News Item: Chişinău. 73 de ani de la eliberarea de sub „ocupaţia românească” - VIDEO
(Category: PRESA)
Posted by justme
Friday 28 June 2013 - 13:30:06

Ruşii, mancurţii şi cozile de topor, în frunte cu Vladimir Voronin, sărbătoresc la Chişinău 73 de ani de la eliberarea Basarabiei de sub „ocupaţia românească”.



„Felicitări pentru cetățenii Republicii Moldova cu ocazia eliberării Basarabiei de sub ocupația română. Sper ca și în continuare să fim o țara democrată”, a menționat Vladimir Voronin, de la tribuna Parlamentului din Chişinău.

„Ce am auzit este o batjocură la adresa poporului nostru. Dacă nu veneau sovieticii nu avea să fie genocidul, deportările etc.”, a replicat liberalul Valeriu Munteanu. „Sa terminăm cu declarațiile care nu sunt la ordinea zilei. Dacă aveți să faceți declarații în acest sens, vă rog să vă înscrieți cu luări de cuvânt. Închideți microfonul”, a afirmat președintele Parlamentului, Igor Corman.

Astăzi, 28 iunie, se împlinesc 73 de ani de la anexarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord la Uniunea Sovietică. Pe 28 iunie 1940, în urma unei înţelegeri secrete între URSS şi Germania nazistă, România a cedat Basarabia şi Bucovina de Nord Uniunii Sovietice.
În Chişinău vor avea loc mai multe acţiuni cu această ocazie. Comemorarea victimelor ocupaţiei sovietice va începe cu depuneri de flori la Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

De la ora 10:15 va avea loc deschiderea expoziţiei „28 iunie 1940 – Ziua ocupaţiei”, în Scuarul Europei. Iar la ora 17.00, Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal (PL) va organiza un flash-mob în faţa Guvernului. Pentru ora 18.00 este programat Marşul auto „Coloana libertăţii”. Iar la ora 19.00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc Mitingul de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice. Programul manifestaţiilor va culmina în seara zilei cu un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Şi Partidul Naţional Liberal va organiza un marş cu ocazia comemorării victimelor ocupaţiei sovietice. Acesta va începe la ora 11.00 şi se va desfăşura de la Academia de Ştiinţe până la Ambasada Federaţiei Ruse. Participanţii la marş se vor deplasa pe prima bandă de pe partea dreaptă a carosabilului.

În cadrul şedinţei Legislativului de vineri, deputaţii au ţinut un minut de reculegere pentru victimele ocupaţiei sovietice, la propunerea deputatei liberale, Ana Guţu. Comuniştii şi o parte din deputaţii democraţi nu au dat curs acestei solicitări.

Pe de altă parte, Partidul Comuniştilor (PCRM) a anunţat, într-un comunicat de presă, că va marca astăzi „eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română“. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, deputaţii şi consilierii PCRM vor participa la acţiunea consacrată celei de-a „73-a aniversări a eliberării Moldovei de sub ocupaţia română“.

Ieri, fracţiunea PCRM din cadrul Consiliului municipal Chişinău (CMC) a solicitat ca strada Vlaicu Pârcălab din capitală să revină la vechea denumire de 28 iunie 1940. Aleşii locali comunişti au făcut o solicitare în acest sens către CMC.

În 2010, 28 iunie 1940 a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice, printr-un decret semnat de Mihai Ghimpu, pe atunci preşedinte interimar al ţării. Ulterior, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, decretul a fost anulat.

28 iunie 1940 – zi neagră pentru naţiunea română

Din cauza acestei zile negre, românii astăzi locuiesc în trei state. Partidul Liberal condamnă orice ocupaţie, inclusiv şi ocupaţia din 1992 a teritoriului din stânga Nistrului, tot de către Federaţia Rusă.

Orice popor, indiferent de puterea lui economică sau militară, are aceleaşi drepturi şi este în drept să trăiască sub aceeaşi lege şi în aceeaşi credinţă.

Libertatea nu se cerşeşte, libertatea se cucereşte. Iar poporul are atâta libertate, cât reuşeşte să cucerească.

Vino astăzi, la ora 19:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi susţine libertatea ta, libertatea noastră.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu


28 iunie – Blitz peste timp, flash-mob în Bucureşti

Sute de oameni vor cădea morţi, vineri, 28 iunie, la ora 18:03, în dreptul statuii lui Carol 1 de pe Calea Victoriei (zona Piaţa Revoluţiei). Flash-mobul va dura fix 7 minute, timp în care studenţi de la Conservatorul bucureştean vor interpreta o melodie funebră.

Evenimentul vrea să aducă în atenţie ziua de 28 iunie 1940, o pagină dramatică din istoria românilor: ocuparea teritoriilor Basarabiei, nordului Bucovinei şi Tinutului Herţei de către sovietici. Participanţii vor fi îmbrăcaţi în negru, ca semn de doliu faţă de sutele de mii de morţi din aceste provincii româneşti.

Cum subiectul este unul actual, la finalul flash-mobului, fiecare dintre participanţi se va deplasa în părţi diferite ale Bucureştiului, în vederea strângerii de semnături pentru o lege care, spun ei, ar aduce Basarabia acasă. Iniţiatorilor le sunt necesare 100.000 de semnături pentru a introduce în Parlament o iniţiativă legislativă cetăţenească. Până în prezent au reuşit să strângă 70.000 de semnături.

Evenimentul este organizat de Platforma Civică ACŢIUNEA 2012, o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

Revenim Acasă, după 201 ani de la Anexare!

Joi, 27 iunie 2013, în cadrul unei conferinţe de presă, la Chişinău a fost lansat cel mai important exerciţiu democratic din spaţiul românesc după anul 1990 privind românii dintre Prut şi Nistru. Campania de strângere de semnături ADUCEM BASARABIA ACASĂ îşi propune colectarea a 100.000 de semnături pentru sprijinirea unei iniţiative legislative care va apropia decisiv cele două state româneşti.

Odată adoptată, legea ar face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Printre prevederi se numără crearea unei instituţii în subordinea primului ministru, care să se coordoneze strategiile pentru cel de-al doilea stat românesc, obţinerea mai uşoară a vizelor de intrare în România de către cetăţenii Republicii Moldova, dar şi integrarea basarabenilor în viaţa socio-culturală din România.

Reprezentanta platformei unioniste, Irina Guţu, a declarat următoarele: „Chişinăul se alătură campaniei din Ţară, întrucât circa jumătate de milion de persoane şi-au redobândit cetăţenia română. Contăm pe conştiinţa lor naţională pentru a demonstra prin fapte dorinţa de a reîntregi Ţara.”

În Scuarul Europei din Chişinău va fi amplasat un cort unde se vor strânge semnături şi vor fi oferite informaţii despre campanie în fiecare weekend, până la data de 28 iulie.

De la lansarea campaniei au fost colectate circa 70.700 de semnături, tot mai mulţi români, atât din ţară, cât şi din diasporă, alăturându-se iniţiativei.


LINK




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3015 )