News Item: Locuitorii orașului Bentiu din Sudanul de Sud se refugiază din calea ofensivei guvernamentale
(Category: PRESA)
Posted by Pârvu Florin
Thursday 09 January 2014 - 14:04:38

Foto:bbc.co.uk

Mii de persoane părăsesc orașul Bentiu din Sudanul de Sud, pe fondul temerilor legate de ofensiva forțelor militare guvernamentale care are ca obiectiv recucerirea zonei petrolifere de sub controlul rebelilor, a declarat un reporter BBC aflat în zona de conflict.
Mai multe persoane s-au refugiat într-o bază a Națiunilor Unite din Bentiu, conform lui Alastair Leithead.



În acest timp, discuțiile referitoare la un armistițiu între cele două părți par a fi intrat în impas, cu atât mai mult cu cât guvernul a arestat 11 persoane, presupuși conspiratori.
Cel puțin 1 000 de persoane au fost ucise de la debutul conflictului şi aproximativ 200 000 de oameni au fost siliți să-și părăsească casele și să se refugieze din cauza violențelor interetnice dintre triburile Dinka și Nuer. Mai multe guverne străine și-au evacuat cetățenii, în timp ce mulți sud-sudanezi se refugiază în statele vecine.

Conflictul a erupt la mijlocul lunii decembrie, când președintele Salva Kiir și-a acuzat vicepreședintele, pe Riek Machar, de complot. Acesta a negat acuzațiile și a solicitat eliberarea necondiționată a celor 11 persoane, apropiați ai săi, arestați sub acuzația de complot.
Miercuri, mediatorii regionali Seyoum Mesfin și Lazurus Sumbeiywo au părăsit capitala Sudanului de Sud, Juba, după discuții cu președintele Kiir. Ei au eșuat în încercarea de a convinge autoritățile să-i elibereze pe cei 11, acesta fiind obstacolul cheie în discuția dintre cele două părți pentru negocierea unui armistițiu, a declarat pentru BBC jurnalistul din Juba Mading Ngor.

Conform declarațiilor corespondenților BBC, se crede că trupele guvernamentale sunt la 25 de kilometri de Bentiu, capitala statului Unity.
Statul Unity e bogat în petrol, acesta fiind principala sursă de venit a Sudanului de Sud. Producția de petrol a scăzut cu 20% de la debutul conflictului.
Bentiu și Bor, capitala statului Jonglei, sunt principalele două orașe aflate sub controlul rebelilor.

Lupta a continuat în jurul orașului Bor, forțele guvernamentale încercând să îl recucerească, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Philip Aguer, citat de agenția de știri AFP.
În același comunicat, reporterul AFP a declarat că a ajuns în orașul Minkammen, aflat la 25 de kilometri sud de Bor, și a observat în zonă un aflux de refugiați, tiruri puternice de artilerie fiind de asemenea auzite in zonă.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) a declarat că situația din Sudanul de Sud este extrem de gravă.
"În Sudanul de Sud are loc o gravă criză, acesta suprapunându-se peste și așa dificila situație în care se afla această țară.
E de necontestat faptul că nevoile sunt extrem de mari, dar în acest moment nu putem ști cu exactitate care sunt acestea și unde trebuie să se îndrepte ajutorul."
a declarat președintele ICRC, Peter Maurer, la sfârșitul unei vizite de trei zile în Sudanul de Sud.

Sudanul de Sud e cel mai nou stat de pe harta lumii, a devenit independent în 2011, după secesiunea de Sudan.
Președintele Kiir provine din cel mai mare grup etnic, Dinka, în timp ce vicepreședintele Machar provine de grupul etnic Nuer.
Ambii lideri au aliați puternici în alte grupuri, chiar dacă acest conflict a început să capete o turnură etnică.


LINK




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3656 )