News Item: Sociologul Dorin Bodea: Banii şi puterea, principalii corupători ai conştiinţei morale la români
(Category: PRESA)
Posted by Pârvu Florin
Sunday 28 June 2015 - 21:46:28

Sociologul Dorin Bodea este director general al Result Development, compania care a realizat, în perioada 2010-2014, studiul „Cultura integrităţii la români”, la care au participat 1616 persoane din toata ţara.

Potrivit studiului 83,66% dintre angajații români cu studii superioare și vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani împărtășesc idei și convingeri ce favorizează necinstea, manipularea adevărului și realizarea de compromisuri.

Sociologul Dorin Bodea a explicat pentru TVR, că aceste rezultate exprimă o realitate în care trăim în fiecare zi şi această realitate poate fi descrisă prin faptul că nu putem să construim ceva împreună, nu reuşim să avem o solidaritate, să avem încredere unii în alţii, pentru că asta este baza încrederii, acest capital social.



Dorin Bodea arată că simplificând lucrurile putem spune că, în general, 8-9 din 10 persoane pe care le întâlnim aproape în fiecare zi nu respectă în mod consecvent nişte principii, nişte valori legate de onestitate, de promovarea adevărului de cinste de reguli şi urmăresc un interes exclusiv personal, în interesul propriu, să obţină profit.

Succesul este văzut de cei mai mulţi dintre români, potrivit sociologului, ca o dorinţă de a avea mai mulţi bani, iar pentru a face un profit semnificativ, românii cred că este nevoie să înşelăm puţin, să facem compromisuri, să nu spunem tot adevărul, să promovăm minciuna să nu respectăm regulile.

Dorin Bodea spune însă că lipsa de integritate este o problemă în multe din tările occidentale. Aceste valori legate de integritate sunt undeva la jumătatea clasamentului. Totuşi specificul acestui studiu este că moralitatea (la români) este printre ultimele locuri. Moralitatea şi munca sunt pe ultimele două locuri.

La noi, când cineva reuşeşte apare următoarea idee: a reuşit deci are o pilă, sau a dat bani cuiva ca să reuşească, oricum nu a făcut ceva corect, integru, spune sociologul Dorin Bodea.

O altă concluzie a studiului este că aproape 90% dintre oameni admiră o persoană care reuşeşte indiferent cum face asta.

Sociologul crede că avem o problemă şi cu modelele şi cu punctul de unde plecăm.

Marea majoritate a angajaţilor români împărtăşeşte drept principale valori banii, caştigul financiar şi puterea, faima. Cu alte cuvinte succesul material şi cel relaţional. Aceştii doi factori, banii şi puterea, sunt şi principalii corupători ai conştiinţei morale. De regulă, cei care au bani mai mulţi au o anumită lăcomie, le este foarte greu să-şi pună anumite limite. La fel, cei care au puterea cred că le este permis să trişeze un pic mai mult decât ceilalţi, arată Dorin Bodea.

LINK




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.4814 )