News Item: Armamentul pentru “noile” F-16. Inca o “teapa” in bugetul Romaniei
(Category: PRESA)
Posted by Radu89
Sunday 17 November 2013 - 13:11:10



Dupa cum stiti, Romania va cumpara 12 avioane multirol F-16. Aparatele sunt achizitionate la mana a treia din Portugalia, care la randul ei le-a primit gratis din SUA in urma cu vreo doua decenii.

Daca din Portugalia luam avioanele, armamentul va fi achizitionat direct din Statele Unite. Tot fara licitatie, tot fara transparenta, intr-un proces de achizitie pe care scrie apasat “TEAPA”. Asta pentru cine vrea sa vada
.


Ministerul Apararii din Romania nu a anuntat nici pana acum ce anume va cumpara, cu cati bani si cum anume se imparte aceasta suma. Noroc cu strainii.

Stim, de la oficiali portughezi, ca valoarea contractului de cumparare a celor 12 avioane F-16 este de 186 milioane de euro. A spus-o ministrul Apararii de la Lisabona, Jose Pedro Aguiar-Branco, cu gurita lui, jubiland chiar cu privire la afacerea de zile mari pe care a facut-o tara lui pe carca contribuabilului roman.

Mai recent, Defense Security Cooperation Agency, DSCA pe scurt, a notificat Congresul American cu privire la armamentul pe care Romania vrea sa-l cumpere din State pentru escadrila de F-16. In ordinea numerelor de pe tricou, “noile” avioane multirol ale Fortelor Aeriene Romane vor avea urmatoarele:

* 13 Embedded Global Positioning Systems/Inertial Navigation Systems (EGPS/INS) with GPS Security Devices, Airborne
* 3 AN/ALQ-131 Electronic Countermeasure Pods
* 30 AIM-120C Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)
* 5 AIM-120C Captive Air Training Missiles (CATMs)
* 60 AIM-9M Sidewinder Missiles
* 4 AIM-9M CATMs
* 48 LAU-129 Launchers
* 10 GBU-12 Enhanced Guided Bomb Units
* 18 AGM-65H/KB Maverick Missiles
* 4 AGM-65 CATMs
* 15 Multifunctional Information Distribution System/Low Volume Terminals
* 2 Multifunctional Information Distribution System Ground Support Systems

In plus, americanii nor asigura piese de rezerva pentru eventualele reparatii si suport tehnic pentru integrarea armamentului. Cat costa afacerea asta, poate va intrebati? Ei bine “the estimated cost is $457 million”, ca sa-i citam tot pe cei de la DSCA.

Desi, macar teoretic, armementul si echipamentul luat cu aproape juma’ de miliard de dolari este nou, nici vorba despre vreun program de offset si asta o spun, ati ghicit, tot americanii: “there are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale.”

Ca sa fie clar pentru toata lumea, armamentul si echipamentele ce vor fi achizitionate din SUA reprezinta o dotare medie spre insuficienta pentru escadrila de F-16. Vorbim, foarte probabil, despre echipamente aflate pe cine stie ce stocuri americane si trantite pe aparatele noastre oarecum in scarba, pe modelul “luati cateva d-astea, luati si chestiile astealalte si, iata, am gasit in depozit trei d-astea care sigur va vor trebui”.

Sigur, sa admitem ca suntem o tara de mana a treia si ca asta e tratamentul pe care il primim din partea celor “mari”, putem trai cu asta. Deranjeaza insa enorm doua aspecte.

In primul rand, dupa toate calculele, avand cel mai scump pret, ba chiar si ceva in plus, cum ar fi un adaos comercial de 200%, pachetul acesta de armament nu avea cum sa coste mai mult de doua sute de milioane de euro. Oricat s-ar fi chinuit sa-i umfle pretul, exista o limita. E ca atunci cand cumperi zeci de autoturisme Dacia Duster pentru parlamentari. Nu poti plati pentru ele 300 de milioane de euro oricat te-ai chinui.

In al doilea rand, Romania renunta la orice pretentie de offset. Offsetul este un program de investitii al celui care vinde echipamentul militar in statul care cumpara respectivul echipament. Mai simplu, daca tu, Romania, cumperi arme pentru F-16 in valoare de 450 de milioane de dolari, atunci companiile americane de la care le cumperi se angajeaza sa investeasca in industria ta 80-100 de milioane de dolari, poate si mai mult, in functie de acord. Pe guvernantii nostri nu i-a interesat insa acest lucru. Intr-o vreme tot mai dificila din punct de vedere economic, cu tot mai putine locuri de munca, Guvernul Ponta refuza investitii straine directe de cateva sute de milioane de euro, mai intai prin cumpararea unui tip de avion la mana a treia si apoi prin neemiterea vreunei pretentii cu privire la offset in cazul armamentului.

Nu trebuie sa fii vreun reputat analist politico-militar ca sa vezi ca aceasta achizitie de avioane multirol este una profund antinationala, fara vreun temei economic, in totala lipsa de respect la adresa banului public.

Sigur, Fortele Aeriene vor avea inca 15-20 de ani avioane pentru a-si indeplini misiunile de Politie Aeriana, insa doar atat.


LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3519 )