News Item: Evocarea zilei de 1 septembrie
(Category: PRESA)
Posted by Radu89
Friday 30 August 2013 - 16:27:54



Foto : jandarmeriaromana.ro



Ziua de 1 septembrie este o dată importantă în istoria Jandarmeriei, marcând momentul de maximă dezvoltare (teritorială şi funcţională) a instituţiei noastre, dar şi tragica moarte a generalului maior dr. Ion Bunoaica, comandant al Jandarmeriei în perioada 1990-1995.




Aceste două evenimente au fost evocate de colonelul dr. Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major, în cadrul unei întâlniri mai mult colocviale decât festive, ce a avut loc la sala de festivităţi de la sediul IGJR, în dimineaţa acestei zile.
„Această zi a fost, pentru o perioadă de opt ani (între 1990 şi 1998, n.a.), ziua Jandarmeriei, iar activităţile organizate cu acest prilej, în anul 1995, au impus deplasarea cu elicopterul, de la Iaşi la Bucureşti, a generalului Bunoaica, alături de o delegaţie de ofiţeri din MAI, pentru conferirea Drapelului de luptă unei unităţi. Din nefericire, niciunul nu a mai ajuns la activitatea aniversară organizată şi la Bucureşti” - au fost cuvintele din debutul evocării momentului tragic al accidentului aviatic, în care şi-au mai pierdut viaţa generalul maior Ion Sandu, secretar de stat în MAI, colonelul Mihai Alexe, şef de secţie în cadrul Comandamentului Trupelor de Jandarmi şi membrii echipajului: colonel Aurel Florea, locotenent colonel Vasile Alexandru şi maistru militar principal Silviu Paraschiv.

A urmat o prezentare a contextului social care a determinat înfiinţarea Jandarmerie Rurale, în anul 1893, aceasta fiind singura soluţie viabilă în acele vremuri pentru înlocuirea structurilor de ordine publică neprofesionalizate, ce nu făceau faţă situaţiei complexe din zona rurală.
„ O <> - era una dintre prevederile articolului 1 al Legii pentru organizarea Jandarmeriei Rurale, iar aceasta este de actualitate şi astăzi, dacă ne gândim că suntem disponibili 24 de ore din 24”, a afirmat colonelul Ovidiu Vasilică, subliniind că tot timpul Jandarmeria a fost o instituţie de aplicare a legii.

„ ... După 1990, meritul istoric, spun eu, de a readuce în actualitate termenul de Jandarmerie revine domnului general Bunoaica, iar la momentul acela a întâmpinat multe opoziţii. Era greu de acceptat, după 50 de ani în care Jandarmerie fusese considerată ceva rău, ca acum, dintr-o dată, să fie ceva bun; chiar eu, când am intrat în şcoala de ofiţeri, am fost întrebat dacă bunicul sau cineva din familie fusese jandarm. Dar domnia sa a reuşit să impună această instituţie, care este una stabilă, modernă, dar care trebuie să se modernizez în continuare, pentru că mediul capitalist este unul concurenţial, ce nu are răbdare. Subiectul Jandarmeriei Rurale a fost amplu dezbătut în ultimii ani, dar, din punctul meu de vedere, la momentul actual, având în vedere contextul politic şi evoluţiile la nivel european, revenirea la Jandarmeria Rurală este un lucru extrem de dificil. Nu trebuie să rămânem prizonierii acestei idei, avem un sector de competenţă destul de important, trebuie să ne organizăm mai bine şi să ne facem treaba mai bine.”

A fost o manifestare scurtă, o aducere aminte necesară şi emoţionantă, ce ar trebui să ne îndemne la reflecţie asupra reperelor de valoare istorică şi morală, ca oameni de arme.

Sursa : Revista jandarmeriei


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3277 )