News Item: Cetăţenii vor putea să-şi pună bunurile la dispoziţia statului pentru exerciţiile militare
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by Radu89
Thursday 13 August 2015 - 12:30:10

Stire trimisa de Panzerjagger92

Cetăţenii vor putea să-şi pună bunurile la dispoziţia statului, în mod voluntar, pe durata concentrării de trupe sau a exerciţiilor militare, se arată într-un proiect de act normativ al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).



Totodată, în aceste situaţii, persoanele fizice vor avea posibilitatea de a da o mână de ajutor, fie în mod voluntar, fie contra-cost.

Pe durata concentrării de trupe sau a antrenamentelor/exerciţiilor de mobilizare militare, cetăţenii îşi vor putea pune bunurile la dispoziţia autorităţilor, potrivit unui Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/1997 privind rechiziţiile de bunuri şi prestările de servicii în interes public.

Acest lucru va fi posibil doar pe baza voluntară, prin convenţie a părţilor, iar vizate vor fi, în aceeaşi măsură, firmele şi instituţiile publice.

"Pe durata concentrării sau a antrenamentelor/exerciţiilor de mobilizare, ce presupun executarea de trageri, manevre militare şi operaţiuni în ansamblu, care comportă instrucţia trupelor, operatorii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice pot pune la dispoziţia autorităţilor publice abilitate prin prezenţa lege, pe baza voluntară, prin convenţia părţilor, încheiată pe o perioada determinată şi în limita creditelor de angajament, bunuri neconsumptibile planificate a fi rechiziţionate, în scopul verificării stadiului pregătirii în domeniu", scrie în propunerea legislativă (pdf) iniţiată recent de MAI.

De asemenea, tot pe baza voluntară, autorităţile vor fi îndreptăţite să solicite punerea la dispoziţie a bunurilor sau chiar chemarea persoanelor fizice pentru a presta servicii în interes public.

Legea132/1997 privind rechi­ziţiile de bunuri şi prestările de servicii în interes public a fost modificată recent printr-un proiect al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) astfel încât femeile cu vârste cuprinse între 16 şi 63 de ani şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani pot fi chemaţi la ordin de Ministerele de Interne sau de Apărare, dar şi de autorităţi publice locale sau centrale în caz de război sau pe perioada instituirii stării de asediu sau a stării de urgenţă, pe timpul situaţiilor de urgenţă la declararea stării de alertă, precum şi pentru prevenirea, localizarea, înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Potrivit proiectului de act normativ, „chemarea persoanelor fi­zice pentru prestările de servicii în interes public reprezintă măsura cu caracter excepţional şi temporar cu aplicare imediată pe care autorităţile publice abilitate prin prezenta lege, o impun persoanelor fizice - cetăţeni români - şi constă în efectuarea unor lucrări sau desfăşurarea unor activităţi”.

În ceea ce priveşte bunurile ce pot fi rechiziţionate - mijloace de transport (maşini, trenuri, avioane, bărci etc), clădiri, terenuri, animale şi spaţiile de depozitare, etc - acestea vor fi puse la dispoziţia forţelor destinate apărării naţionale sau autorităţilor administraţiei publice.

Bunurile pot fi puse la dispozi­ţia autorităţilor şi în mod voluntar, pe durata concentrării sau a antrenamentelor/exerciţiilor de mobilizare, ce presupun executarea de trageri, manevre mi­litare şi operaţiuni în ansamblu, care comportă instrucţia trupelor, „prin convenţia părţilor, încheiată pe o perioadă determinată şi în limita creditelor de angajament, bunuri neconsumptibile planificate a fi rechiziţionate, în scopul verificării stadiului pregătirii în domeniu”.

Vor putea fi rechiziţionate şi produse tehnice, aparatură şi materiale sanitare, precum şi produse farmaceutice de uz uman sau veterinar, precum şi spaţii de depozitare.

„Planificarea rechiziţiei se reali­zează din timp de pace prin planul de rechiziţii judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, conform metodologiei stabilită prin nor­mele metodologice de aplicare a prezentei legi”, se arată în proiectul de lege elaborat de MAI.

Măsurile se iau de autorităţile publice împreună cu centrele militare

Asigurarea îndeplinirii măsurilor pentru executarea rechiziţiilor de bunuri şi a chemărilor de persoane fizice pentru prestări de servicii în interes public se efectuează de către autorităţile civile ale administraţiei publice împreună cu centrele militare ori cu celelalte autorităţi militare, pe timpul stării de război, stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate, stării de asediu sau a stării de urgenţă, precum şi cu ajutorul prefecţilor atât pentru prevenirea, localizarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre, cât şi pe timpul situaţiilor de urgenţă la declararea stării de alertă.
„Pot fi chemate pentru prestări de servicii în interes public persoanele apte de muncă, cu vârstă între 16-65 ani bărbaţii şi între 16-63 ani femeile. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate numai la cererea lor”, se arată în proiectul MAI, cu precizarea că persoanele fizice vor fi chemate sub forma pregătirii lor pentru apărarea ţării.

Planificarea chemării persoa­nelor fizice pentru prestări de servicii în interes public se realizează în timp de pace prin planul de rechiziţii judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, pe baza datelor de identificare.

Se pot acorda despăgubiri pentru bunurile rechiziţionate

Structurile teritoriale pentru probleme speciale vor constitui o bază de date, cu persoanele fizice care pot fi chemate pentru prestări de servicii, care se va pune la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice.

Persoanele fizice pot fi chemate să presteze activităţile de interes public, „fie în baza unei acţiuni de voluntariat neremunerate, fie în baza unui acord al părţilor încheiat amiabil, în regim de urgenţă, pe bază voluntară, prin contract, de îndată ce autoritatea publică abilitată şi persoana fizică convin asupra des­păgubirii sub forma remuneraţiei (...) al cărei cuantum se poate spori cu o MARJĂ care să nu depăşească echivalentul cheltuielilor estimate pentru a face faţă la necesităţile convocării şi funcţionării imediate ale comisiilor mixte de rechiziţii şi/sau a Comisiei Centrale de Rechiziţii”.

Despăgubirile pentru bunurile consumptibile se acordă prin achitarea la preţul pieţei în momentul preluării.

Plata despăgubirilor pentru bunurile rechiziţionate şi pentru prestările de servicii în interes public se face de autorităţile publice beneficiare abilitate prin prezenta lege, respectiv instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale în folosul cărora s-au efectuat rechiziţiile ori prestările de servicii în interes public, din fondurile cu această destinaţie puse la dispoziţie de la bugetul de stat, bugetul de stat pentru război ori din alte fonduri constituite potrivit legii, în cazul stării de război, stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate, stării de asediu sau a stării de urgenţă.

Despăgubirile pot fi acordate şi de către autorităţile administraţiei publice locale în folosul cărora s-au efectuat rechiziţiile ori prestările de servicii în interes public, din bugetele locale sau din fondurile alocate de la bugetul de stat, ori din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă pe timpul declarării stării de alertă, precum şi pentru prevenirea, localizarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre, dar şi de instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale care organizează concentrările, exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, în timp de trei zile lucrătoare de la plecarea forţelor armate, din bugetele aprobate.

Închisoare de până la 5 ani şi amenzi de până la 25.000 lei

„Refuzul nejustificat de a pune la dispoziţia forţelor armate pe perioada declarării stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate, a stării de război, precum şi pe perioada instituirii stării de asediu sau de urgenţă, a bunurilor legal rechiziţionate ori sustragerea de la îndeplinirea acestor obligaţii, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”, se arată în proiectul de lege elaborat de MAI.

Potrivit acestuia, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, respectiv de la 7.500 lei la 25.000 lei, pentru persoanele juridice, nedeclararea cu ocazia recensământului ori necomunicarea de către persoanele fizice şi juridice, la cererea şi la termenul solicitat de autorităţile administraţiei publice implicate, a datelor de evidenţă a bunurilor rechiziţiona­bile ori a persoanelor chemate pentru prestări de servicii în interes public, precum şi a schimbărilor survenite în evidenţa acestora.

Aceleaşi amenzi pot fi aplicate şi în cazul refuzului de a primi ordinul de predare pentru bunurile rechiziţionabile sau ordinul de chemare pentru prestări de servicii în interes public, precum şi în cazul refuzului de a preda bunurile supuse rechiziţiei şi absenţa nejustificată ori refuzul persoanelor fizice legal chemate de a presta servicii în interes public pe timpul situaţiilor de urgenţă la declararea stării de alertă, precum şi pentru prevenirea, localizarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Pe perioada stării de alertă, se poate aplica drept sancţiune contravenţională principală prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, iar ca sancţiuni contravenţionale complementare se pot ridica bunurile supuse rechiziţiei sau se poate dispune suspendarea temporară a activităţii curente a operatorului economic pe o perioadă de cel mult 3 luni.

Ordinele de chemare pot fi trimise şi angajatorilor

Anunţarea persoanelor fizice chemate pentru prestări de servicii în interes public se face prin ordin de chemare individual sau colectiv emis de centrul militar, pe baza repartiţiei aprobată de către comisia mixtă de rechiziţii.

Ordinul de chemare cuprinde obligatoriu denumirea autorităţii militare emitente şi a unităţii beneficiare, temeiul legal al chemării, numele, prenumele şi domiciliul persoanei chemate, termenul şi locul unde trebuie să se prezinte.

Ordinul de chemare se comunică angajatorului pentru salariaţii proprii sau persoanei fizice la domiciliu sau reşedinţă.
De regulă, persoanele chemate pentru prestări de servicii în interes public urmează a lucra, pe cât posibil, în locali­tăţile în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi în domeniul pentru care sunt pregătite profesional ori au aptitudini deosebite.



EM Lege 132_1997 Rechizitii Bunuri by militarypolice




Lege 132_1997 Rechizitii Bunuri by militarypolice




Surse : LINK LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.5022 )