News Item: Cultul eroilor, IGNORAT de aleşi
(Category: PRESA)
Posted by Radu89
Friday 23 August 2013 - 13:19:40

Zero lei. Atât valorează istoria naţională în ochii aleşilor neamului. Ministerul Apărării n-a alocat niciun ban pentru cinstirea zecilor de mii de soldaţi români care au murit sau au căzut prizonieri pe frontul de luptă din Al 2-lea Război Mondial. De altfel, România nu are bani nici să-şi rescrie onest istoria - tot bugetul alocat cultului eroilor abia dacă se ridică în acest an la 500 de mii de euro.



Într-o lume a afacerilor, nu mai este loc pentru reculegere sau momente emoţionante. Valoarea este dată de conturile din bancă, cinstea are culoare politică, iar dreptatea aparţine celor care o propovăduiesc în jargon.

23 august 1944 a fost exploatat zeci de ani de comunişti. Acum nu mai este tratat în nici un fel. Şi vorbim de un moment care a marcat istoria României. Anul acesta, in memoria eroilor români căzuţi la datorie la 23 august 1944, Ministerul Apărării Naţionale a alocat suma de Zero lei. Exact cu 77 de ani în urmă, aproape 140 de mii de militari români au murit sau au fost luaţi prizonieri de Armata Roşie pentru ca şefii statului şi generalii din ministerul de atunci al apărării să iasă basma curată dintr-o campanie militară dezastruoasă. Oricum, în opinia autorităţilor, suma alocată pentru cinstirea eroilor nu este publică.


Câţi bani alocă statul anual pentru ca românii să-şi aducă aminte de eroii ei

Dacă ar fi să împărţim bugetele secrete la cei 1,4 milioane de militari căzuţi în luptă în perioada 1877-1945, am obţine sume derizorii. În 2009 puteam vorbi de 0,71 euro pentru fiecare erou, iar acum de numai 0,28 euro. Pentru comparaţie, Germania alocă 30 de euro, iar Franţa sau Italia, 10 euro. "Cred că fiecare dintre românii care sunt în viaţă astăzi ar trebui să reţină că 23 august 1944 reprezintă în continuare o zi foarte importantă din istoria noastră, chiar dacă nu mai este zi naţională, ca în urmă cu 20 de ani. Din punctul meu de vedere, cred că ministerul Apărării, forţele armate de astăzi ar trebui să investească şi bani şi suflet în celebrarea acestei zile", apreciază istoricul Adrian Cioroianu.

Ce ne mai permite bugetul atunci când vine vorba de istorie? Să restaurăm doar un monument istoric anual, din cele 20.705 existente. Iar 75% au nevoie urgentă de reparaţii. Ne putem însă permite să irosim sute de milioane de euro pe proiecte fanteziste, pe studii de fezabilitate pentru drumuri care nu se construiesc niciodată.

Sursa : realitatea.net







This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3257 )