News Item: Situaţia din Ucraina - evoluţie şi reacţii internaţionale UPDATE VIDEO
(Category: PRESA)
Posted by justme
Wednesday 05 March 2014 - 18:17:47





Ucraina/Crimeea: Serghei Aksionov promite „solde europene” în schimbul jurământului

Noul şef al executivului local din Crimeea, Serghei Aksionov, le-a promis miercuri „solde europene” militarilor care vor jura credinţă poporului acestei republici autonome, care nu recunoaşte legitimitatea noului guvern de la Kiev, potrivit RIA Novosti.



Serghei Aksionov a spus că aceşti militari vor primi până la 30 aprilie aceeaşi soldă pe care au avut-o în armata ucraineană. „Cu începere de la 1 mai, remuneraţia lor va creşte la nivelul celei din armatele europene”, a spus acesta.

El a garantat, de asemenea, „menţinerea întregului pachet social”. LINK . În acelasi timp, el a negat că bărbaţii înarmaţi care ocupă aeroporturile şi deţin controlul asupra mai multor baze militare aparţin armatei ruse.



Emisarul ONU renunţă la misiunea în Crimeea după ce a fost ameninţat de indivizi înarmaţi

Emisarul special ONU în Crimeea, Robert Serry, a pus capăt misiunii sale diplomatice după ce a fost ameninţat de indivizi înarmaţi şi sechestrat scurt timp, în Simferopol.

„Domnul Serry este bine. Va lua avionul spre Kiev”, a declarat un oficial diplomatic olandez.

Robert Serry, emisarul Naţiunilor Unite în regiunea autonomă ucraineană Crimeea, a fost ameninţat de indivizi înarmaţi şi a revenit nevătămat la hotel, a confirmat un oficial ONU de rang înalt.

„În faţa sediului Forţelor navale, domnul Serry a fost acostat de indivizi înarmaţi care l-au ameninţat şi i-au cerut să părăsească Crimeea”, a declarat Jan Eliasson, adjunctul secretarului general ONU, aflat în vizită la Kiev. LINK



NATO anunţă revizuirea cooperării sale cu Rusia

NATO îşi va întări cooperarea cu Ucraina şi, totodată îşi va revizui cooperarea cu Rusia, a anunţat, miercuri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, transmit AFP şi Reuters.

Vor fi suspendate unele iniţiative comune NATO-Rusia, transmiţând-se astfel un „mesaj foarte clar Rusiei că trebuie să ajute la detensionarea situaţiei din Ucraina”, a afirmat Rasmussen, la finalul reuniuni NATO-Rusia, care a avut loc la Bruxelles, informează AFP.

EFE relatează că au fost suspendate planificarea primei misiuni comune cu Rusia şi reuniunile militare şi civile cu această ţară, în contextul escaladării tensiunilor create de prezenţa militarilor ruşi în regiunea autonomă ucraineană Crimeea.

„Vrem să menţinem însă uşa deschisă pentru dialogul politic” cu Rusia, prin intermediul ambasadorilor, a asigurat secretarul general al NATO. LINK



SUA au decis creşterea sprijinului militar pentru Polonia şi ţările baltice

SUA au decis să intensifice antrenamentele aeriene comune cu Polonia şi să-şi sporească participarea la protejarea spaţiului aerian al ţărilor baltice, a anunţat miercuri ministrul american al apărării, Chuck Hagel, relatează AFP.

Washingtonul vizează prin aceste măsuri să dea asigurări în materie de securitate aliaţilor est-europeni ai SUA din cadrul NATO, care sunt preocupaţi de consecinţele acţiunilor militare ruse în Ucraina asupra securităţii lor, notează AFP. LINK

Bărbaţi înarmaţi blochează opt detaşamente ale poliţiei de frontieră ucrainene


Foto: militaryphotos.net


Opt detaşamente ale poliţiei de frontieră ucrainene din Crimeea sunt blocate de oameni înarmaţi, însă nimeni nu şi-a părăsit postul, a informat miercuri adjunctul şefului poliţiei de frontieră din Ucraina, Pavel Şişolin, potrivit EFE.

Conform acestuia, în portul Kerci, care conectează republica autonomă ucraineană cu Rusia, poliţiştii de frontieră lucrează „înconjuraţi de peste o sută de bărbaţi înarmaţi”.

„Poliţiştii de frontieră continuă să reziste în faţa militarilor Flotei ruse a Mării Negre, ai trupelor de asalt şi ai serviciilor speciale, care blochează puncte de supraveghere a frontierei Ucrainei în Crimeea”, semnalează un comunicat al poliţiei de frontieră.

În acelaşi timp, poliţiştii de frontieră au întărit controlul la frontiera terestră cu Rusia în estul Ucrainei, a spus Şişolin.

În sud, în istmul care leagă Crimeea de restul Ucrainei, poliţia de frontieră a întărit controlul asupra traficului. LINK

Ucraina: Proiect de lege în Rada Supremă pentru aderarea ţării la NATO

Un proiect de lege în vederea aderării Ucrainei la NATO a fost înregistrat miercuri în Rada Supremă (parlamentul de la Kiev), informează ITAR-TASS.

Textul de lege a fost elaborat de parlamentarii formaţiunii „Batkivşcina” (a Iuliei Timoşenko şi actualului premier Arseni Iaţeniuk), care consideră că „statutul Ucrainei de nealiniere la niciun bloc militar nu aduce ţării garanţii de securitate”.

Proiectul propune aducerea unor amendamente la legile privind securitatea naţională şi politica internă şi externă a ţării, amendamente care definesc obiectivul de integrare euro-atlantică şi aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ca strategie a politicii externe a Ucrainei.

Legea, care stabilea politica de nealiniere a Ucrainei la niciun bloc militar, a fost adoptată de parlament la 1 iulie 2010, după venirea la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, destituit în februarie de Rada Supremă în urma violenţelor din capitala ucraineană.

Proiectul de lege menţionat ar putea fi aprobat fără probleme, avându-se în vedere noua coaliţie creată în Rada Supremă sub denumirea „Alegerea europeană” şi care este formată din 250 de parlamentari aparţinând formaţiunilor care au susţinut mişcarea de contestare de la Kiev, precum „Batkivşcina”, „Udar” (a fostului campion la box Vitali Kliciko), „Svoboda” (condusă de naţionalistul Oleg Tiagnibok).

Anunţul despre iniţiativa legislativă a „Batkivşcina” survine după ce, anterior, au apărut informaţii privind faptul că Ucraina duce negocieri pentru instalarea pe teritoriul său a unor elemente din scutul antirachetă în schimbul unui ajutor financiar din partea SUA, informaţii dezminţite de Ministerul de Externe de la Kiev. LINK

Forţele ruse au preluat controlul parţial asupra a două baze de lansare a rachetelor din Crimeea, a anunţat Kievul. Ucraina a decis să consolideze măsurile de securitate la instalaţiile nucleare, din cauza ameninţări forţelor ruse pe teritoriul ţării, a anunţat ambasadorul ucrainean la Viena într-o scrisoare adresată Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Ucraina îşi consolidează securitatea instalaţiilor nucleare

„Acţiunile ilegale ale forţelor armate ruse pe teritoriul ucrainean (...) reprezintă o gravă ameninţare la adresa securităţii Ucrainei, cu consecinţe potenţiale asupra infrastructurilor nucleare”, scrie Igor Prokopciuk într-o scrisoare la care AFP a avut aces.

„În aceste circumstanţe, autorităţile competente ucrainene depun toate eforturile posibile pentru a garanta securitatea fizică” a instalaţiilor nucleare ucrainene, „inclusiv printr-o consolidare a protecţiei fizice a celor 15 unităţi aflate în serviciu în patru instalaţii”, se arată în această scrisoare adresată directorului AIEA Yukiya Amano.

Potrivit ambasadorului, „consecinţele unei utilizări a forţei de către Federaţia Rusiei” împotriva fostei republici sovietice „sunt imprevizibile”.

„O serie de eforturi ale Guvernului ucrainean în vederea stabilirii de contacte bilaterale cu Guvernul rus nu au fost, până în prezent, luate în considerare”, afirmă Prokopciuk.

El i-a cerut lui Yukiya Amano să „ridice de urgenţă problema securităţii nucleare pe lângă autorităţile ruse”.

Rusia „nu va permite o baie de sânge” în Ucraina, susţine Serghei Lavrov

„Nu vom permite o baie de sânge în Ucraina. Nu vom permite niciun atentat la viaţa şi sănătatea cetăţenilor din Ucraina, nici împotriva ruşilor din Ucraina”, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă cu omologul său spaniol Jose Manuel Garcia-Margallo.

Ministrul rus a reafirmat că Moscova nu are „nicio autoritate” asupra „forţelor de autoapărare” mobilizate în Crimeea.

„Sunt forţe de autoapărare formate de locuitorii din Crimeea şi nu avem nicio autoritate asupra lor. Nu primesc niciun ordin din partea noastră”, a declarat Lavrov, întrebat dacă Rusia îşi va retrage forţele din Crimeea.

Forţele ruse controlează parţial două baze de lansare a rachetelor din Crimeea, anunţă Kievul

În cele două cazuri, de la Fiolent, în apropiere de Sevastopol, şi Eupatoria, în vestul peninsulei Crimeea, operaţiunea a avut loc fără focuri de armă, dar reprezintă o amplificare a tensiunilor în confruntarea dintre forţele ruse şi ucrainene din regiune. Până acum, soldaţii ruşi încercuiau bazele ucrainene, dar fără a intra în aceste locuri.

La Fiolent, membri forţelor ruse şi manifestanţii proruşi au intrat în baza aflată în apropiere de portul Sevastopol, care găzduieşte Flota Mării Negre, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Crimeea, Volodimir Bova.

„Soldaţii ruşi se află în interiorul unităţii, dar nu au făcut altceva decât să blocheze accesul la partea în care se află rachetele”, a explicat el. „Sunt rachete în această bază, dar soldaţii sunt dezarmaţi”, a adăugat el.

La Eupatoria, forţele ruse au intrat în bază luată cu asalt marţi seară de soldaţi şi manifestanţii proruşi, dar rachetele şi arsenalul strategic au fost evacuate în prealabil.

Comandamentul şi centrul de control al bazei rămân sub control ucrainean, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei, Oleksei Mazepa.

Unitatea a fost atacată marţi seară de zeci de soldaţi ruşi sprijiniţi de manifestanţi, care le-au cerut ucrainenilor să suţină autorităţile proruse din republica autonomă.

Crimeea se află practic de câteva zile sub controlul forţelor ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezminţit însă marţi prezenţa armatei ruse în regiune, făcând referire la grupuri de „autoapărare” şi explicând că oricine poate obţine cu uşurinţă uniforme ale armatei ruse.

La rândul său, secretarul de Stat american John Kerry a denunţat, la Kiev, „un act de agresiune” din partea Rusiei şi a apreciat că Moscova încearcă să obţină „un pretext” pentru „invadarea” Ucrainei.

Pe de altă parte, oficiali din Statul Major al armatei ucrainene au declarat pentru agenţia Interfax-Ucraina că forţele ruse mobilizate în Crimeea nu fac parte doar din Flota rusă a Mării Negre, ci şi din unităţile aflate în Cecenia sau în regiunea Krasnodar, pe coasta rusă a Mării Negre. LINK




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3819 )