News Item: Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct, condamnată definitiv la 2 ani închisoare cu executare
(Category: PRESA)
Posted by justme
Tuesday 11 March 2014 - 14:28:17

Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României, în prezent avocat, a fost condamnată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executarea pedepsei, într-un dosar privind fraudarea unui examen pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor organizat în anul 2007.



Iniţial, Gabriela Ghiţă a fost condamnată în martie 2012 la doi ani închisoare cu suspendare, însă un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a admis luni recursul DNA şi a anulat dispoziţia privind suspendarea executării pedepsei în cazul celor patru inculpaţi din dosar, astfel încât Gabriela Ghiţă va face doi ani de detenţie.

De asemenea, instanţa supremă a menţinut condamnările în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar: Eugen Cojocaru (procuror la Parchetul General) - 3 ani închisoare cu executare, Dumitru Gheorghe (procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti) - 3 ani închisoare cu executare, Gheorghe Bucur (notar) - 2 ani şi şase luni cu executare, Gheorghe Cerbeanu (judecător la Tribunalul Vâlcea) - 2 ani şi şase luni cu executare, Sterian Guli (şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni) - 2 ani închisoare cu executare.

Instanţa a menţinut şi confiscarea sumei de 15.000 euro de la Gheorghe Dumitru.

Decizia este definitivă.

În mai 2008, DNA i-a trimis în judecată pe cei şase magistraţi, procurori şi judecători, acuzaţi că au fraudat examenul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor organizat în perioada 28 octombrie - 25 noiembrie 2007.

Infracţiunile reţinute în sarcină sunt: trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, în baza Regulamentului de organizare şi desfăşurare a examenului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor, prin Hotărârea nr. 708 din data de 18 octombrie 2007 data de Plenul CSM, a fost aprobată componenţa Comisiei de examinare a participanţilor la concursul pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor, iar, în cadrul acestei comisii, Gabriela Ghiţă, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost desemnată preşedinte.

Conform Regulamentului CSM, fiecare dintre membrii Comisiei aveau desemnaţi câte un supleant, numiţi la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, supleantul Gabrielei Ghiţă fiind desemnat Eugen Cojocaru, procuror la PÎCCJ.

„În contextul derulării procedurilor de desfăşurare a acestui concurs, în cursul lunii noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a pretins de la Dumitru Gheorghe suma de 50.000 de euro pentru ca, prin influenţa de care se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare, să-i determine pe aceştia să-i înlesnească lui Dumitru Gheorghe, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, promovarea examenului pe care acesta îl susţinea pentru ocuparea funcţiei de procuror general la acest parchet”, susţin procurorii.

DNA preciza că din suma pretinsă, Eugen Cojocaru a primit efectiv suma de 15.000 de euro, pentru care, în schimb, Dumitru Gheorghe a fost ajutat de Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea şi Gheorghe Bucur, notar public.

De asemenea, în cursul lunilor octombrie - noiembrie 2007, Dumitru Gheorghe a remis mai multe bunuri, respectiv băuturi alcoolice, vin şi whisky, lui Gheorghe Bucur pentru ca acesta, prin influenţa pretinsă asupra unor magistraţi, membri ai CSM, să-i determine pe aceştia să intervină asupra membrilor Comisiei de examinare în scopul promovării examenului în funcţia de conducere vizată, demersul fiind înlesnit de Gheorghe Cerbeanu.

În urma concursului, Dumitru Gheorghe s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii noiembrie 2007, Sterian Guli, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, candidat pentru promovarea în funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obţinut de la Gabriela Ghiţă, preşedintele Comisiei de examinare, o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidaţilor ce urma să se desfăşoare în 25 noiembrie 2007.

„În concret, inculpata Ghiţă a pus la dispoziţia inculpatului Cojocaru informaţii strict confidenţiale, conţinând o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta, la rându-i, să le furnizeze candidatului Guli. În această modalitate a fost dezavantajat celălalt candidat pentru funcţia respectivă, care nu a avut „şansa” să beneficieze de un astfel de ajutor”, susţin anchetatorii.

La finalizarea concursului, candidatul Sterian Guli s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.3848 )