News Item: Inzestrarea armatei - migrene si joc de glezna
(Category: PAREREA MEA)
Posted by colonelul
Thursday 02 August 2007 - 20:29:43

Din recentele declaratii ale ministrului apararii am aflat ca problema inzestrarii armatei a devenit prioritatea nr.1 si in acest sens oferim cateva ganduri, astfel:

1. Ar trebui sa accelereze numirea secretarului de stat de la departamentul de armamente (o denumire total neispirata).

2. Avem convingerea ca pana la finele anului va fi identificat integratorul pentru dotarea celor doua fregate, iar gandul nostru fuge catre UTI, care a mai fost desemnat (prin HG pe vremea lui Adi Nastase) integrator pentru radarele preconizate a se realiza cu firma Raytheon (SUA).

3. Referitor la achizitionarea de avioane, domeniul este mai complex si pare a fi piatra de incercare pentru minister. Propunem sa ne uitam mai atent la procedurile pe care le utilizeaza "licuriciul" cel mare, adica toate achizitiile strategice sa fie prezentate explicit in bugetul ministerului pe anul 2008 (capitolul cheltuieli de inzestrare), iar parlamentarilor sa li se prezinte motivatia si solutiile pentru care se opteaza. Asemenea achizitii, peste tot in lume, sunt mai mult optiuni politice decat operationale.
In acest sens, poate ca directorul ROMAVIA (vesnicul gral de flotila aeriana Gol(e)anu) va putea sa-l apere (sau nu) pe presedinte atunci cand acesta afirma ca avioanele flotilei prezidentiale sunt prea vechi. Singura motivatie serioasa este epuizarea resursei de zbor. Nici azi nu inteleg de ce ROMAVIA este in MAp si nu la SPP, care se ocupa de protectia demnitarilor. Mi se pare un paradox ca ministrul apararii sa se plinga ca una din structurile din subordinea sa practica preturi exagerate pentru transportul aerian dedicat ministerului apararii.
Referitor la achizitionarea avioanelor multirol, povestea va fi si mai interesanta. Ma intreb daca aceasta optiune - de valoare strategica fundamentala - va avea girul politic prin validarea vreunui document (de catre Parlament) prin care sa se motiveze necesitatea achizitionarii lor. In opinia mea, daca vom participa la actiuni militare in cadrul NATO, de tip ofensiv, calea spre a deveni tinta unor atacuri teroriste va fi mai batatorita. Prezenta bazelor americane deschide deja poteca spre acest gen de posibile riscuri. Cei care au lucrat in industria de aparare stiu ca avioanele de la Craiova puteau fi oricind competitive cu Grippen-urile! Dar au avut grija politicienii de dupa '90 sa inmormanteze industria de aparare si sa transforme Romania intr-o banala piata pentru produsele militare realizate de altii...

4. Armata are o zestre deloc confortabila - 14.500 de tone de munitii! Acestea sunt depozitate si trebuiesc delaborate, transformate in exploziv nepericulos si recuperate componentele si materialele feroase sau neferoase din compunere lor. Propunem ca aceasta delicata operatiune sa se realizeze intr-unul din poligoanele armatei, de catre specialistii ei. Externalizarea ar fi o optiune neispirata si excesiv de scumpa. Armata are destui specialisti.

Apreciem ca actualul ministru al apararii - considerat de opinia publica ca cel mai bun al actualului cabinet - are toate premisele necesare si suficiente pentru a gestiona corespunzator aceasta complexa problematica a inzestrarii.


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.367 )