News Item: Serviciul de Telecomunicatii Speciale se scufunda?
(Category: PAREREA MEA)
Posted by colonelul
Wednesday 05 September 2007 - 20:34:21

Evolutia fizica si virtuala a STS incepe sa ma puna pe ganduri. Sa ma explic.

Din ultimele informatii se pare ca noua cladire principala a institutiei, ridicata cu un deceniu in urma, SE SCUFUNDA! Realizata de faimoasa firma de constructii Carpati (avindu-l la timona pe nemuritorul Badea, lider national la licitatii guvernamentale), ea a beneficiat de un nas pe masura din partea STS: legendarul Dorel Tarmureanu (care stia foarte bine ca fiecare sef are un pret...). Daca ne uitam pe site-ul firmei, vom constata ca se cauta cu infrigurare experti care sa ofere solutii pentru acest fenomen si, ca o ironie a evolutiei ilegale, realizarea unui nou sediu - acesta va fi ceva de vis, adica un gen de DATA CENTER NATIONAL, prin care muschii celor din conducere STS vor face skandenberg cu orice firma de IT la nivel national.

O a doua evolutie - cea virtuala si foarte banoasa - se refera la modul in care STS-ul si-a tras in ograda competente la care nici nu visau cei care au trudit la legea de organizare si functionare. Pe vremea aceea (intre 1994-1996) singurul vizionar in IT era Tudor Tanase, personaj extrem de culant si eficient, dupa cum vom vedea. Era singurul director care trudea la computerul aflat pe biroul sau. Dupa o pendulare de tipul STS-UTI-ROMATSA-STS, el va parasi timona institutiei (revenind la ROMATSA unde era asteptat de sindicat?!), lasind la comanda nu un expert in telecomunicatii (doar asa suna denumirea firmei), ci pe un expert in IT (evolutia sa profesionala este mai mult decat relevanta, daca vom consulta CV-ul de pe site). Atunci cand l-am intrebat de ce nu l-a propus pe cel care era firesc sa urmeze in aceasta pozitie (prin pregatire si evolutie profesionala, adica Grigore), mi-a dat un raspuns naucitor: "stiam ca va urma dosariada si scandalul cu CNSAS si am evitat acest lucru". Elegant a uitat sa-mi spuna ca noul director trebuia sa implementeze ceea ce el incepuse, adica DETURNAREA activitatii de baza a STS-ului, spre zona IT.

Pentru a realiza acest obiectiv au fost facuti doi pasi, astfel:
1. Prin OUG nr.7 din 30 ianuarie 2002 (validata de Parlament prin legea nr.332 din 31 mai 2002) s-a completat si modificat legea nr.09 din 1996 in sensul in care STS-ul "poate realiza venituri extrabugetare..." prin "prestatii de servicii de telecomunicatii pentru persoane juridice publice sau private". Suntem intr-o situatie de discriminare legislativa flagranta, caci SRI-ului i se cere sa nu realizeze activitati comerciale, care sa-i aduca venituri extrabugetare, dar i se permite acest lucru STS-ului, componenta a sistemului national de securitate ca si SRI!
2. Cel mai interesant pas este facut prin elaborarea si adoptarea - doar la nivelul STS-ului - a celebrei Strategii a institutiei, in acelasi an de gratie 2002. Cu toate eforturile lui TT acest document nu a fost aprobat de CSAT iar efectele sale juridice, in opinia mea, sunt nule!

Daca vom analiza macar sumar acest text, vom constata ca legea de baza este serios amendata la capitolul atributiuni.
La cap.IV.2 - "Sustinerea functiilor de securitate nationala" - se sustine, contrar legii, ca "Misiunea principala a STS este de a realiza o puternica infrastructura de comunicatii si INFORMATICA la nivel national...".

La capitolul IV.2.1. - "Identificarea riscurilor" - surprinderea noastra creste, astfel: "Razboiul informational face parte din riscurile asimetrice la adresa securitatii nationale. Printre componentele acestuia, cu impact direct asupra misiunilor STS, sunt:
- razboiul de comanda-control,
- razboiul electronic,
- razboiul cibernetic.
Ma gindesc ce vor fi spus expertii de la aparare aflind ce preocupari belicoase au colegii din STS?

Alte riscuri (sustine documentul) pentru sistemul de telecomunicatii speciale sunt:
(...)
- limitarea accesului Romaniei la tehnologia informatiei.
Ma intreb cum vor gestiona subordonatii directorului STS acest gen de riscuri?! Studiind mai departe strategia incepem sa ne luminam...
In vederea indeplinirii acestui scop, STS-ul isi propune printre alte obiective si:
- sustinerea eforturilor de integrare in structurile de securitate europene si euroatlantice CU EXPERTIZA (s.n.) in domeniul INFOSEC (COMSEC, COMPUSEC, SIGSEC),
- protejarea domeniilor informationale ale fiecarui beneficiar in parte si participarea la REGLEMENTARILE (s.n.) in acest domeniu.
Daca vom studia spiritul si litera legi STS-ului, vom constata ca prin activitatea sa de baza nu are cum sa-si formeze expertiza in domeniile mentionate, iar domeniile care sunt protejate se refera la sistemele pe care le gestioneaza, respectiv telecomunicatiile speciale. Aceasta extensie a atributiunilor este ilegala si permite deschiderea usii spre un monopol de stat intr-un domeniu de mare performanta care este IT-ul. Referitor la participarea la demersurile de reglementare, STS-ul nu trebuie sa uite ca este abilitat prin lege ca autoritate de reglementare in domeniul strict al telecomunicatiilor speciale! Sa nu uitam ca aceasta calitate a fost reamintita atunci cand se cerea trecerea in structura MCTI sau MIRA. O autoritate de reglementare nu poate face parte dintr-un minister.

Studiind mai departe strategia am aflat, cu stupoare, la cap.IV.2 - "Managementul crizelor", ca "Pentru realizarea interoperabilitatii si compatibilitatii , STS are rolul de INTEGRATOR DE SISTEM (s.n.) si urmareste STANDARDIZAREA (s.n.) componentelor acestuia...". Suntem in plin Kafka caci numai o minte de IT-ist poate sa-si imagineze ca poti fi in acelasi timp autoritate de reglementare si integrator. Adica tu comanzi, tu servesti! Intrebarea mea este foarte simpla: pe STS cine o verifica din punct de vedere a performantelor sistemelor implementate?

Guvernele Nastase si Tariceanu dau cu nonsalanta hatariri ilegale si aloca sume considerabile pentru ca STS-ul sa implementeze - cu subcontractori alesi pe sprinceana - sisteme informatice in ministere si agentii guvernamentale. Intrebare: CINE RECEPTIONEAZA LUCRARILE REALIZATE? Din informatiile detinute, beneficiarii nu sunt prea fericiti de aceste lucrari...

Recitind cele scrise mi-am explicat cum a reusit actualul director sa impuste a doua stea de general la un singur an diferenta, caci ne aflam in plin "razboi informational"!

Sa nu ne mai mire ca Alexandru Grumaz si-a facut bagajele imediat dupa schimbarea garniturii, caci el stia pe mainile cui lasa afacerea (ca intre nas si fin) pastorita de el si fostul director de IT din STS, "catapultat" in top managementul institutiei.

Uneori imi este rusine sa ma uit in ochii celor mai vechi din STS!


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.377 )