News Item: Cand moare o parte din sufletul Armatei
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by colonelul
Monday 09 April 2007 - 22:21:25

Moare o persoană. Familia, cunoscuţii, prietenii o pregătesc pentru înmormântare. Este privegheată, condusă pe „ultimul drum”, i se scrie numele pe o cruce, mormântul fiindu-i cunoscut. Cei care au iubit-o se duc, din când în când, la acel mormânt şi plâng!
Moare o Unitate Militară. Nu e pregătită, nu are cruce, nu are mormânt. Cei care au iubit-o unde se duc să plângă? La Arhive sau la Muzeu?

Istoria Armatei Române moderne începe, spun istoricii, pe la 1864. Atunci, Cuza a dat Drapele de Luptă Unităţilor Militare din cele două foste provincii: Ţara Românească şi Moldova, semnând şi actul de naştere al Armatei Române moderne.
De atunci Istoria consemnează faptele de arme şi numele lor. A fost campania de la sud de Dunăre din 1877 – 1878, cea din 1913, I-ul Război mondial, campania din Ungaria (1918-1919 ?). Unităţile militare care s-au distins în luptă au primit denumiri : Regimentul „Mircea”, divizia „Mărăşeşti” şi altele ... În al -II-lea Război Mondial şi după, alte şi alte unităţi militare au primit nume, Drapele de Luptă şi decoraţii ... Au urmat anii de „comunism original românesc” cu campanii agricole, construcţii industriale şi civile, irigaţii şi exploatări miniere, şi bineînţeles aplicaţii megalomanice cu mizeria tranşeelor; pseudopregătirea Armatei Române fiind doar în „Parade” şi tribunele prezidenţiale din poligoane (se mai folosesc şi acum!).
După „Marele Freamăt” din Decembrie 1989 Armata Română a avut voie să dea nume Unităţilor ei şi a dat! Numele Eroilor a fost scris pe Drapelele de Luptă, era rostit cu mândrie de cei din acea unitate.
... în marea „restructurare” au fost desfiinţate ... Istoria de 140 de ani nu mai e ...


Trimis de dorobant


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.321 )