News Item: NATO oferă R Moldova asistenţă militară şi în securitatea cibernetică
(Category: PRESA)
Posted by justme
Wednesday 10 July 2013 - 18:10:58

NATO va acorda Republicii Moldova asistenţă în securitatea cibernetică şi în domeniul învăţământului militar, dar şi sprijin logistic pentru trimiterea unui contingent de menţinere a păcii, în Kosovo.



Subiectele au fost discutate marţi, la Chişinău, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministrul Iurie Leancă şi ambasadorul Gabor Iklody, adjunctul Secretarului General al NATO. Gabor Iklody a exprimat disponibilitatea NATO să-şi împărtăşească experienţa în domeniul apărării cibernetice. În acest sens, premierul a declarat că vor fi luate toate măsurile pentru ca instituţiile din domeniu să aplice cât mai curând cele mai bune practici de combatere a infracţiunilor de acest tip. De asemenea, Iurie Leancă a discutat cu adjunctul Secretarului General al NATO despre disponibilitatea Republicii Moldova de a contribui la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo.

La rândul său, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a avut, marţi, o întrevedere cu un grup de experţi ai Agenţiei de Standardizare a Alianţei Nord-Atlantice (NATO), în cadrul căreia s-a discutat dinamismul implementării planului de modernizare educaţională a Academiei Militare a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun”. În cadrul întrevederii, părţile au discutat despre rezultatele obţinute în procesul de modernizare a instituţiei de învăţământ militar şi obiectivele stabilite pentru anul 2014 în domeniul învăţământului militar. În acest context, ministrul Vitalie Marinuţa a solicitat asistenţa experţilor NATO în elaborarea şi implementarea curriculumului pentru studiile de doctorat în domeniul apărării în conformitate cu standardele occidentale, precum şi extinderea colaborării în sfera instruirii militarilor Armatei Naţionale.

Oficialii Organizaţiei Nord-Atlantice au evidenţiat dinamica foarte bună a dezvoltării Academiei Militare “Alexandru cel Bun” din ultimii ani. Experţii NATO au trecut în revistă bilanţul activităţilor realizate în perioada anilor 2009-2013 care prevede: elaborarea curriculumului de studii pentru ciclul de bază şi ciclul doi de studii masterat, instruirea cadrelor didactice ale academiei la Şcoala NATO din Germania, dezvoltarea sistemului de învăţământ avansat distribuit la distanţă, prin purtarea negocierilor cu Comunitatea Consorţiumului Parteneriatului pentru Pace (PpP). Procesul de modernizare a Academiei Militare a început în anul 2009, obiectiv inclus în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) şi are ca scop trecerea la standardele de educaţie occidentale.

De asemenea, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a avut o întrevedere şi cu cu ambasadorul Gabor Iklody, adjunctul secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice (NATO). În cadrul discuţiilor, părţile au abordat subiecte cu privire la colaborarea Ministerului Apărării al Republicii Moldova cu NATO, în contextul Parteneriatului pentru Pace, cu accent pe implementarea unor proiecte în domeniul apărării şi cel social. Ministrul Apărării a apreciat susţinerea din partea NATO în realizarea Proiectului privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, reformarea învăţământului militar şi contribuţie la profesionalizarea efectivului Armatei Naţionale. „Colaborarea cu Alianţa Nord-Atlantică reprezintă pentru ţara noastră, în general, şi Armata Naţională, în particular, un factor important în implementarea proiectelor de modernizare şi reformare a sectorului de apărare şi securitate. Lansarea fazei finale a proiectului de distrugere a pesticidelor, elaborarea unui program educaţional militar de succes, în conformitate cu standardele occidentale, şi participarea militarilor noştri la diverse cursuri de perfecţionare profesională peste hotarele ţării, sunt doar unele din rezultatele colaborării dintre ţara noastră şi NATO”, a spus Vitalie Marinuţa.

Adjunctul Secretarului General NATO a salutat eforturile Republicii Moldova în reformarea sectorului de securitate şi apărare în conformitate cu standardele internaţionale, precum şi intenţia Armatei Naţionale de a participa cu un contingent la operaţiunea KFOR din Kosovo. În acest context, oficialul NATO şi-a exprimat dorinţa de a examina posibilitatea oferirii sprijinului logistic necesar pentru facilitarea activităţii militarilor moldoveni în operaţiunea respectivă.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3063 )