News Item: DGA - la Obregia nu mai sint locuri libere? (VII)
(Category: Proiect SEMPER FIDELIS)
Posted by colonelul
Friday 02 February 2007 - 22:57:24

Cind gura pacatosului adevar graieste sau cind esti prost, mai bine taci.obregia.jpg

Nota - Titlurile bolduite sint traducerile noastre pentru respectivele portiuni din interviu.

Realitatea Romaneasca, 21 ianuarie 2007, Ela Dobre

Procurorul Marian Sintion, seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA): "Avem in vizor chestori si secretari de stat"

Procurorul Marian Sintion primea la 9 martie 2005 un mandat de trei ani pentru a pune pe picioare Directia generala Anticoruptie (DGA). In ianuarie 2007, directorul DGA admite, intr-un interviu pentru "Realitatea romaneasca", faptul ca exista coruptie in MAI, ca aceasta este un fenomen cronic, imposibil de starpit, si ca sa pui un politist roman sa ancheteze un fost coleg este de neconceput pentru unii. Batalia declarata coruptiei ne costa timp si bani. Numai in 2006, DGA a fost finantata de stat cu 16 milioane si jumatate de lei. Pentru reducerea fenomenului, mai avem insa ani buni de asteptat.

Coruptie generalizatata in MAI. Pina la pompieri.

- Exista coruptie in Ministerul de Interne?
- Avand in vedere activitatea noastra, pot sa spun ca fenomenul de coruptie exista. Acesta difera de la compartiment la compartiment. Nu ma refer doar la politisti acuzati de fapte de coruptie, ci si la pompieri, jandarmi.

Unica preocupare a DGA - spalare de creiere

- Sunteti multumit de activitatea DGA?
- Sub anumite aspecte da, sub altele nu. Am fi putut face mai mult. 2006 a fost un an in care am pus la punct unele lucruri legate de inchegarea sistemului, in ceea ce priveste logistica si resursele umane. Au fost multi care au vrut sa vina la DGA pentru ca ar fi simplu si pentru ca au un spor la salariu. Orice institutie nou-creata are nevoie de 3,4 ani sa se aseze. Eu am venit aici la 9 martie 2005. Intr-un an si zece luni, am luat masuri, am incercat sa lucram la mentalitatea oamenilor, atat din interior, cat si din exterior. Este de lucru pentru ca o institutie sa devina moderna.

Cei care nu tac si inghit, zboara

- Au fost cazuri cand oameni din personal nu au rezistat?
- Au existat probleme cu personalul. Nu toti au acea optica de a face performanta. Am avut un caz cand un angajat, dupa doar doua zile, a venit cu cererea de transfer, pentru ca nu s-a putut adapta cerintelor. E dificil sa instrumentezi cazuri in care sunt anchetati fosti colegi de-ai tai. Cine nu a putut trece peste asta a iesit din sistem. Interesul meu este sa fac o echipa care sa functioneze.

DGA nu va rezista in timp

- Este DGA un moft al momentului? Va rezista ea in timp?
- Nu pot spune ce se va intampla. Nu sunt profet. Daca nu vom face performante, inseamna ca nu justificam banii.

Chikatilo nu vrea sa-i supere pe rechini. El combate in general.

- Va puteti lauda cu faptul ca ati suparat pe cineva?
- Cred ca am declansat niste energii foarte puternice. Motoul nostru oficial este "integritate pentru credibilitate", cel neoficial este "cu stanga dam mortal, cu dreapta dam ceva mai bine!" Nu ma intereseaza sa-i supar pe cei mari, pe rechini, cum se asteapta lumea, pe mine ma intereseaza combaterea fenomenului de coruptie in general. Am avut si cazuri cu nume sonore, pe care le-am facut publice la momentul respectiv. Pregatim cazuri cu chestori, avem chiar si secretari de stat in vizor, insa cazurile mici sunt la fel de importante. Sa scapam odata de mentalitatea "sa-l sun pe ala, e baiat bun , il cunosc, ma rezolva". Sa se dezintegreze retelele de coruptie, cu acei oameni care au lucrat odata in sistem, au plecat si acum apeleaza la relatii.

Un numar mare de cazuri de ilegalitati in rindul politistilor. O treime sint cazuri de coruptie.


- Va stiu politistii de frica? Credeti ca se gandesc inainte de-a lua spaga la faptul ca vor fi prinsi de DGA?
- Sunt semnale ca da, ca se tem de noi si sunt si voci care spun ca nu stim pe ce lume traim! Normal ar fi sa se teama, pentru ca avem la dispozitie multe surse care ne pot semnala ilegalitatile. Lumea a prins curaj, iese in fata, spune lucrurilor pe nume. Dovada numarul mare al celor care suna la Telverde, linia telefonica gratuita pusa la dispozitia cetatenilor pentru a semnala cazuri de coruptie in randul politistilor.
- De la 31 octombrie 2005, au sunat 15.600 de oameni la acest numar. Ce sa intelegem din asta? Ca avem tot atatea cazuri de coruptie?
- Nu. Din acest numar de sesizari telefonice, doar 30% au legatura cu faptele de coruptie. Era grav daca era asa. Oricum, sunt multe sesizari. De exemplu, in Germania, sunt 4 sau 5 apeluri pe saptamana. Cele care nu tin de activitatea noastra sunt directionate catre institutiile abilitate. Avem operatori care discuta cu oamenii si le explica ce au de facut. Cei care suna la numarul 0800.806.806 trebuie sa stie ca toate cazurile sunt luate in serios. In spatele unui apelant pot fi 10 persoane, cum ni s-a si intamplat. Se fac cercetari si fiecare caz este tratat corespunzator.

Centralistii pierd timpul la gargara cu tacanitii

- Care este atitudinea celor care suna? Au ei incredere in DGA? Sau zic: "las ca sunteti mana in mana si tot nu faceti nimic"?
- Au incredere si asta si pentru faptul ca operatorii vorbesc cu ei, le explica si-i asculta. Nu avem un robot telefonic, raspunde o persoana. Aceasta noteaza toate sesizarile si modul in care au fost solutionate. Adevarul este ca oamenii sunt disperati si apeleaza la noi ca la o ultima speranta. Bineinteles ca avem si clienti fideli, sunt cam 30 de persoane care suna periodic si ne relateaza situatii cel putin bizare.

DGA nu se ocupa si nici nu poate reduce coruptia macar la jumatate. Propunem trecerea la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

- Ce obiectiv aveti? Sa starpiti coruptia?
- Nu.
- Sa o reduceti la jumatate?
- Niciodata. Cand medicina va starpi toate bolile, atunci vom starpi si noi coruptia. Este imposibil, deoarece vorbim de un fenomen cronic, implementat de atatia ani. Este nevoie sa se schimbe mentalitatea oamenilor. Cand copii sunt invatati de mici ca trebuie sa duca "mici atentii" invatatoarei, cand, mai tarziu, oamenii dau bani pentru a li se rezolva o problema, atunci sunt ani buni de lucrat la mentalitate. Asta incerc eu sa fac mai intai - sa schimb mentalitatea romanilor. Si asta ar putea fi facuta in scoala, unde ne gandim sa ajungem cu o brosura care sa explice cum se ajunge la coruptie si cum procesul poate fi stopat.

Banii DGA aruncati INTEGRAL pe inzestrare si mituirea subalternilor.

- Anul trecut, bugetul Directiei Generale Anticoruptie a fost de 16.455.904 lei. E mult, e putin?
- Au fost cheltuieli cu dotarea sediului, cu achizitia de materiale logistice, cu trainingul angajatilor. In afara banilor primiti de la stat, am accesat si fonduri Phare in valoare de 183.000 de lei. Incercam sa construim un sistem, iar eu am primit un mandat de trei ani pentru a face acest lucru.

Chikatilo e sustinut nu de CEVA (cum ar fi pregatirea profesionala, de exemplu), ci de CINEVA.

- Mai aveti un an si doua luni pana la terminarea mandatului. Dupa aceea, probabil, o sa reveniti la practicarea meseriei de procuror. Ce ati vrea sa se spuna in urma dumneavoastra?
- Ca mi-am lasat amprenta la DGA. Ca am reusit sa justific increderea care mi-a fost acordata. Nu spun de catre cine, pentru ca nu sunt genul de om care sa perii pe cineva.


Versiunea scurta a interviului:

Bai, tata, am venit la DGA sa am si eu o functie, ce muschiu' meu, ca ma doare-n cot de coruptie si alte alea, ca Cineva oricum are grija de mine si daca tot sint destui bani de la fraierii aia de la PHARE si de la idiotii de cetateni contribuabili, macar sa sa fac ceva de ei si cind voi avea chef o sa scot o brosura pentru plozi sa nu zica astia de sus la bilant ca n-am facut nimic.





This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.284 )