News Item: Un sistem de evacuare din medii contaminate dezvoltat de CBRN va putea fi folosit și pentru Ebola
(Category: PRESA)
Posted by Radu89
Saturday 01 November 2014 - 20:33:24

Cel mai nou sistem de evacuare din medii contaminate chimic, aflat încă în faza de prototip, va putea fi adaptat și la medii contaminate biologic, cum ar fi cazurile privind virusul Ebola, potrivit locțiitorului științific al șefului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, dr. ing. Gabriel Epure.



Sistemul a fost prezentat vineri cu ocazia aniversării a 90 de ani de cercetare științifică în domeniul Apărării Chimice, Bacteriologice, de Radiații, Nucleare (CBRN) și constă dintr-o targă pe care este transportat rănitul ce trebuie evacuat, aflat într-un sistem în care pătrunde aer filtrat prin mai multe filtre de decontaminare sau care este aprovizionat, la nevoie, de o butelie de oxigen.


De altfel, locțiitorul șefului Departamentului pentru Armamente, general-maior Cătălin Moraru, prezent la aniversare, le-a pus în vedere cercetătorilor de la CBRN să pregătească astfel de sisteme și pentru a putea fi folosite în cazul virusului Ebola sau al altor pericole biologice.


La ceremonie au luat cuvântul șeful Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, colonel dr. ing. Ioan Safta, locțiitorul șefului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, dr. ing. Gabriel Epure, comandantul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, colonel dr. ing. Liviu Coșereanu, și locțiitorul șefului Departamentului pentru Armamente, general-maior Cătălin Moraru.


"Adaptarea la tehnologiile moderne, dinamica producției mondiale din domeniul mijloacelor de detecție, realizarea unei noi generații de mijloace de detecție românești, oferta relativ mare de echipamente de detecție au dus la proiectarea și realizarea de laboratoare de testare a mijloacelor de detecție chimică, respectiv decontaminare chimică, laboratoare care să înglobeze materiale și echipamente dintre cele mai performante existente la ora actuală", a declarat vineri colonel dr. ing. Ioan Safta.


El a vorbit despre istoricul CBRN și despre realizările Centrului în domeniul cercetării științifice pentru Sistemul Național de Apărare.


Pe plan internațional, Centrul deține, prin Laboratorul de analize chimice și testări, statutul de laborator desemnat pentru analiza off-site a probelor colectate de inspectorii Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons — OPCW), cu sediul la Haga, Olanda, în conformitate cu paragraful 56 (b) din partea a II-a a anexei la "Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice și distrugerea
acestora".


"OPCW a primit în anul 2013 premiul Nobel pentru pace, iar Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, prin specialiștii săi, este deosebit de onorat prin misiunile la care a participat cu succes, pentru atingerea scopurilor
organizației", potrivit unor documente ale CBRN.


Astfel, România, prin Centrul de Cercetare pentru Apărare CBRN și Ecologie, a intrat în grupul select al celor 16 state din Europa, Asia și America de Nord care dispun de laboratoare desemnate OIAC, alături de SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Belgia, Olanda, China, Rusia, Coreea de Sud, Elveția, Finlanda, Suedia, Iran și Singapore.


În conformitate cu nevoile proprii ale armatei și cu tendințele pe plan mondial de dezvoltare a echipamentelor de apărare CBRN, această instituție de cercetare științifică și-a extins și diversificat continuu obiectivele activității.


Specialiștii cu experiență și tinerii ce activează în acest centru participă la rezolvarea sarcinilor de cercetare stabilite prin planul sectorial al Ministerului Apărării Naționale și prin alte planuri de anvergură națională și internațională.


Luând în considerare amenințările și riscurile actuale, strategia NATO în domeniul apărării CBRN indică o preocupare intensă, de mare importanță pentru luarea măsurilor specifice de protecție a forțelor împotriva armelor de distrugere în masă, ce ar putea fi utilizate în scop armat sau terorist, în diferite zone operaționale sau în cadrul operațiilor de management al crizelor.


"Pericolul există și nu se întrevede o diminuare pe termen scurt a amenințărilor CBRN. În acest context, rolul cercetării științifice în domeniul apărării CBRN este și va rămâne de importanță deosebită", potrivit documentelor.


Principalele domenii de activitate ale Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie constau în activități de cercetare aplicativă și dezvoltare tehnologică, activități în sprijinul categoriilor de forțe, activități de intervenție la evenimente CBRN și activități de prestări servicii în regim acreditat.


Structurate sintetic, printre domeniile de competență în domeniul cercetării științifice ale CBRN sunt sinteza produșilor speciali, cum sunt materialele compozite, nanomaterialele, substanțele pirotehnice și explozivii de mare putere; analize chimice, utilizând numeroase tehnici analitice, caracterizarea și testarea agenților chimici de război și a sistemelor complexe de apărare CBRN; tehnologii pentru detecția, identificarea și decontaminarea CBRN; analize de mediu, depoluare/decontaminare ecologică, monitorizarea chimică și biologică a mediului; materiale și echipamente pentru protecție individuală și colectivă chimică, biologică și radioactivă; materiale și echipamente de protecție balistică individuală etc.


Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie este cea mai veche instituție de cercetare din armata României, fiind înființat la 31 octombrie 1924, atunci când generalul Mărdărescu, pe raportul nr. 665 al Statului Major General, a semnat actul de naștere al actualului Centru prin transformarea Secției a IV-a Gaze din Direcția a XI-a Tehnică Superioară în Serviciul Gazelor, care avea în subordine Laboratorul de Cercetări, Atelierul Central de Măști și Școala de Gaze.



LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.4231 )