News Item: Reşetnikov, stai liniştit! LUPII NEGRI şi-au încheiat misunea în R Moldova
(Category: PRESA)
Posted by justme
Friday 05 July 2013 - 16:12:38

Cei 24 de militari ai Armatei Române şi-au încheiat misunea în R. Moldova. Contingentul din dreapta Prutului face parte din Brigada 15 Mecanizată, din Iaşi, mai precis, din Batalionul 151 Infanterie Războieni „LUPII NEGRI”. În perioada 1-4 iulie, la Baza de instruire militară Bulboaca (Republica Moldova), peste 150 de militari din Armata Naţională şi Armata României au participat la exerciţiul de menţinere a păcii „Scutul Păcii 2013”.



În data de 4 iulie, ziua încheierii exerciţiului bilateral, deputaţii comunişti din Parlamentul de la Chişinău au solicitat prezenţa conducerii ministerului Apărării, a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), dar şi a Guvernului, pentru a da detalii despre prezenţa militarilor Armatei României. Potrivit agenţiei de ştiri omg.md, apropiată de comunişti, deputatul fracţiunii PCRM, Artur Reşetnikov, a declarat în şedinţa Parlamentului că, „în contextul prevederilor Constituţiei care prevede că Republica Moldova este stat neutru, asistăm o situaţia alarmantă, deoarece România este ţară membră a Blocului politico-militar NATO”. „Conform Constituţiei aceste exerciţii sunt ilegale şi având la bază situaţia politică, în contextul adoptării declaraţiei privind raioanele de Est sunt cel puţin o provocare petrecerea acestor cantonamente, mai ales că nu cunoaştem numărul militarilor români care au venit”, a mai spus parlamerntarul.

Deputatul Reşetnikov a solicitat din partea fracţiunii PCRM invitarea în şedinţa Parlamentului a conducerii Guvernului, a SIS şi a Ministerului Apărării „pentru a ne informa în ce bază se petrec aceste exerciţii, câţi militari au venit, ce tehnică militară sau nemilitară a fost adusă şi care este baza legală şi contractuală între Moldova şi statul membru NATO România”.

Încheierea exerciţiului de la Bulboaca

Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a apreciat importanţa aplicaţiilor pentru pregătirea militarilor moldoveni, în conformitate cu standardele internaţionale. „Astăzi, ne aflăm la etapa când efectivul Armatei Naţionale tinde spre creştere profesională, prin instruire şi perfecţionare, potrivit Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (CCO). Prin participarea la exerciţiul „Scutul Păcii” facem încă un pas spre reformarea Armatei Naţionale”, a spus Vitalie Marinuţa.

Ministrul Apărării a menţionat că militarii evaluaţi din cadrul Bateriei aruncătoare de mine a Batalionului 22 de menţinere a păcii au demonstrat rezultate bune în toate misiunile stabilite. „Pentru noi este important să fim evaluaţi la cel mai înalt nivel, astfel încât să obţinem dreptul de a participa la operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU. Sunt mândru de performanţele militarilor noştri, care s-au antrenat intens pentru a trece cu succes la faza următoare de evaluare din anul viitor”, a declarat Marinuţa.

La rândul său, şeful contingentului militar român în cadrul exerciţiului „Scutul Păcii 2013”, locotenent-colonelul Claudiu Lupuleasa, s-a arătat mulţumit de colaborarea dintre militarii Brigăzii 15 mecanizate din Iaşi şi cei din Batalionul 22 de menţinere a păcii. „Misiunea noastră a fost de a sprijini procesul de evaluare a Bateriei aruncătoare de mine. Pe parcursul exerciţiului, s-au desfăşurat acţiuni specifice operaţiunilor de menţinere a păcii, prin intermediul acestora s-a urmărit aplicarea procedurilor şi tacticilor de operare în comun, cu aplicarea standardelor occidentale, ceea ce a facilitat cooperarea dintre cele două părţi”, a spus locotenent-colonelul Lupuleasa.

Militarii au fost evaluaţi de 12 observatori naţionali, doi experţi OCC din Ucraina şi Italia, care au asistat şi monitorizat subunităţile Armatei Naţionale, prin consiliere şi utilizarea celor mai bune practici din teatrele de operaţii.

La exerciţiul „Scutul Păcii 2013” au participat peste 150 de militari, inclusiv 24 ostaşi din Armata României. Subunităţile de infanterie au executat circa 25 de situaţii tactice de menţinere a păcii la diferite locuri de instruire. Pacificatorii au îndeplinit misiuni precum: patrularea în zona de responsabilitate, evacuarea medicală, escortarea tehnicii în coloană, paza obiectivelor strategice şi intervenţii în situaţii de atac, precum şi asigurarea regimului la punctul de control şi trecere.

În 2012, o companie de infanterie a Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi grupa de genişti din componenţa Batalionului Geniu „Codru” au fost certificate să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional. Armata Naţională a aderat la CCO în 2007. Conceptului Capabilităţilor Operaţionale este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace – exprimat prin implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate – şi oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3044 )