News Item: Nave militare ruseşti efectuează exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică. Ultimatumul dat Ucrainei UPDATE - FOTO, VIDEO
(Category: PRESA)
Posted by justme
Monday 03 March 2014 - 18:53:32


Foto: twitter/euromaidan


Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi Suedia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti. Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora locală 5.00 (şi ora României), altfel vor fi luate cu asalt.



UPDATE 22.59 Preşedintele Statelor Unite a afirmat că Rusia se află „de partea urâtă a istoriei” şi a dat asigurări că întreaga comunitate internaţională este unită pentru a respinge intervenţia Moscovei pe teritoriul ţării vecine, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Cred că lumea este în mare măsură unită pentru a recunoaşte că măsurile luate de Rusia reprezintă o încălcare a suveranităţii ucrainene (...) şi o încălcare a dreptului internaţional”, a insistat Barack Obama.

UPDATE 22.50 Dacă diplomaţia eşuează în a convinge Rusia să îşi retragă forţele din regiunea ucraineană Crimeea, lumea ar trebui să aplice cele mai puternice mijloace, a declarat în exclusivitate pentru CNN Iulia Timoşenko. Întrebată de Christiane Amanpour dacă face apel la Vest pentru folosirea forţei militare, Timoşenko a răspuns: „Cer întregii lumi şi în mod personal fiecărui lider să folosească toate posibilităţile pentru a evita ca Ucraina să piardă Crimeea”.

UPDATE 22.40 Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a luat cina cu Serghei Lavrov la Geneva, a făcut cunoscut o sursă diplomatică de la Berlin, citată de AFP. Întâlnirea a fost hotărâtă „în ultimul moment”. Serghei Lavrov s-a aflat la Geneva cu ocazia deschiderii principalei sesiuni anuale a Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

UPDATE 22.08 NATO va organiza marţi o nouă reuniune de criză privind situaţia din Ucraina, la cererea Poloniei, care consideră că securitatea sa este ameninţată, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP, preluat de Agerpres. După prima reuniune care s-a desfăşurat duminică, Polonia a invocat tot Articolul 4 al Tratatului NATO, care prevede că ţările membre ale Alianţei vor avea consultări „de fiecare dată când, în opinia uneia dintre ele, îi este ameninţată securitatea, integritatea teritorială sau independenţa politică”.

UPDATE 21.55 „Ne dorim mai degrabă o detensionare a situaţiei decât să vedem Rusia continuând pe calea pe care s-a angajat prin încălcarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a altei ţări. Apărarea acestui punct de vedere ne va putea conduce să recurgem la presiuni diplomatice, politice, economice şi de altă natură”, a declarat premierul britanic, David Cameron, la reşedinţa sa din Downing Street, anunţă AFP, preluată de Agerpres. El a calificat ca „foarte îngrijorătoare” eventualitatea unui ultimatum adresat de forţele ruse militarilor ucraineni prezenţi în Crimeea. David Cameron a făcut aceste afirmaţii după ce a prezidat o şedinţă a Consiliului naţional de securitate.

UPDATE 21.20 Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, se va deplasa marţi la Madrid pentru a discuta cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, despre situaţia din Ucraina, a informat ministrul spaniol al Afacerilor Externe, potrivit agenţiei EFE, preluată de Agerpres. Lavrov va avea întrevederi cu regele Juan Carlos şi cu premierul spaniol, Mariano Rajoy.

UPDATE 21.18 Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere cu Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, la Cartierul General al Alianţei.
Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Titus Corlăţean a reafirmat sprijinul ferm al României faţă de poziţia comună adoptată la 2 martie 2014 de către Consiliul Nord-Atlantic, care condamnă acţiunea militară a Rusiei din regiunea ucraineană Crimeea, reiterează sprijinul Aliaţilor pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi face un apel la Rusia pentru respectarea angajamentele asumate în plan multilateral şi bilateral faţă de Ucraina.

UPDATE 20.15 Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat convocarea pentru joi a unei reuniuni extraordinare a şefilor de stat şi de guvern din UE, pentru discutarea situaţiei din Ucraina, transmite Agerpres. Summitul ar urma să înceapă în jurul orei locale 11:30 (12:30 ora României) şi să dureze până în jurul orei 15:00 (16:00 ora României).

UPDATE 19.55 Statele Unite nu vor trimite delegaţie prezidenţială la Jocurile Paralimpice de la Soci, în semn de protest faţă de intervenţia militară a Rusiei în Ucraina, a anunţat Casa Albă, transmite Reuters preluată de Agerpres. „Preşedintele Obama continuă să susţină ferm toţi sportivii care vor participa la Jocurile Paralimpice şi le urează mult succes în probele lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, Caitlin Hayden.

UPDATE 18.50 Este aşteptat documentul care reuneşte concluziile miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene. Se susţine ideea unei misiuni de mediere. Este luat în calcul un set de măsuri bine definite, cu un caracter de sancţiune.

UPDATE 17.45 Premierul rus Dmitri Medvedev şi vicepreşedintele SUA Joe Biden au avut o convorbire telefonică, relatează agenţia Interfax, preluată de Reuters. Medvedev a declarat că este necesară protejarea intereselor tuturor ucrainenilor, incluzând aici interesele rezidenţilor din Crimeea şi ale cetăţenilor ruşi care se află Ucraina.

UPDATE 17.42 Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au fost de acord să suspende negocierile cu Rusia pe tema vizelor, transmite Reuters. Discuţiile au început în 2007. Tema a fost abordată la fiecare întâlnire dintre Moscova şi Bruxelles. LINK



UPDATE 17:30 - Flota rusă la Marea Neagră dă ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi

Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora locală 5.00 (şi ora României), altfel vor fi luate cu asalt, potrivit unor surse de la Ministerul ucrainean al Apărării citate de către agenţia Interfax-Ukraine, relatează BBC News online.

„Dacă până mâine (marţi) dimineaţa la ora (locală) 5.00 nu se predau, un asalt va fi lansat asupra unităţilor şi secţiunilor forţelor armate ucrainene din Crimeea”, sunt citaţi afirmând oficiali de la minister.

Până în acest moment nu există alte confirmări din alte surse ale acestui ultimatum, precizează BBC.

UPDATE 14:10 - Nave militare ruse, inclusiv submarine, efectuează exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică

Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat, luni, exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi Suedia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti.

Manevrele navale intervin în contextul în care armata rusă a declanşat o intervenţie în Peninsula Crimeea, în sudul Ucrainei.

La exerciţiile din Marea Baltică participă militari, tancuri, nave militare, inclusiv submarine şi sisteme de artilerie.

Enclava rusă Kaliningrad este situată pe litoralul Mării Baltice, la frontiera cu Polonia şi Lituania, în apropiere de Germania, Suedia şi celelalte două ţări baltice.

UPDATE 13:35 - Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea

Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, încălcând acorduri internaţionale, au anunţat luni grăniceri ucraineni, relatează AFP.

În ultimele 24 de ore, zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport ruseşti au aterizat în Crimeea, fără ca Ucraina să fie informată, contrar acordurilor între cele două ţări cu privire la statutul Flotei ruse la Marea Neagră, staţionate în Crimeea, care prevăd ca Kievul să fie informat cu 72 de ore înaintea unor asemenea mişcări de trupe.

De la 1 martie, patru nave de război ruse din cadrul Flotei la Marea Baltică au pătruns în portul Sevastopol, potrivit aceleiaşi surse.

Militari neidentificaţi acţionează în contul autorităţilor locale proruse şi au preluat controlul asupa unei părţi a Crimeei, asediind militari ucraineni în cazărmi.

UPDATE 10:40 - Parlamentul de la Kiev îi cere lui Vladimir Putin să nu mobilizeze forţele ruse în Ucraina

„Verhovna Rada anunţă apelul său către preşedintele rus Vladimir Putin de a preveni mobilizarea forţelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei”, a anunţat Parlamentul într-o declaraţie aprobată în sesiunea de duminică. Verhovna Rada a cerut, de asemenea, Rusiei să îşi retragă la baze militarii din cadrul flotei sale la Marea Neagră.

„Verhovna Rada cere îndeplinirea strictă a acordurilor de bază privind prezenţa Flotei ruse a Mării Negre pe teritoriul ucrainean, respectiv revenirea imediată a forţelor la bazele lor. Orice mişcare a militarilor, echipamentului greu şi armamentului trebuie făcută strict cu acordul organismelor ucrainene competente”, afirmă declaraţia.

UPDATE 10:05 - Rusia nu vrea război cu Ucraina, susţine un oficial rus

Rusia nu vrea război cu Ucraina şi aprobarea de către Parlamentul rus a unei intervenţii militare în Ucraina are ca scop, înainte de toate, să demonstreze intenţiile serioase ale Kremlinului, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe.

„Rusia nu vrea război cu Ucraina”, a declarat duminică seara Grigori Karasin în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune Rossia 1.

„Sunt convins că nimeni din Rusia nu vrea război”, a adăugat el.

„Suntem împotriva folosirii unei astfel de terminologii pentru a discuta despre relaţiile cu Ucraine care ne este aproape”, a insistat el.

El a criticat statele occidentale care au ameninţat cu excluderea Rusiei din G8.

„Vom susţine toate forţele favorabile consolidării relaţiilor noastre bilaterale, cu atât mai mult cu cât de aceste relaţii depinde stabilitatea în Europa. Oamenii politici occidentali (...) trebuie să înţeleagă acest lucru”, a declarat Karasin.

În ceea ce priveşte decizia Consiliului Federaţiei (Senatul) de a autoriza forţele ruse să intervină în Ucraina, „noi credem că această decizie (...) va demonstra intenţiile serioase ale Federaţiei Ruse”, a subliniat el.

Valentina Matvienko, preşedintele Senatului rus, care a aprobat sâmbătă recursul la forţele armate ruse în Ucraina, a respins, de asemenea, ideea unui război.

„Nu va avea loc niciodată un război între noi. Suntem popoare înfrăţite”, a declarat ea în aceeaşi emisiune.

UPDATE 09:10 - Dmitri Medvedev: Viktor Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei

Preşedintele ucrainean demis, Viktor Ianukovici, este în continuare preşedintele legitim al acestei foste republici sovietice, chiar dacă autoritatea sa este „nesemnificativă”, a apreciat luni premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP.

UPDATE 00:45 John Kerry va reafirma la Kiev sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a Ucrainei

Secretarul de Stat american, John Kerry, se va deplasa marţi la Kiev, cu scopul de a-şi arăta sprijinul pentru autorităţile interimare ucrainene, în contextul în care trupele ruse deţin controlul total asupra Crimeei, au anunţat duminică oficiali americani, relatează AFP.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a anunţat că John Kerry se va deplasa marţi în capitala Ucrainei.

„Pe 4 martie, la Kiev, secretarul de Stat Kerry se va întâlni cu reprezentanţii noului Guvern ucrainean, liderii (Parlamentului) şi membri ai societăţii civile”, a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

În Ucraina, şeful diplomaţiei americane „va reafirma sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit comunicatului.

Pe de altă parte, oficiali ai administraţiei preşedintelui Barack Obama au afirmat, în cursul unei conversaţii telefonice, că Moscova a încheiat operaţiunile de preluare a controlului asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei unde staţionează flota rusă la Marea Neagră.

„Nu există nicio îndoială asupra faptului că ei ocupă Crimeea. Ei îşi sporesc prezenţa militară şi se stabilesc” pe peninsula ucraineană, a spus un diplomat american.

Pe teren, mai multe obiective strategice din Crimeea, între care baze militare, aeroporturi sau clădiri oficiale, au fost blocate de către persoane înarmate, pe care observatorii le asimilează militarilor ruşi.

Duminică dimineaţă, Kerry a denunţat „agresiunea” şi „invazia” rusă în Ucraina.

De asemenea, Kerry a ameninţat Rusia că ar putea să-şi piardă locul în cadrul G8.

În acest context, Washingtonul a luat măsuri de retorsiune. Reuniuni cu caracter economic şi o vizită a unei delegaţii ruse la Washington au fost deja anulate, a subliniat un oficial de rang înalt american.

Rusia urmează să organizeze în iunie, în staţiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, Franţa şi Marea Britanie au anunţat la rândul lor că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre.

Duminică, Kievul a declarat că se află „pe marginea dezastrului” în urma „declaraţiei de război” a Rusiei şi că pierde rapid controlul asupra Crimeei, în timp ce Occidentul caută o soluţionare paşnică la criza ucraineană.

NATO a solicitat trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina şi a îndemnat Rusia să îşi retragă trupele. În opinia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, „ceea ce face Rusia în Ucraina (...) ameninţă pacea şi securitatea în Europa”.

Kerry a admis că Rusia comite o „eroare enormă”, însă a dat asigurări că „opţiunea militară este ultimul lucru care se vrea într-o situaţie de acest gen”.

Duminică, preşedintele Obama a purtat conversaţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul britanic David Cameron şi cu preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, potrivit unor oficiali ai administraţiei americane.
LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3807 )