţile nu au reuşit să ajungă la un acord, iar de la 10 decembrie 2012 staţia de radiolocaţie de la Gabala şi-a încetat activitatea.

La ora actuală, se fac auzite mai multe versiuni privind cauzele sistării activităţii acestei staţii, printre care este menţionat şi preţul chiriei cerute. Cu toate acestea, experţii azeri nu cred că motivul este unul atât de banal.

În opinia analistului Emin Abdullaev, „au trecut vremurile când pentru Azerbaidjan zeci sau chiar sute de milioane de dolari erau considerate o sumă astronomică”. Prin urmare, problema se explică altfel: din motive fireşti, Baku nu putea să privească indiferent la regimul oferit Erevanului de Moscova, cel mai favorabil în ceea ce priveşte cooperarea militară. Azerbaidjanul şi Armenia se află de ani de zile într-o stare de conflict pe marginea Nagorno-Karabah.

„Dacă Armenia poate, în schimbul închirierii pe gratis de către Rusia a unui teritoriu armean pentru baza sa 102, să primească tot gratis de la Moscova sisteme de rachetă S-300, un fel de barter inedit, atunci de ce Azerbaidjanul, care a cumpărat de la Rusia aceleaşi sisteme contra sumei de 300 de milioane de dolari, nu poate să-şi acopere cheltuielile, închiriind Rusiei pentru acelaşi preţ staţia de la Gabala?”, se întreabă Abdullaev.

De altfel, această idee nu este una nouă, aminteşte „Nezavisimaia Gazeta”. Recent, într-un interviu acordat postului de televiziune „Rossia-24”, preşedintele azer Ilham Aliev a scos la iveală două motive care au determinat Baku să majoreze preţul pentru închirierea staţiei de la Gabala, care se întindea pe circa 300 de hectare în una dintre cele mai pitoreşti regiuni ale Azerbaidjanului.

După cum a declarat Aliev, într-o anumită măsură ar fi fost vorba de o compensaţie pentru cei zece ani, pentru că pe parcursul acestei perioade „Azerbaidjanul nu a pus niciodată problema revizuirii preţului, chiar dacă toţi înţelegeau, inclusiv în Rusia, că preţul este unul simbolic”.

„Totodată, dorinţa de a majora chiria este fundamentată şi de faptul că în ultimii cinci-şase ani în cooperarea tehnico-militară dintre Azerbaidjan şi Rusia s-a înregistrat un progres imens, iar aceste achiziţii se cifrează la miliarde de dolari. Azerbaidjanul cumpără tehnică militară azeră la preţuri mondiale. Considerăm că în condiţiile în care cumpărăm la preţ mondial, dacă vom face toate alte calcule la preţ mondial atunci şi chiria (pentru staţia de la Gabala) trebuie să corespundă sau se apropie de aceasta”, a subliniat Ilham Aliev.

Totodată, şeful statului azer a subliniat că, neacceptând propunerea Baku, Moscova nici nu intenţiona să continue exploatarea staţiei.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2780 )