News Item: Tembelism politic a la Saniuta
(Category: PAREREA MEA)
Posted by colonelul
Wednesday 06 February 2008 - 21:52:24

Arareori ma irita tembelismul unor figuranti politici, dar atunci cind domeniul vizat este securitatea nationala nu am nici o mila. Am aflat din media ca deputatul PSD, Marian Saniuta, s-a aplecat asupra unor documente vitale pentru fiecare natiune: Strategia nationala de securitate si Strategia nationala de aparare.

Pentru a ma dumiri referitor la acest personaj m-am documentat pe site-ul Camerei Deputatilor pentru a vedea ce pregatire are distinsul deputat in domeniul securitatii. Am constatat ca este "tabula rasa". Dincolo de incolora perioada in care a ajuns pe la Interne, catapultat acolo din ratiuni politice obscure, deputatul Saniuta nu a fost prea vocal in spatiul dezbaterilor publice privind domeniul securitatii.

Nu sunt un fan al presedintelui Basescu, dar modul in care anumite initiative legislative trec prin Parlament justifica dispretul acestuia fata de alesii neamului. Si nu numai dispretul lui.

Aprobarea tacita este una din cele mai detestate modalitati de validare legislativa in Parlament, intrucat semnifica lipsa de responsabilitate a celor platiti de neamul nostru sa dezbata matricea legislativa care ne determina destinele. Legi care vizeaza domenii vitale pentru viitorul natiunii sunt tratate cu dispret si lasitate.

Tembelismul politic al lui Saniuta frizeaza bunul simt si denota o grava neintelegere a unor concepte fundamentale. Daca tot face parte din PSD, de ce nu-si pune problema modificarii acestui surogat de Constitutie care a fost promovat de guvernarea PSD si care constituie subiect de critica tot mai des.

Pentru mintea incetosata de hartuiala politica din PSD, ii ofer lui Saniuta citeva lamuriri.

In primul rind sa definim citeva notiuni cu care unii politicieni, si nu numai, opereaza cu nonsalanta si lipsa de responsabilitate. Asistam, aproape zilnic, la un veritabil ghiveci in care doctrina, strategia sau politica sunt mixate, fara o intelegere a semnificatiilor, de catre tot soiul de analisti sau politicieni.

POLITICA intr-un domeniu, indiferent daca este vorba de securitate sau de economie, raspunde la intrebarea:"Ce vrem sa facem in acel domeniu?"
DOCTRINA raspunde la intrebarea "Cu ce capabilitati ?" realizez obiectivele politicii din acel domeniu.
STRATEGIA raspunde la intrebarea "Cum , prin ce modalitati, voi atinge obiectivele politice cu capabilitatile detinute?".

Din aceasta perspectiva ar fi normal sa avem un document numit POLITICA NATIONALA DE SECURITATE, si nu strategia nationala de securitate.

Constitutia PSD a facut o mare confuzie, care se mentine si in capul lui Saniuta, prin a nu intelege faptul ca "Strategia nationala de Securitate" este documentul de maxima generalitate care trebuie validat de Parlament. De ce? Pentru ca ea stabileste obiectivele strategice ale natiunii in domeniile fundamentale - economice, politice, militare, diplomatice, sociale, etc. - pentru care Parlamentul trebuie sa aloce resursele necesare. De aceea STATEGIA NATIONALA DE SECURITATE trebuie sa fie validata politic de Parlament !

Din perspectiva obiectivelor strategiei nationale de securitate sunt apoi proiectate strategiile departamentale, adica pentru aparare, pentru securitate publica, pentru relatii internationale, pentru dezvoltare economica, etc. Aceste strategii vor fi validate de CSAT, daca se refera la sistemul national de securitate, si de Guvern pentru celelalte. A uitat exministrul de interne ca strategia ordinii si sigurantei publice (o varza nedigerabila) a fost validata prin HG pe timpul sau ?

Daca tot vrea sa se dea cu saniuta pe domeniul securitatii, deputatul de Prahova ar trebui sa lucreze pe alte orizonturi, sa mai puna mina pe carte, sa mai consulte oameni abilitati sa vorbeasca in acest domeniu. Poate vorbeste cu Puiu Pascu, atunci cind acesta trece pe la parlament...

Iar gestionarea unei natiuni in mod neperformant - tradusa pentru tembelii politici cu sintagma "proasta guvernare" - este una din cele mai mari riscuri la bunastarea si securitatea natiunii respective. Guvernul poate deveni "dusmanul din interior", mult mai greu de contracarat ca o agresiune clasica militara...

Daca tot vrea sa se dea destept, il sfatuiesc sa-si puna intrebarea: "Ce fel de avioane trebuie sa achizitionam?" Poate sa raspunda ? NU ! Pentru ca, atita vreme cat nu avem validata strategia nationala de aparare, nu stim care sunt elementele de definire a misiunilor militare si, pe cale de consecinta, nu stim ce fel de dotare trebuie sa avem. Poate ca Parlamentul va decide ca Romania sa devina "carausul strategic" al NATO si atunci trebuie sa cumparam avioane de transport americane sau A 300 din UE. Ca tot avem o hotarire mai veche a CSAT de achizitionare a 12 Hercules-uri...




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.424 )