News Item: Alpiniada Vânătorilor de Munte, ediţia a X-a, „General Gheorghe Vătămanu-Coanta”
(Category: COMUNICATE DE PRESĂ)
Posted by justme
Tuesday 07 July 2015 - 14:01:25



Statul Major al Forţelor Terestre organizează, în munţii Bucegi, cea de a X-a ediţie a Alpiniadei Vânătorilor de Munte, competiţie aplicativ-militară care, anul acesta, poartă denumirea onorifică „General Gheorghe Vătămanu-Coanta”.



Alpiniada Vânătorilor de Munte este o competiţie care se desfăşoară prin alternanţă iarna şi vara şi angrenează cei mai buni militari din batalioanele de vânători de munte. Prin această activitate şi prin selecţiile organizate la fazele premergătoare finalei pe Forţele Terestre Române, se doreşte antrenarea tuturor militarilor din unităţile de vânători de munte în practicarea alpinismului, dezvoltarea calităţilor generale specifice, formarea şi perfecţionarea deprinderilor necesare folosirii în bune condiţii a avantajelor oferite de terenul muntos greu accesibil, a armamentului individual şi a materialelor specifice din înzestrare pentru îndeplinirea misiunilor de luptă.

Probele care se vor desfăşura în cadrul competiţiei sunt: ştafeta alpină (desfăşurată în zona: Diham – Bucegi – Postăvaru – Predeal), căţărarea rapidă (liberă) şi coborâre în rapel, căţărarea artificială la coardă dublă (locul de desfăşurare: poligonul de alpinism din Cheile Râşnoavei) şi combinata alpină (desfăşurată în zona: Diham – Bucegi – Postăvaru – Predeal). La competiţie s-au prezentat loturile de concurenţi din opt batalioane de vânători de munte, cei care „au lipsit la apel” fiind vânătorii de munte argeşeni, întrucât mare parte din efectivul unităţii se află angrenat în misiunea „Resolute Support” din Afganistan.

Deschiderea Alpiniadei a avut loc luni, 6 iulie, la cabana „Dihamul Militar”, în prezenţa preşedintelui comitetului de organizare, colonel Viorel Brat, a vicepreşedintelui comitetului de organizare, colonel Gheorghe Zidaru, a directorului tehnic, locotenent-colonel Adrian Negoiţă, a staff-ului tehnic şi a militarilor din loturile participante. În alocuţiunea de deschidere, colonelul Brat i-a îndemnat pe militarii participanţi să concureze în spiritul fair play-ului, accentuând că Alpiniada este, în primul rând, o competiţie cu sine, în care fiecare concurent are ocazia să-şi testeze limitele şi, de ce nu, să treacă peste acestea. „Sunt convins că toţi cei care sunteţi prezenţi aici faceţi parte dintre cei mai buni specialişti din unităţile dumneavoastră, iar competiţia se va desfăşura la un nivel ridicat”.

Organizarea tehnică a competiţiei a revenit Bazei de Instrucţie pentru Vânători de Munte, care are atribuţii pe această linie, la arbitraj fiind angrenat şi personal din Clubul Sportiv Aplicativ-Militar „Bucegi”. Despre partea organizatorică şi tehnică ne-a relatat directorul tehnic al Alpiniadei, colonel Adrian Negoiţă: „Am conceput câte trei trasee pentru fiecare probă de concurs, care să îndeplinească toate criteriile stabilite prin regulamentul de desfăşurare: lungime 15-20 km, diferenţă de altitudine de peste 1.000 m, parcurgerea traseului cu echipamentul complet (în funcţie de probă) şi, neapărat, am urmărit ca tragerile să se execute imediat după terminarea traseului sau pe parcursul acestuia, nu în afară sau a doua zi, chiar dacă regulamentul ne permite şi această variant”. Raţiunea pentru care organizatorii au optat pentru executatea tragerii la finalul traseului a constat în faptul că, fiind o competiţie aplicativ-militară, parcurgerea traseului de concurs echivalează cu deplasarea concurentului sau a patrulei spre un aliniament, în timp scurt, de pe care să angajeze inamicul, fără ca militarii să aibă timp să-şi revină complet după efort.

„Din punct de vedere tehnic şi organizatoric totul este pregătit ca Alpiniada să se desfăşoare în condiţii corespunzătoare, iar concurenţii sunt sigur că-şi vor da tot interesul pentru a obţine cele mai bune rezultate” - a încheiat colonelul Adrian Negoiţă.

LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.4861 )