News Item: Fantomele comunismului, încătușate și în zeghe, la Muzeul de Istorie
(Category: PRESA)
Posted by Radu89
Thursday 02 April 2015 - 20:42:31

Începând cu 23 august, constănțenii, dar și turiștii români și străini vor trece cu inima strânsă pragul unor săli ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Sentimente puternice vor pune stăpânire pe ei atunci când vor vizita expoziția permanentă dedicată comunismului din România, în special celui din Dobrogea.

În prezent, se lucrează la această expoziție, care va fi deschisă la etajul al II-lea al MINAC, iar obiectele prezente într-una dintre sălile aflate în curs de amenajare dau fiori. Este vorba despre cătușe de mâini și de picioare cu piroane, grele și încărcate de rugină și de suferință, paturi din fier, înguste, perfecte pentru trupurile măcinate de boli, secătuite de foame și de regimul de carceră, căni și castroane atinse de buzele celor care au îndurat chinuri greu de înțeles. Toate aceste obiecte autentice aparțin Penitenciarului Jilava și au fost oferite în custodie MINAC, pentru o perioadă de zece ani.



Inițiativa de a crea un spațiu expozițional dedicat comunismului aparține departamentul de Istorie modernă-contemporană al MINAC, proiectul fiind inițiat de dr. Delia Cornea, alături de specialiști din alte instituții și în colaborare cu alte instituții, cum ar fi Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Muzeul Național de Istorie din București și Penitenciarul Jilava.

CELULĂ DE LA JILAVA, RECONSTITUITĂ LA MUZEU O sală va fi dedicată rezistenței armate anticomuniste din Dobrogea și sistemului concentraționar din Dobrogea, „pentru că Dobrogea a avut cel mai mare număr de lagăre și colonii de muncă”, după cum a precizat muzeograful dr. Delia Cornea. „Împreună cu graficienii muzeului, am gândit reconstituirea unei celule de la Jilava, iar colegii de la Penitenciarul Jilava ne-au ajutat cu inventarul, respectiv paturi metalice, cătușe de picioare, zeghe și alte obiecte cu încărcătură istorică și care pot reproduce condiții de carceră”, a precizat dr. Delia Cornea.

O altă sală - „Comunismul în România. Repere cronologice” - va fi dedicată prezentării generale a comunismului. În acest spațiu vor fi ilustrate, pe baza mărturiilor foto-documentare și a pieselor de inventar, cele mai importante aspecte din regimul de factură stalinistă din timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și mai apoi din timpul lui Nicolae Ceaușescu.

TINERII ȘI STRĂINII, INTERESAȚI DE VIAȚA COTIDIANĂ DIN COMUNISM Cea de-a treia sală va ilustra viața cotidiană în comunism. „Această sală e rezultatul unei cereri care a venit, în primul rând, din partea tinerilor care nu știu cum se trăia acum 30-40 de ani. De aceea, vom încerca să reconstituim un fragment din acea epocă: condițiile din apartamentele românilor, situația sistemului de învățământ și lipsa alimentelor. Este o expoziție menită să se adreseze tinerilor și publicului străin foarte interesat de ce s-a întâmplat în acea perioadă”, a mai precizat specialistul MINAC, dr. Delia Cornea. Aceasta și-a manifestat dorința ca aceste săli să devină „laboratoare de studiu”, deoarece în ele vor fi organizate conferințe, în prezența elevilor și a studenților .
„Până în prezent, expoziția permanentă a MINAC se oprește la anul 1938. Tot ce a fost până în 1989 a fost scos, imediat după Revoluție, astfel încât această perioadă de istorie contemporană nu este sub nicio formă ilustrată, la fel nici perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, cu ajutorul unei sponsorizări, venită de la o însemnată firmă de construcții din Constanța (n.r. Celco BCA - tatăl și unchiul unuia dintre cei aflați la conducerea societății au murit în închisoarea din Aiud, în 1961, ca deținuți politici), am reușit să amenajăm o aripă a etajului II, aici urmând a deschide expoziția dedicată comunismului în România, cu privire specială asupra Dobrogei”, a precizat dr. Delia Cornea.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.4524 )