News Item: Mai multe organizaţii neguvernamentale califică drept aberantă reanalizarea pachetului „Big Brother”
(Category: PRESA)
Posted by justme
Friday 09 January 2015 - 09:57:17

Mai multe organizaţii neguvernamentale îşi exprimă îngrijorarea cu privire la insistenţa cu care instituţiile abilitate ale statului re-propun în regim de urgenţă un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului şi arată că un grav atentat împotriva drepturilor fundamentale este folosit de autorităţile române ca un pretext pentru a propune restrângerea acestora.



„Organizaţiile semnatare ale acestui comunicat — Miliţia Spirituală; APADOR-CH; ActiveWatch; Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI); Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI); Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI); Asociaţia Geo-spaţial.org; Fundaţia Ceata; Asociaţia Interactive Advertising Bureau România(IAB România) — îşi exprimă îngrijorarea cu privire la insistenţa cu care instituţiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgenţă, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului”, se precizează într-un comunicat al ActiveWatch transmis joi AGERPRES.

În comunicat se reaminteşte că „acest presupus << vid legislativ >> este de fapt cunoscut de instituţiile statului de peste trei luni”.

„Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-instituţional să analizeze în regim de urgenţă pentru astăzi, 8 ianuarie 2014, respingerea de către Curtea Constituţională a legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie şi internet reprezintă o măsură aberantă, care perpetuează greşelile trecutului şi îngrădeşte drepturile fundamentale, în locul unei analize profesioniste, aprofundate, care să includă toţi actorii din societate interesaţi de subiect”, afirmă sursa citată.

În opinia semnatarilor comunicatului, accesul la datele menţionate „se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedură penală”, şi, întrucât „decizia Curţii Constituţionale de respingere a pachetului "Big Brother" datează din iulie 2014”, „urgenţa invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale”.

„Orice ordonanţă de urgenţă în acest domeniu, unde se afectează în mod direct drepturile fundamentale, ar fi neconstituţională conform art. art.115 alin.(6) din Constituţia României. O tragedie nu trebuie să fie transformată într-un pretext pentru îngrădirea libertăţilor şi ocolirea unor decizii ale Curţii Constituţionale!”, se mai arată în comunicat.

Ministerul pentru Societatea Informaţională a convocat, joi, în regim de urgenţă, grupul de lucru interinstituţional pentru analiza efectelor concrete în plan naţional ale hotărârii preliminare pronunţată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene privind Directiva 2006/24/CE referitoare la reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi de modificare a Directivei 2002/58/CE şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 440 din 8 iulie 2014.

Grupul va prezenta, vineri, vicepremierului Gabriel Oprea câteva propuneri care să reglementeze regimul comunicaţiilor şi anumite completări la Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, în data de 1 septembrie 2014, că organele judiciare şi cele cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale nu mai au acces şi nu mai pot utiliza datele obţinute şi stocate în baza Legii 'Big Brother' (Legea 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului), până la adoptarea de către Parlament a unui nou act normativ privind reţinerea datelor.

LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.4377 )