News Item: „Lupii Negri” s-au întors din Afganistan
(Category: PRESA)
Posted by justme
Friday 07 March 2014 - 16:13:44


Foto: rft.forter.ro


Pietonalul „Ştefan cel Mare” din Iaşi a fost „ocupat” de militarii Batalionului 151 Infanterie „Războieni” care au organizat joi, 6 martie, ceremonia de revenire din teatrul de operaţii din Afganistan.



După mai bine de şase luni, răstimp în care „Lupii Negri” şi-au executat misiunile în Afganistan, au revenit în Iaşi unde au raportat „Misiune îndeplinită!” şi „Efectiv complet”. La ceremonie a participat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, împreună cu şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Nicolae-Ionel Ciucă, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” - mare unitate din care face parte batalionul -, general de brigadă Lucian Foca, comandanţii eşaloanelor superioare batalionului, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai structurilor din sistemul naţional de apărare, siguranţă şi ordine publică din judeţul Iaşi. De asemenea, nu puteau lipsi de la această ceremonie soţiile, soţii, rudele şi cei apropiaţi militarilor care au revenit din teatrul de operaţii.

După ce ministrul apărării naţionale a trecut formaţia în revistă, comanantul batalionului, colonelul Sergiu Mungiu, a ordonat executarea apelului solemn în urma căruia s-a raportat că militarii s-au întors din teatrul de operaţii în efectiv complet. A urmat săvârşirea slujbei religioase de către un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţia Sa, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei Teofan Savu. La sfârşitul slujbei, Înalpreasfinţia Sa s-a adresat militarilor făcând o foarte frumoasă paralelă între oamenii întâlniţi în Afganistan şi românii plecaţi pe acele melaguri: „Aţi dobândit, cu certitudine, multă experienţă militară despre care vor vorbi cei îndrituiţi pentru aceasta. Cered însă, cu certitudine, că aţi dobândit şi o veritabilă experienţă de viaţă despre care veţi vorbi până la sfârşitul vieţii dumneavoastră copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor dumneavoastră. Această experienţă cred că v-a dat o întreită lecţie: văzând cum oamenii acelor ţinuturi trăiesc într-un pămât atât de sărac, v-a ajutat să preţuiţi pământul în care v-aţi născut în Moldova, în România. Aţi observat, la acei oameni, ataşamentul faţă de tradiţiile lor – inclusiv cele legate de religia lor – şi de aceea vă îndemn pe dumneavoastră să păstraţi tradiţia în care Dumnezeu a rânduit să vă naşteţi şi să vieţuiţi. Şi, cu certitudine, aţi observat la oamenii acelor locuri ataşamentul faţă de familie şi cum se luptă pentru a apăra, în mod special, ceea ce este mai drag sufletului lor: familia. Lecţie pentru noi ca acelaşi ataşament să-l avem în determinarea noastră pentru a apăra această bogăţie, care ne este familia”.

Medalieri la sfârşit de misiune

Un al doilea moment al cermoniei oficiate în spaţiul dintre Mitropolie şi Primăria Iaşului a fost acordarea de distincţii unor militari din Batalionul 151 Infanterie care s-au distins în misiunea executată în teatrul de opeaţii. Li s-a conferit Medalia „Bărbăţie şi credinţă” clasa a II-a, cu însemn de război, pentru militari, caporalilor clasa a III-a Bogdan Dăscălescu şi Iulian Mihăianu iar Emblema de Merit „În slujba păcii” clasa a II-a li s-a oferit următorilor militari: colonel Sergiu Mungiu, locotenent-colonel Gabriel Turculeţ, maior Albertino Anton, maior Irinel Apostolescu, maior Florin Caba, maior Cătălin Chirilă, maior Adrian Gîtman, maior Cătălin Grădinariu, maior Iulian Peşescu, maior Cezar Şefan şi căpitan Emanuel Ciobanu.

Comandantul Batalionului 151 Infanterie, colonelul Sergiu Mungiu, s-a adresat asistenţei exprimând, în primul rând, bucuria revenirii în ţară cu efectivul complet, după mai bine de şase luni de misiune executată într-unul dintre cele mai periculoase locuri de pe mapamond. „Raportam, în luna iulie a anului trecut, că suntem gata pentru îndeplinirea misiunii. Aceasta a treia dislocare a batalionului în Afganistan nu a fost uşoară. La 4000 km de casă, experienţe profesionale şi umane s-au dovedit cu adevărat formatoare într-un loc în care pentru fiecare militar primii prieteni se dovedesc a fi casca de kevlar şi vesta antiglonţ. În această perioadă am executat, alături de partenerii de coaliţie şi împreună cu forţele de securitate naţionale afgane, misiuni pentru sprijinirea autorităţilor naţionale guvernamentale afgane cât şi participarea la eforturile de reconstrucţie şi dezvoltare a ţării”. Colonelul Mungiu a mai adăugat că aprecierile şi cuvintele frumoase adresate „Lupilor Negri” au avut la bază profesionalismul şi munca susţinută a subordonaţilor săi.

Ceremonia de revenire din teatrul de opeaţii a militarilor care au făcut parte din Batalionul 1 Manevră „Lupii Negri” s-a încheiat cu defilarea efectivelor nu înainte ca ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, să-şi exprime apreciarea pentru modul în care camaradele noastre şi-au îndeplinit atribuţiile pe timpul executării misiuni şi să ofere fiercăreia dintre ele câte un trandafir. La declaraţia de presă care a urmat la finalul ceremoniei, ministrul Mircea Duşa a apreciat că militarii ieşeni şi-au îndeplinit misiunea în condiţii foarte bune, cu atât mai mult cu cât zona în care au acţionat este departe de a revni la normalitate. „«Lupii Negri» sunt un batalion de elită al armatei române, sunt oameni bine pregătiţi, oameni care au participat la nenumărate misiuni. Am venit la Iaşi ca să-i felicit, să le transmit felicitările conducerii ministerului şi a Statului Major General pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunea. A fost o misiune complicată, o misiune grea, pentru că pe lângă faptul că trebuiau să asigure securitatea pe autostrada A1, au avut şi misiunea de a preda structurilor de securitate afgane teritoriile pe care le-au avut de gestionat”.

Batalionul 151 Infanterie a participat pentru a treia oară la misiuni şi operaţii în TO Afganistan. Acum, Batalionul 151 Infanterie şi-a desfăşurat misiunea sub egida Forţei Internaţionale pentru Asistenţă şi Securitate (ISAF).

După opt ani, Batalionul 151 Infanterie a fost dislocat din nou în Afganistan în provincia Zabul. Ameninţările au fost aceleaşi, specifice insurgenţei, cu perioade de suişuri şi coborâşuri, ceea ce a făcut ca misiunea Batalionului 151 Infanterie să fi fost din nou o provocare. Atuurile „Lupilor Negri” au fost forţa de grup şi determinarea. În anul premergător anunţatei retrageri militare din Afganistan, efortul militarilor Batalionului 151 Infanterie s-a îndreptat spre sprijinirea populaţiei şi administraţiei locale şi a structurilor de securitate afgane.

Timp de peste şase luni, militarii ieşeni au desfăşurat în Afganistan, alături de partenerii de coaliţie şi în parteneriat cu Forţele de Securitate Naţionale Afgane, misiuni pentru sprijinirea guvernului Republicii Islamice Afganistan, incluzând atât acţiuni împotriva forţelor insurgente, cât şi participarea la eforturile de reconstrucţie şi dezvoltare, de construire a capacităţilor locale, în particular în domeniul guvernării, extinderii legitimităţii şi eficienţei forţelor de securitate locale şi pentru impunerea legii.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3832 )