News Item: Provocări ruseşti pe Nistru. Chişinăul a convocat Consiliul Suprem de Securitate
(Category: PRESA)
Posted by justme
Monday 17 June 2013 - 15:26:59


Foto: europalibera.org


Separatiştii transnistreni, coordonaţi de Rusia, recurg la provocări pe Nistru, în încercarea de a înpiedica apropierea R Moldova de UE.



Forţele separatiste din stânga Nistrului doresc destabilizarea situaţiei în Republica Moldova, a declarat preşedintele de la Chişinău, Nicolae Timofti, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Acesta afirmă că aşa-numita lege privind stabilirea frontierei, semnată de Evgheni Şevciuk (n.red. – preşedintele autoproclametei republici nistrene moldoveneşti), este o provocare şi nu o va recunoaşte niciodată. Nicolae Timofti dă asigurări, însă, că autorităţile de la Chişinău nu vor permite tensionarea situaţiei, transmite Moldova 1.

„Cineva doreşte destabilizarea situaţiei în Republica Moldova. Atunci când Moldova ajunge la etapa de a rezolva propriile probleme, cum ar fi aderarea la UE, apar situaţii provocatoare. Trebuie să ne gândim cum să îmbunătăţim viaţa cetăţenilor noştri. Sunt semne că noi mergem pe o cale corectă, bună”, a declarat Nicolae Timofti. Preşedintele Timofti a mai adăugat că această problemă este în atenţia permanentă a statului şi a făcut un apel la calm.

Săptămâna trecută, liderul regiunii transnistrene a Republicii Moldova, Evgheni Şevciuk, a semnat un document privind frontiera de stat a regiunii, în care este şi satul Varniţa, aflat sub jurisdicţia Moldovei. Ulterior, autorităţile de la Chişinău au declarat că această decizie vine în contradicţie atât cu cadrul juridic şi logica procesului de reglementare a conflictului transnistrean, cât şi cu necesităţile şi interesele reale ale populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.

Societatea civilă de la Chişinău – semnal de alarmă

Un grup de reprezentanţi ai societăţii civile de la Chişinău au prezentat luni o declaraţie cu privire la evoluţia situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova (n.red. – aflate sub controlul separatiştilor). Potrivit acestora, „pe măsura apropierii Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, sporeşte riscul de provocări intenţionate a confruntărilor armate în zona de securitate în scopul compromiterii perspectivei europene a ţării noastre”, transmite Moldpres. „Noi monitorizăm evoluţia situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova. Constatăm că sunt create premiese pentru degradarea situaţiei”, a spus luni, în timpul unei conferinţe de presă, analistul politic Oazu Nantoi.

„Faptul că Evgheni Şevciuk a „promulgat” pretinsa lege cu privire la „frontiera de stat” anume acum, la 10 iunie 2013, demonstrează că se urmăreşte scopul torpilării procesului de negocieri, care asigură un minim de comunicare între ambele maluri ale Nistrului şi stabilitate în regiune, şi, pe această cale, dezlegarea mâinilor pentru orice acţiuni distructive la adresa Republicii Moldova”, se menţionează în Declaraţie.

În acest context, semnatarii declaraţiei solicită ca „UE şi SUA în calitate de parteneri ai Republicii Moldova să manifeste o vigilenţă maximă şi să anticipeze posibila degradare a situaţiei în zonă”, iar „OSCE şi Ucraina să nu admită declanşarea vreunui conflict armat în regiunea transnistreană şi alimentarea acestuia din exterior”

Totodată, structurile de stat ale Republicii Moldova sunt îndemnate „să ia o atitudine fermă faţă de posibilele provocări, să nu se lase atrase în capcanele pregătite şi să continue ferm parcursul european al Moldovei”. Experţii mai cer ca Federaţia Rusă să respecte prevederile Tratatului de prietenie şi colaborare cu R Moldova, semnat la 19 noiembrie 2001. Deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova se vor întruni joi, 20 iunie, într-o şedinţă specială pentru a desfăşura audieri în problematica transnistreană.

Transnistria ar putea să-şi proclame independenţa, sub protectorat rusesc

Europarlamentarul lituanian Vytautas Landsbergis, primul preşedinte al Lituaniei după desprinderea de URSS, susţine că există probabilitatea ca Transnistria să-şi proclame oricând independenţa şi să declare că se află sub protectorat rusesc. Acest lucru se va produce, consideră fostul preşedinte lituanian, dacă Moscova va dori să divizeze Republica Moldova, transmite 24h.md.

„Nu văd nici o şansă pentru o soluţie la acest conflict, câtă vreme este o situaţie total dependentă de Kremlin. Câtă vreme Rusia va folosi Transnistria ca pe o unealtă pentru a înrăutăţi situaţia în Moldova şi va ţine Moldova în afara UE, acest conflict va rămâne aşa cum îl ştim”, a declarat Vytautas Landsbergis, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Poate dacă în Moldova, în Chişinău, forţele politice vor fi unite, vor putea să solicite intrarea în UE aşa cum a făcut-o Ciprul. Dar există şi posibilitatea ca Transnistria să se proclame independentă, oricând poate anunţa că este un teritoriu independent sub control rusesc. Este şi aceasta o variantă, dacă Kremlinul va dori să divizeze Moldova”, mai spune fostul preşedinte al Lituaniei.

Vocea Rusiei: Conflictele de pe Nistru riscă să devină armate

Conflictele de pe Nistru riscă să devină armate. Deocamdată, situaţia este incertă, dar există perspective ca aceasta să depăşească limita, transmite Vocea Rusiei. Câteva localităţi aflate sub jurisdicţia Chişinăului au fost declarate teritoriu transnistrean. Acestea sunt situate în aşa-numita „zonă de securitate”, controlate de forţele de securitate ale ambelor părţi. Printre localităţile asupra cărora se extinde „suveranitatea rmn“ este inclus şi satul Varniţa, aflat sub jurisdicţia Chişinăului, scrie Adevarul.md.

Potrivit documentului, „frontiera de stat nu poate fi schimbată de către ţările vecine în mod unilateral“, iar „până în momentul recunoaşterii independenţei sale, rmn îşi rezervă dreptul să întreprindă acţiuni de apărare a frontierei în cazul unui pericol la adresa securităţii statului“.

Ce implică această apărare nu este specificat. „Dacă responsabilitatea revine KGB-ului, ministerului de Interne şi vămii, putem presupune că muniţia este completă. În termen de trei luni, aceste instituţii trebuie să înainteze propuneri pentru instalarea punctelor de control. Atunci, probabil, trebuie să ne aşteptam şi la agravarea situaţiei”, notează Vocea Rusiei.

Printre principalii factori ai agravării situaţiei, Vocea Rusiei indică Comisia Unificată de Control. Parlamentul Republicii Moldova convoacă o şedinţă extraordinară pentru 20 iunie cu preşedintele şi prim-ministrul pentru a discuta situaţia creată. „Chişinăul pare destul de confuz. De la încetarea conflictelor armate, părţile n-au fost niciodată mai aproape de reluarea ostilităţilor decât la momentul actual”, comentează site-ul rusesc.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.2935 )