News Item: Scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by colonelul
Wednesday 02 January 2008 - 00:24:25

Pe forumul nostru am primit urmatorul mesaj. Ne facem datoria sa-l publicam in sectiunea Stiri.

Scrisoare deschisă Preşedintelui României

Sunt sublocotenent(r) S.P.P Sergiu-Emanuel Popescu. În anul 2001 mi-am susţinut licenţa în ştiinţe juridice, urmând după aceasta Şcoala de ofiţeri de poliţie în rezervă de la Slatina în timpul căreia m-am remarcat ca fiind cel mai bun trăgător din toată promoţia. Din timpul liceului fac sport, practicând artele marţiale. În prezent urmez cursurile celei de-a doua facultăţi -istorie- şi sunt avocat.Am fost şi sunt mândru că sunt ofiţer al forţelor armate române. Fac aceste precizări pentru a nu avea cumva impresia că vi se adresează un naiv.
Nu vreau să dau dovadă de egotism şi trec la fondul acestei scrisori – Domnule Preşedinte, aţi greşit când l-aţi numit Director la comanda Serviciului de Protecţie şi Pază pe domnul general de brigadă Lucian Silvan Pahonţu! Iar greşeala dumneavoastră tinde să transforme S.P.P dintrun serviciu secret de elită în ceva comun. Nu cred că nu ştiaţi, atunci când l-aţi numit, că domnul grl. L.S Pahonţu nu are nimic comun cu S.P.P, dumnealui fiind jandarm iar atribuţiunile Jandarmeriei sunt total diferite de sfera de competenţă a serviciului secret S.P.P. Aţi greşit, Domnule Preşedinte, demonstrând uşurinţă!
În aceste condiţii incompetenţa la comanda S.P.P de care dă dovadă dl. grl. L.S. Pahonţu rezultă natural ca o stare de fapt.
Sunteţi deci vinovat , Domnule Preşedinte, de această neinspirată numire; de asemenea si de faptul că aţi dat dovadă de slăbiciune în momentul schimbării generalului de corp de armată Gabriel Naghi şi a adjuncţilor săi, acceptând presa ca instanţă de judecată iar dumneavoastră făcând treaba călăului.
Este evident că şi celelalte două numiri a adjuncţilor Directorului, tot din afara serviciului, au fost cel puţin la fel de nepotrivite. Domnul grl. Alexandru Buruian la ameninţat - atenţie - pe un post de televiziune , pe un subordonat care ceruse sa-şi continue activitatea şi după împlinirea vârstei de pensionare , că ar putea avea probleme cu inima dacă nu iese la pensie. Este fără comentarii.
De la venirea la comanda S.P.P , dl. grl. L.S Pahonţu a anunţat că vrea să facă ,,restructurarea’’ serviciului. De ce? Ce nu mergea bine? Nu se ştie. În acelaşi context,domnia sa , neavând nimic de-a face cu SPP nu putea aprecia just asupra oportunităţii şi evoluţiei unei eventuale ,,restructurări’’. Iată cum a ,,restructurat’’ domnia sa : aproximativ 800 de militari s.p.p. , ofiţeri şi subofiţeri, au fost aruncaţi ca nişte gunoaie afară , motivul -,,incompatibili cu dl. grl. L.S. Pahonţu’’, fără a se ţine seama de faptul că ani şi zeci de ani aceştia şi-au făcut datoria faţă de ţară , aducerea de cadre din alte instituţii , mergându-se pe ideea că oricine poate fi ofiţer sau subofiţer s.p.p şi nu în ultimul rând, crearea şi întreţinerea unei stări de tensiune în interiorul serviciului.
A adus, dl. grl. L.S. Pahonţu, cadre noi în special de la brigada jandarmeriei ,,Vlad Ţepeş,, reuşind cu această ocazie nu numai să aducă militari care nu erau pregătiţi pentru genul de misiuni s.p.p ci să distrugă şi structura acestei brigăzi ,lăsând-o fără luptători. Nici măcar pentru funcţia de purtător de cuvânt nu a considerat , dl. grl. L.S. Pahonţu , pe nimeni ,din interiorul serviciului, apt să o îndeplinească aducând purtătorul de cuvânt al brigăzii jandarmeriei.
Crearea şi întreţinerea unui climat tensionat în interiorul serviciului este încă una din realizările la comandă a dl. grl. L.S. Pahonţu. Ofiţerii şi subofiţerii SPP mai vechi de 7 .12.2005, data numirii la comandă a dl. grl., nu-şi mai simt soldele în siguranţă putând fi oricând hărţuiţi , hăituiţi, vânaţi de noua conducere a serviciului, care in dispreţul regulamentelor şi a onoarei militare, ridică samavolnicia la rang de comandă.
Mai sunteţi vinovat ,Domnule Preşedinte, şi de jignirea in corpore a militarilor s.p.p când ,,nu aţi găsit,, pe nimeni din interiorul instituţiei pentru a ocupa funcţia de Director, transmiţând astfel mesajul că nici un ofiţer s.p.p nu este demn de a ocupa această funcţie de comandă, că oricine , oricât de bun profesionist ar fi şi oricât de mult ar muncii, nu va putea avea carieră în SPP şi nu va putea ocupa funcţia cea mai înaltă de comandă doar dacă va fi adus din afara serviciului .Vă asigur că militarii români ai armei s.p.p nu meritau această jignire.
Din păcate rezultatele restructurării dl.-ui grl. L.S Pahonţu au apărut deja. Mă refer doar la accidentul de motocicletă pe care l-a suferit Primul-ministru şi care putea fi mult mai grav. Imediat după acest accident , purtătorul de cuvânt al dl. grl. L.S Pahonţu s-a grăbit să declare că Primul ministru a semnat o declaraţie prin care îşi asumă riscurile mersului pe motocicletă . Mă întreb dacă Primul-ministru îşi pierdea viaţa, la fel ar fi sunat declaraţia domnului purtător de cuvânt? Ruşine. Un astfel de eveniment cred că ar fi trebuit să atragă o restructurare a SPP – dar numai la vârf. De asemenea , nu de puţine ori am văzut în grupurile de protecţie s.p.p ale instituţiilor statului, în timpul misiunilor, militarii aduşi din afara serviciului de dl. grl. L.S Pahonţu şi trimişi să execute misiuni cu un înalt grad de dificultate, care necesită o pregătire de gen temeinică şi îndelungată, în timp ce luptători formaţi pentru aceste misiuni ,în ani de zile , cu eforturi şi costuri mari erau aruncaţi afară. La ieşirea din Spitalul Militar Central a dumneavoastră, domnule Preşedinte, de la sfârşitul verii trecute aţi declarat că la precedenta operaţie suferită urmăreaţi la televizor –în timp ce simţeaţi cum amorţiţi de la mijloc în jos-cum nu se găseau posibilităţi pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale necesare… Această stare de pericol la adresa Preşedintelui -extrem de gravă- este încă una dintre dovezile de incompetenţă în funcţia de Director al SPP a domnului grl. L. S. Pahonţu , la fel ca şi întâmplarea , chiar mai recentă , cu cei câţiva ziarişti care ajunşi cu o uşurinţă de necrezut la uşa Premierului , se amuzau pe tema nivelului de protecţie a acestei înalte instituţii.
Domnule Preşedinte, nu ştiu dacă ştiţi, dar în armată ,mai mult decât în oricare altă parte ,comandantul nu se poate impune dacă nu este mai bun decât subordonaţii săi. În acest context este dl. grl. L.S Pahonţu cel mai bun profesionist SPP, sau cel puţin printre cei cu cele mai multe şi variate misiuni în ţară şi străinătate , printre cei mai premiaţi în cadrul serviciului şi în afara lui, printre cei cu cea mai îndelungată experienţă în domeniu, printre cei mai buni trăgători, printre cei mai decoraţi luptători de către serviciile străine omoloage cu care SPP desfăşoară misiuni în cooperare, s-a remarcat domnia şi în alte funcţii de comandă în SPP de o mai mică importanţă sau pur şi simplu s-a născut bun pentru a fi Director?. Răspunsul este nu la toate aceste întrebări , iar neputându-se impune ca şi comandant al militarilor armei s.p.p, ,,restructurează’’ aducând oameni care nu-i contestă meritele de comandant.
Datorită dificultăţilor misiunilor SPP ai nevoie , ca luptător, ca în timpul acestora să te poţi baza pe comandantul tău, să ai încredere, încrederea fiind unul dintre factorii care omogenizează luptătorii făcându-i să se bazeze uni pe alţi , crescând astfel gradul de operativitate şi eficienţă. Ori dacă la cel mai înalt nivel comandantul tău nu-ţi poate crea această încredere , lucrurile nu stau bine. L-am văzut pe dl. grl. L.S Pahonţu la conferinţele de presă , unde cel mai adesea nu ştie cum se numeşte serviciul la comanda căruia a fost numit denumindu-l Serviciul de Pază şi Protecţie, tremurându-i vocea , fâstâcindu-se , lipsindu-i adesea şi coerenţa, dând dovadă de impulsivitate, de nesiguranţă de sine şi de lipsă de stăpânire, l-am cunoscut de asemenea şi personal ,l-am auzit acuzând demnitari români că au interese cvasiteroriste , dar cel mai grav, l-am văzut la misiuni cum se agită, se uită speriat în toate părţile , ţipă dorind probabil să arate că domnia sa coordonează , că este un factor indispensabil pentru misiune dar dovedind când îl priveşti cu puţină atenţie că este total descoperit şi depăşit de situaţie, că nu ar şti ce să facă dacă s-ar produce un eveniment, lucruri care îi pot fi imputate doar în parte datorită formării diferite de arma s.p.p, dovedind de asemenea că funcţia de Director a unui serviciu secret de complexitatea SPP este o responsabilitate mult prea mare căruia nu-i poate face faţă. Mărturisesc că în timpul desfăşurării unei misiuni prezenţa dl.-ui grl. L. S. Pahonţu mi-ar crea o grijă în plus şi ar fi din această cauză indezirabilă.
În concluzie dl. grl. L.S Pahonţu a avut o idee , pe care a numit-o ,,restructurare’’, şi a încercat să o impună în ciuda evidenţelor care-i negau necesitatea relevând-o ca pe-o năstruşnicie , ,,reuşind’’ ,din păcate, o destructurare a serviciului; de asemenea este un comandant slab, iar această slăbiciune este simţită de toţi militarii ca fiind o ameninţare pentru tot ce înseamnă SPP. În condiţiile date evaluarea atât a activităţii la comanda serviciului a domnului grl. L.S Pahonţu, cât şi a oportunităţii ocupării în continuare a acestei funcţii de către domnia sa, trebuie să constituie priorităţi pentru instituţiile în drept.
Se nasc, evident, unele întrebări : Cui foloseşte destabilizarea serviciului provocată de amatorismul prezent la cel mai înalt nivel? De ce la comanda serviciilor secrete, maşini de înaltă precizie, sunt numiţi muncitori necalificaţi?
Domnule Preşedinte, de-a lungul timpului militarii români din arma s.p.p au depus toate eforturile pentru aducerea serviciului în elita serviciilor secrete de gen. Prin selecţia strictă a luptătorilor, prin formarea şi perfecţionarea continuă a acestora, prin dotarea corespunzătoare, prin acumularea de experienţă, prin promovarea în funcţii de comandă a unor foarte buni profesionişti , Serviciul de Protecţie şi Pază a devenit capabil să îndeplinească în condiţii de maximă eficienţă misiunile complexe ce-i revin, fiind recunoscut şi apreciat de serviciile secrete ale statelor membre NATO cu care cooperează. Intervenţia cu bocancii în mecanismele de funcţionare ale serviciului secret SPP, îndepărtarea militarilor , mulţi dintre ei repere de profesionalism, lăsând astfel descoperit serviciul în faţa provocărilor specifice, punerea întregului sistem sub comanda unor oameni nepregătiţi pentru aceasta ,este fără discuţie o greşeală ce poate avea repercusiuni extrem de grave dată fiind importanţa misiunilor SPP.
Domnule Preşedinte, vă aduc la cunoştinţă că demersul meu a fost făcut iniţial, în urmă cu mai multe luni , către domnul general de armată Degeratu cât şi către dumneavoastră , iar răspunsul încă îl mai aştept .
Un simţ elementar al proporţiilor -confirmat ,din păcate şi de inaptitudinile dl.-ui grl. L. S. Pahonţu- reclama şi reclamă numirea în funcţia de Director al unui serviciu secret de elita SPP a unui profesionist ale cărui calităţi dovedite să fie mai presus de orice dubii, care să nu-şi înceapă cariera de ofiţer s.p.p în funcţia de Director şi care să aibă capacitatea de comandă necesară . A nu ţine seama de aceste realităţi , înseamnă , domnule Preşedinte , să comiteţi un abuz împotriva unui serviciu secret al ţării!
Îmi exprim Domnule Preşedinte, speranţa că m-am făcut înţeles şi în acelaşi timp regretul că unele lucruri nu pot fi spuse decât fără menajamente.
Am făcut acest demers dintr-un sentiment permanent de datorie şi ataşament faţă de comandamentele militare în general şi ale SPP în special, faţă de SPP şi faţă de colegii mei, militari români- ofiţeri şi subofiţeri ai armei s.p.p, activi şi în rezervă, care fac cinste forţelor armate române atât prin nivelul de pregătire şi performanţele obţinute cât şi datorită devotamentului, curajului, modestiei , dorinţei de autodepăşire , stoicismului, dârzeniei, spiritului de sacrificiu , însuşiri dovedite in timpul misiunilor şi în viaţa de zi cu zi şi care sunt pentru mine tot atâtea motive să vă rog, Domnule Preşedinte, doar atât: Nu vă bateţi joc de ei! Nu merită un astfel de tratament.


Slt(r) SPP. Sergiu-Emanuel Popescu
Am onoarea să vă salut!


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.414 )