News Item: STS, miza unui război total între Palatele Victoria şi Cotroceni
(Category: PRESA)
Posted by justme
Sunday 02 February 2014 - 20:09:43


Foto: libertatea.ro


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând că niciuna din variante nu este viabilă.

Băsescu spune că îl demite pe Opriş dacă se dovedeşte că STS putea mai mult în Apuseni.



Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că dacă cineva poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic din Apuseni, atunci nu va sta pe gânduri în ceea ce priveşte cererea de demitere a directorului Serviciului.

„Dacă există cineva care poate dovedi sau poate afirma că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pentru cererea de destituire a directorului Opriş. Nicio clipă, dar nu ne vom face bine continuând să minţim. Alte instituţii aveau alte capabilităţi, dacă ar fi fost la o masă, s-ar fi identificat repede locul în care s-a produs accidental”, a spus preşedintele.

Preşedintele a mai spus că în CSAT s-a prezentat legea după care funcţionează STS şi protocoalele, a fost prezentat şi punctul de vedere al SRI, care a confirmat faptul că STS nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă, dacă se merge pe identificarea telefoanelor mobile.

„Premierul a solicitat trecerea STS la Ministerul de Interne şi destituirea directorului STS. Cred că niciuna din variante nu este viabilă”, a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului a menţionat că, în ceea ce îl priveşte pe Marcel Opriş, acesta „nu este om politic”.

„Nu îl poţi trata, nici pe el, nici pe Coldea, nici pe Predoiu, de la SIE, ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de ei, de dragul politicului, cum nu am făcut de-a lungul acestor ani de când sunt preşedinte”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, structurile de securitate naţională nu pot intra în „această morişcă a execuţiilor nefondate”.

„Vă asigur că nu aş avea niciun menajament pentru un şef de serviciu sau un prim-adjunct, care prin nerespectarea legii sau neacoperirea atribuţiilor de serviciu, ar greşi. Dar aici suntem în faţa unei mari minciuni publice”, a mai adăugat preşedintele Băsescu, făcând referire la faptul că STS ar fi putut să identifice locul în care se află avionul prăbuşit.

Potrivit şefului statului, toate capabilităţile STS sunt legate strict de „determinarea perimetrului celulei în care se află telefonul şi nicidecum punctual”, arătând că erau alte instituţii care au furnizat informaţie şi, dacă ar fi fost puse la un loc, într-un comandament, cu certitudine foarte repede s-ar fi găsit locul în care avionul era prăbuşit.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, „lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor”, apreciind că a atenţionat şi în CSAT asupra acestui lucru.

„Dacă de dragul de a arăta populaţiei că facem ceva, deteriorăm un sistem care ar fi funcţionat dacă se respecta legea, nu vom culegem decât rezultate negative”, a arătat şeful statului, precizând că ceea ce trebuie să făcut în viitorul imediat este să respectarea legislaţiei, astfel, instituţiile statului fiind capabile să acţioneze cu suficientă promptitudine.

Şedinţa CSAT în care s-a discutat despre accidentul aviatic din Apuseni care a început, duminică, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, şi s-a încheiat după aproximativ o oră şi un sfert.


LINK

USL iniţiază la Senat un proiect de lege prin care STS trece la Ministerul de Interne

USL va iniţia, luni, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, document care va fi aprobat în procedură de urgenţă, a anunţat premierul Ponta.

El a susţinut că, prin trecerea STS în coordonarea acestui departament, recent înfiinţat de Guvern şi condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asigurată o mai bună coordonare a instituţiilor cu atribuţii în cazuri de urgenţă.

Ponta a susţinut că raportul pe care l-a prezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) reliefează disfuncţionalităţi în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni inclusiv la nivelul CSAT, dar că preşedintele Traian Băsescu nu vrea să adopte măsuri împotriva conducerii acestui serviciu, deoarece nu are curaj şi probabil este şantajat şi are interese personale legate şi de o implicare a STS în alegerile prezidenţiale din 2009 şi referendumul de demitere a preşedintelui din 2012.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT a cărei temă a fost accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, că în ultima perioadă „s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni”, mesajul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului, spunând că acest lucru este o minciună şi că STS nu are nici echipament şi nici dreptul legal în acest sens.

El a arătat că acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi de aceea a fost un eşec, „cum a catalogat-o şi prim-ministrul”.

Preşedintele a adăugat că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând însă că niciuna din variante nu este viabilă şi că doar dacă cineva poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic nu va sta pe gânduri în ceea ce priveşte cererea de demitere a directorului Serviciului.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3735 )