News Item: Iaşi: Ziua Imnului Naţional al României - GALERIE FOTO, AUDIO
(Category: Proiect SEMPER FIDELIS)
Posted by justme
Monday 29 July 2013 - 18:54:34


Foto: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”


Zeci de ieșeni au fost prezenți, astăzi, în Piața Tricolorului, la festivitățile prilejuite de marcarea Imnului Național al României.



Au participat, de asemenea, reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Ceremonia militară a debutat cu prezentarea onorului prefectului județului Iași.


Primirea onorului. Ziua Imnului National al Romaniei, Iasi 2013


Sursa audio: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”


În cuvântul său, prefectul Romeo Olteanu a subliniat că „imnul este unul dintre cele mai importante simboluri naționale. Alături de tricolor, imnul formează un întreg care definește o țară, o națiune”. El a subliniat, totodată, că în ziua de astăzi puține sunt simbolurile care îi unesc pe români, amintind istoricul și sensul cântecului „Deșteaptă-te, române!”. Romeo Olteanu a mai precizat că este foarte important ca generațiile viitoare să înțeleagă contextual apariției imnului național, precum și rolul său în momente cruciale în istoria noastră.


Ascultaţi aici, integral, alocuţiunea prefectului judeţului Iaşi, Romeo Olteanu

Alocutiunea prefectului judetului Iasi la Ziua Imnului National al Romaniei 2013


Sursa audio: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”

Evenimentul festiv a mai inclus o ceremonie religioasă și s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.


Defilarea militarilor la Ziua Imnului National al Romaniei, Iasi 2013


Sursa audio: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”


Potrivit bg15mc.ro, manifestări similare s-au desfăşurat şi în garnizoanele Bacău, Piatra Neamţ şi Botoşani.

Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie.

Amintim că versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile, deoarece îl aflăm cântat pentru prima oară pe data de 29 iunie 1848 la Râmnicu Vâlcea (în Ţara Românească Revoluţia a izbucnit pe 11 iunie). Poemul va deveni imn sub titlul „Deşteaptă-te, române!”, câştigându-şi instantaneu gloria recunoscută datorită mesajului energic şi mobilizator pe care-l conţine. Începând din 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în cel al primului şi celui de-al doilea Război Mondial.

Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, „Deşteaptă-te, române!”, ca şi alte marşuri şi cântece patriotice, au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de închisoare.

Pe 22 Decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul s-a înălţat pe străzi, însoţind uriaşele mase de oameni, risipind frica de moarte şi unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn naţional a venit de la sine, sub formidabila presiune a manifestanţilor.


Surse: bg15mc.ro, ziuaveche.ro



Galerie foto: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”











Ziua Imnului Naţional al României în Garnizoana Piatra Neamt






Ziua Imnului Naţional al României în Garnizoana Botoşani







This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3169 )