News Item: Pericolul privatizării spionajului
(Category: PRESA)
Posted by justme
Wednesday 12 June 2013 - 10:22:50

Edward Snowden, fost angajat al CIA care a dezvăluit informaţii despre spionarea în masă prin Internet şi înregistrări telefonice din SUA, a fost în ultimele trei luni angajat al firmei Booz Allen Hamilton, una din principalele companii private care desfăşoară activităţi pentru Pentagon şi diferite servicii de securitate americane, precum NSA, dedicată în principal interceptării comunicaţiilor, informează marţi ziarul „ABC”.



După atentatele din 11 septembrie 2001, eforturile de combatere a terorismului ale SUA au dus la o multiplicare a agenţiilor din sectorul privat: 70 la sută din bugetul serviciilor secrete este destinat firmelor subcontractate (în jur de 2.000 dacă se au în vedere şi cele din sectorul apărării), potrivit datelor din anul 2010. Numai firma Booz Allen Hamilton dispune de 25.000 de angajaţi.

Actualul director al serviciilor americane de informaţii, James Clapper, a fost director executiv la firma Booz Allen Hamilton şi tot de acolo a venit şi predecesorul său în funcţie, Mike McConnell. Compania are venituri anuale de 5,76 miliarde de dolari. Jumătate din angajaţi sunt autorizaţi să lucreze cu informaţie secretă şi mulţi dintre ei lucrează în agenţiile guvernamentale ale NSA. Snowden opera de la birourile NSA din Hawaii.

În apărarea lui Snowden a sărit Daniel Ellsberg, fost analist al forţelor armate ale SUA, care a dezvăluit documentele cunoscute, în 1971, drept „hârtiile Pentagonului”, legate de războiul din Vietnam. După părerea sa, „nu a fost făcută vreodată o dezvăluire mai importantă pentru poporul American”.

Spre deosebire însă de dezvăluirile din anii 70 privind Administraţia Nixon şi de cele 700.000 de documente furnizate Wikileaks de soldatul Manning - care aveau în vedere cablograme diplomatice - în acest caz este însăşi societatea americană cea afectată de supravegherea telefoanelor şi a comunicaţiilor pe Internet.

Snowden l-a contactat pe Barton Gellman, ziarist la „The Washington Post” la 16 mai. O săptămână mai târziu l-a anunţat că are să-i facă dezvăluiri importante. În schimbul furnizării informaţiilor despre programul Prisma - spionarea marilor furnizori de Internet - el cerea ca informaţia să fie publicată complet şi în decurs de 72 de ore.

„The Washington Post” nu a acceptat termenul şi a decis să consulte înainte Administraţia pentru a se lua în calcul eventualele daune aduse siguranţei naţionale. Snowden l-a contactat atunci pe Glenn Greenwald, autorul unui blog găzduit de pagina de internet a ziarului britanic „The Guardian”. Până la urmă ambele ziare au publicat informaţia, notează „ABC”.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2904 )