News Item: Români, sunteți bineveniți în Marea Britanie!
(Category: PRESA)
Posted by Pârvu Florin
Friday 03 January 2014 - 17:13:38

Foto: The Economist

Prestigioasa revistă "The Economist" a publicat în ediția tipărită din 21 decembrie 2013 un articol despre ridicarea restricțiilor de pe piața muncii din Marea Britanie pentru cetățenii români și bulgari, începând cu 1 ianuarie 2014. În ediția online articolul stă pe prima pagină de două saptamâni. Nu e tocmai pe profilul acestui site, dar mi s-a părut util să aduc la cunoștința cititorilor și o voce rațională din societatea britanică referitoare la subiect.




O scrisoare deschisă către cetățenii bulgari și români

Ziarele britanice sunt pline de povești despre sărăcia, criminalitatea și dorința voastră de înavuţire.
Politicienii englezi perorează împotriva regulilor europene referitoare la libertatea de mișcare a forței de muncă și cer înăsprirea condițiilor de acces la ajutoare sociale.
Britanicul de rând e mai radical decât germanul sau francezul: aproape jumătate opinează că guvernul ar trebui să vă interzică să veniți în țară, chiar dacă asta încalcă legile britanice în vigoare. Ați putea avea, ca atare, impresia că nu sunteți deloc bineveniți.

Dar sunteți bineveniţi! În beneficiul țării de origine a revistei "The Economist", vă invităm să veniți și să munciți aici. Începând cu 1 ianuarie, puteți lucra oriunde în Uniunea Europeană. Sperăm că mulți dintre voi vor alege Marea Britanie.
Cu toate că politicienii noștri par să fi uitat asta, Marea Britanie a făcut eforturi ca țara voastră să se alăture UE, conștienți fiind că va veni o zi în care veți ciocăni la ușa noastră.
Începutul e întotdeauna dificil, dar istoria multor valuri de imigranți ne arată că vă veți integra bine în societatea britanică.

Nu e vina voastră că cei mai mulți dintre conaţionalii noștri nu vă vor. Într-o oarecare măsură, polonezii sunt de vină. Cu zece ani în urmă, când Marea Britanie a fost una din cele trei țări care a ridicat restricţiile pentru ei, guvernul a asigurat electoratul că doar câteva zeci de mii vor veni, și probabil nu pentru mult timp.
Contrar estimărilor, au venit mai mult de o jumătate de milion. Cu toate că au început prin a recolta varză sau a fi zugravi (înlocuindu-i de la aceste activități pe unii dintre britanici prin simplul fapt că se trezeau la timp), trecerea timpului a demonstrat că și ei sunt ființe umane, s-au integrat în societatea noastră, au făcut copii...

Nu am fost pregătiți pe deplin pentru asta.

Dar dacă liderii noștri s-au înșelat cu un deceniu în urmă cu privire la numărul polonezilor și al altor est-europeni care intenționau să se stabilească în Marea Britanie, ei se înșeală și mai mult acum cu privire la efectele pe care această situație le-a avut asupra țării. Politicienii clamează că sunt o povară pentru serviciile publice și așa suprasolicitate în urma austerității impuse de criză. Absurd: tineri și plini de vitalitate, nu le-au prea folosit. Și fiindcă plătesc ca taxe mai mult decât iau înapoi ca ajutoare sociale și servicii - cu 35% mai mult, după o estimare plauzibilă - ne salvează școlile și spitalele de la reduceri și mai mari ale bugetelor lor. Prezența lor aici nu a condus la scăderea salariilor, și când s-a întâmplat asta a fost mai ales în rândul altor imigranți. Au ajutat la creșterea economică și la scăderea datoriei publice. Dacă sunteți fie măcar pe aproape cum au fost ei, veți fi o binefacere economică.

Din păcate, sondajele de opinie nu mint. Puțini oameni vă vor aici. Pe aceia dintre voi care vor sfârși cerșind sau furând, și inevitabil vor fi și de aceștia, îi vom vedea pe primele pagini ale ziarelor noastre. Dar într-un mod ciudat, asta v-ar putea fi de folos.
Atât de dezgustătoare este ideea de imigrant bulgar sau român pentru britanici, încât oricât de dură va fi realitatea pentru ei, ea va fi mai puțin rea decât așteptările pe care le au. Oamenii vor fi plăcut surprinși când vor constata că marea voastră majoritate vin mai degrabă să muncească decât să păcălească statul.
Piața muncii din Marea Britanie e cea mai flexibilă din Europa. Economia, în sfârșit, crește susținut. În realitate, oamenii nu au prejudecăți: aceleași sondaje de opinie care arată o covârșitoare opoziție la sosirea voastră aici, arată de asemenea că cei mai mulți britanici iau în considerare angajarea voastră în propriile case.
De pe urma acestei țări profită o mulțime de imigranți. Mai cu seamă în Londra, veți descoperi o mulțime de populații exotice, mulți dintre ei la fel de disprețuiți când au sosit aici.

Și dacă chiar sunteți îngrijorați de prejudecăți, pretindeți că sunteți italieni. Nimeni nu-și va da seama.


LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3636 )