News Item: Reglementări specifice personalului încadrat în instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică, siguranţă naţională
(Category: COMUNICATE DE PRESĂ)
Posted by Radu89
Saturday 10 October 2015 - 19:12:30

EXTRAS din
LEGEA CADRU privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice

Art.1. – (1) Salarizarea personalului încadrat în instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională se face ţinându-se seama de responsabilităţile, atribuţiile, rolul, complexitatea şi importanţa socială a funcţiei exercitate, de gradul de efort şi risc, de pregătirea şi competenţa profesională, precum şi de interdicţiile şi restrângerea unor drepturi prevăzute pentru personalul din aceste instituţii de legislaţia în vigoare.




(2) Veniturile de natură salarială acordate personalului instituţiilor publice prevăzute la alin.(1) sunt compuse din solde, salarii, indemnizaţii, sporuri, prime, premii şi alte drepturi băneşti.

Art.2. – (1) Personalul încadrat în instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională este format din personal militar, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personal civil.

(2) Prin personal militar, în sensul prezentei legi, se înţelege: ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii - cadre militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari în activitate, elevii şi studenţii militari ai instituţiilor de învăţământ, precum şi militarii în termen.

(3) Prin poliţişti, în sensul prezentei legi, se înţelege: funcţionarii publici cu statut special din unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor aflaţi sub incidenţa Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) Prin funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în sensul prezentei legi, se înţelege: funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi din Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, aflaţi sub incidenţa Legii nr.293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu modificările şi completările ulterioare.

(5) Prin personal civil, în sensul prezentei legi, se înţelege: persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică, funcţionarii publici şi personalul contractual.

Secţiunea 1

Soldele personalului militar în activitate şi salariile lunare ale poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

Art.3. – (1) Pentru activitatea depusă, cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari, în activitate, au dreptul la soldă.

(2) Solda se compune din solda lunară şi alte drepturi salariale.

(3) Solda lunară este formată din solda funcţiei de bază, solda de grad, gradaţii şi, după caz, indemnizaţia de comandă.

Art.4. – (1) Pentru activitatea depusă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la salariu lunar.

(2) Salariul lunar se compune din salariul de bază de încadrare şi alte drepturi salariale.

(3) Salariul de bază de încadrare este compus din salariul funcţiei de bază, salariul gradului profesional deţinut, gradaţii şi, după caz, indemnizaţia de conducere.

Art.5. – (1) Soldele funcţiilor de bază, respectiv salariile funcţiilor de bază sunt diferenţiate prin coeficienţi de ierarhizare, în raport cu nivelul studiilor, pregătirea profesională, atribuţiile ce revin fiecărei funcţii, solicitările la efort, complexitatea şi gradul de răspundere cerut de îndeplinirea acesteia, precum şi cu eşalonul la care se desfăşoară activitatea.

(2) Pentru cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari, în activitate, precum şi pentru poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare,

coeficienţii de ierarhizare ai soldelor funcţiei de bază, corespunzători gradelor militare şi nivelului studiilor, respectiv coeficienţii de ierarhizare ai salariilor funcţiei de bază, corespunzători gradelor profesionale şi nivelului studiilor sunt prevăzuţi în anexa nr.IV/1A la prezenta lege.

(3) Coeficienţii de ierarhizare ai soldelor funcţiilor de bază şi nivelul studiilor pentru funcţiile cadrelor militare şi soldaţilor şi gradaţilor voluntari, în activitate, pe grade militare, respectiv poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pe grade profesionale, se stabilesc prin hotărâre a

Guvernului, în limitele prevăzute în anexa nr.IV/1A la prezenta lege, în raport cu eşalonul la care se desfăşoară activitatea.

(4) Solda funcţiei de bază se acordă de la data prevăzută în ordinul de numire. Pentru persoanele chemate sau rechemate în activitate, solda funcţiei de bază se acordă de la data prezentării la serviciu.

(5) Salariul funcţiei de bază se acordă de la data prevăzută în ordinul/dispoziţia/decizia de numire. Pentru persoanele nou încadrate sau reintegrate în rândul poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, salariul funcţiei de bază se acordă de la data prezentării la serviciu.

Art.6. – Solda funcţiei de bază, respectiv salariul funcţiei de bază se stabileşte prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi de prezenta lege pentru fiecare funcţie cu valoarea coeficientului 1,00, rotunjindu-se din leu în leu în favoarea personalului.

Art.7. – (1) Pentru gradele pe care le au, cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari, în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază de soldă de grad, respectiv de salariul gradului profesional deţinut, ale căror cuantumuri sunt prevăzute în anexa nr.IV/1B la prezenta lege.

(2) Solda de grad se plăteşte de la data acordării gradului, respectiv a înaintării în grad.

Pentru persoanele chemate sau rechemate în activitate, solda de grad se plăteşte de la data prezentării la serviciu.

(3) Salariul gradului profesional deţinut se plăteşte de la data obţinerii gradului profesional, respectiv a avansării în gradul profesional. Pentru persoanele nou încadrate sau reintegrate în rândul poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, salariul gradului profesional deţinut se plăteşte de la data prezentării la serviciu.

Art.8. – (1) Cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care, potrivit prevederilor legale, îndeplinesc funcţii de comandă/conducere, beneficiază lunar de o indemnizaţie de comandă/conducere, de 10-50% din solda funcţiei de bază, respectiv din salariul funcţiei de bază.

(2) Funcţiile pentru care se acordă indemnizaţia de comandă/conducere sunt prevăzute în statele de organizare, cu avizul structurii financiar-contabile centrale. Mărimea 93 concretă a procentului, precum şi normele de acordare/suspendare se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.

(3) Indemnizaţia de comandă/conducere se acordă de la data numirii în funcţiile cu drept la indemnizaţie de comandă, respectiv de conducere şi încetează la data schimbării din funcţie.

Art.9. – (1) Cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care îndeplinesc, prin împuternicire, atribuţiile funcţiilor prevăzute cu indemnizaţii de comandă, respectiv indemnizaţii de conducere, beneficiază, pe perioada împuternicirii, de solda funcţiei de bază, respectiv de salariul funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor în care sunt împuternicite şi de

indemnizaţia de comandă, respectiv de indemnizaţia de conducere corespunzătoare funcţiilor respective .

(2) Cadrele militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, împuternicite să asigure îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor de execuţie vacante sau ai căror titulari lipsesc temporar, beneficiază, pe perioada împuternicirii, de solda funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor în care sunt împuternicite.

(3) Cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare împuternicite/împuterniciţi îşi menţin soldele/salariile funcţiilor de bază şi, după caz, indemnizaţiile de comandă/conducere avute anterior, dacă acestea sunt mai mari decât cele acordate în baza prevederilor alin.(1) şi (2).

(4) Normele metodologice privind împuternicirea pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor prevăzute la alin.(1) şi (2) se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.

Art.10. – (1) Cadrele militare în activitate, numite în funcţii inferioare gradelor pe care le au ca urmare a situaţiilor prevăzute la art.81 lit.a) şi b) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, primesc soldele funcţiilor de bază minime pentru gradele pe care le au.

(2) Prevederile alin.(1) nu se aplică cadrelor militare în activitate sancţionate cu retrogradarea în funcţie.

Art.11. – (1) În raport cu timpul servit în calitate de cadru militar în activitate, soldat şi gradat voluntar în activitate, poliţist şi funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la 1-7 gradaţii, care se acordă din trei în trei ani.

(2) Fiecare gradaţie reprezintă 6% din solda funcţiei de bază, respectiv salariul funcţiei de bază.

(3) Persoanele chemate sau rechemate în activitate, precum şi rezerviştii concentraţi, beneficiază de gradaţii în raport cu vechimea în serviciu avută/stagiul de cotizare realizat, legal stabilit, după cum urmează:

- 3 - 5 ani gradaţia I;

- 5 - 10 ani gradaţia a II-a;

- 10 - 15 ani gradaţia a III-a;

- 15 - 20 ani gradaţia a IV-a;

- 20 – 25 ani gradaţia a V-a;

- peste 25 ani gradaţia a VI-a.

(4) Cadrele militare trecute în rezervă care sunt rechemate în activitate beneficiază de numărul de gradaţii avut înainte de trecerea în rezervă, dacă acesta este mai mare decât cel cuvenit, prin aplicarea prevederilor alin.(3), luându-se în calcul pentru acordarea gradaţiei următoare şi vechimea scursă de la acordarea ultimei gradaţii până la trecerea în rezervă. Prevederile de mai sus se aplică şi persoanelor care au avut calitatea de soldaţi şi gradaţi voluntari şi redobândesc această calitate potrivit reglementărilor legale

în vigoare.

(5) Prevederile alin.(3) şi (4) se aplică şi absolvenţilor instituţiilor militare de învăţământ pentru vechimea în serviciu avută/stagiul de cotizare realizat până la data intrării în aceste instituţii şi, după caz, soldaţilor şi gradaţilor voluntari trecuţi în corpul cadrelor militare în activitate pentru vechimea în serviciu avută/stagiul de cotizare

realizat până la data schimbării poziţiei de activitate.

(6) Prevederile alin.(3)-(5) se aplică în mod corespunzător şi poliţiştilor şi

funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

Art.12. – (1) Studenţii şi elevii militari din instituţiile de învăţământ, persoanele care urmează cursurile de formare a cadrelor militare şi militarii în termen beneficiază de drepturile băneşti prevăzute în anexa nr.IV/1C la prezenta lege.

(2) Studenţii şi elevii instituţiilor de învăţământ pentru formarea poliţiştilor, respectiv cursanţii instituţiilor de învăţământ pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, beneficiază de drepturile băneşti prevăzute în anexa nr.IV/1C la prezenta lege.

Art.13. – (1) Cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil care lucrează în condiţii de pericol în unităţile de fabricare, experimentare, analiză sau depozitare a muniţiilor, pulberilor, explozivilor şi substanţelor toxice speciale sau care execută operaţiuni de depozitare, dezamorsare,manipulare, examinare ori neutralizare a acestora beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase de muncă, diferenţiat în funcţie de gradul de pericol, de timpul efectiv lucrat în aceste locuri, calculat la solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, respectiv la salariul de bază, astfel:

- locuri de muncă sau operaţiuni deosebit de periculoase ............. 37 - 50%;

- locuri de muncă sau operaţiuni foarte periculoase ...................... 16 - 30%;

- locuri de muncă sau operaţiuni periculoase .......................... până la 16%.

(2) Locurile de muncă sau operaţiunile periculoase, diferenţiate în funcţie de gradul de pericol pe care îl reprezintă, procentul corespunzător fiecărui loc de muncă sau operaţiune, precum şi alte reglementări se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.

Art.14. – Dispoziţiile legale prin care sunt stabilite sporuri pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată sau care se desfăşoară în condiţii deosebite de muncă, pentru condiţii grele de muncă, pentru activitatea desfăşurată în schimb de noapte, precum şi alte reglementări aplicabile în sectorul bugetar, se aplică şi personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care se află în situaţii similare, cu avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Normele de aplicare se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.

Art.15. – Alte drepturi salariale specifice activităţii desfăşurate de personalul militar în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei 95 penitenciare, precum şi de personalul civil din instituţiile publice de apărare naţională,

ordine publică şi siguranţă naţională sunt prevăzute în anexa nr.IV/2 la prezenta lege.

Art.16. – (1) Pentru munca cu grad ridicat de risc sau, după caz, în condiţii de pericol deosebit, desfăşurată în exercitarea atribuţiilor funcţionale, stabilite potrivit domeniilor de responsabilitate ale unităţii, cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari, în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil, care execută, conduc, coordonează sau contribuie la realizarea misiunilor de operaţii speciale, misiunilor operative de protecţie a demnitarilor, a acţiunilor de gardare, protecţie şi control antiterorist, supraveghere operativă, a procedurilor speciale şi activităţilor de pază, supraveghere, escortare, reeducare, integrare şi asistenţă medicală şi psihologică pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate ori care au solicitat sau au dobândit o formă de protecţie în România, culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor, investigaţii, acţiuni şi intervenţie beneficiază de un spor de până la 30%calculat la solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, respectiv la salariul de bază.

(2) Cadrele militare în activitate, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de un spor lunar de 30% din solda funcţiei de bază, salariul funcţiei de bază, respectiv salariul de bază.

(3) Prevederile alin.(2) nu se aplică cadrelor militare în activitate şi personalului civil care beneficiază de sporul prevăzut la alin.(1).

(4) Unităţile, categoriile de personal, condiţiile, criteriile şi procentul de acordare a sporului se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.

Art.17. – (1) Personalul militar în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil care execută, în domenii specifice, lucrări de excepţie şi misiuni speciale, apreciate ca atare de către conducătorii acestora, beneficiază de o primă lunară de excepţie sau de misiune specială de până la 50% din solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, respective salariul de bază.

(2) Prima prevăzută la alin.(1) poate fi acordat pentru cel mult 5% din numărul total de posturi prevăzute în statele de organizare.

(3) Condiţiile de acordare a primei prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin norme metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.

(4) Numărul beneficiarilor primei prevăzute la alin. (1) se stabileşte de ordonatorul principal de credite, anual, în limita fondurilor aprobate prin buget.

Art.18. – (1) Personalul militar în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil, trimişi în interesul serviciului în delegare sau detaşare, la aplicaţii, trageri, instrucţie în tabără sau în alte misiuni, în alte localităţi decât cele în care se află sediul unităţii din care fac parte, au dreptul la indemnizaţia de delegare sau de detaşare, precum şi la decontarea cheltuielilor de cazare, potrivit reglementărilor în vigoare aplicabile personalului din sectorul bugetar.

(2) Drepturile prevăzute la alin.(1) se acordă şi elevilor şi studenţilor instituţiilor de învăţământ pentru formarea personalului militar, persoanelor care urmează cursurile de formare a cadrelor militare şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi elevilor şi studenţilor din instituţiile de 96 învăţământ pentru formarea poliţiştilor, care se deplasează în interes de serviciu şi cărora nu li se pot asigura masa şi cazarea gratuit în unităţi din localitatea unde se execută misiunea.

(3) Reglementările privind drepturile de transport ale personalului militar în activitate, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor şi cursanţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi ale personalului civil se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Art.19. – (1) Pentru condiţiile de muncă speciale în care îşi desfăşoară activitatea, gradul ridicat de dificultate, complexitate deosebită şi riscurile suplimentare pe care le presupune îndeplinirea activităţilor aeronautice, personalul aeronautic beneficiază şi de drepturile băneşti prevăzute în anexa nr.IV/3A la prezenta lege.

(2) Personalul navigant de marină din subunităţile şi unităţile de nave, submarine, ambarcat, precum şi scafandrii beneficiază şi de drepturile băneşti prevăzute în anexa nr.IV/3B la prezenta lege.

Art.20. – (1) Personalul care lucrează cu cifru de stat beneficiază de o indemnizaţie de 15-20% din solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, respectiv din salariul de bază.

(2) Funcţiile cu drept la indemnizaţie şi mărimea concretă a procentului se stabilesc, cu avizul structurii financiar-contabile centrale, prin statele de organizare.

Art.21. – (1) Pentru activitatea desfăşurată, cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari în activitate, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil beneficiază de un premiu anual stabilit în raport cu solda lunară/salariul de bază de încadrare, respective salariul de bază din ultima lună a anului pentru care se face premierea.

(2) Pentru cei care nu au lucrat tot timpul anului, premiul se acordă proporţional cu perioada în care au lucrat, luându-se în calcul solda lunară/salariul de bază de încadrare, respectiv salariul de bază din ultima lună de activitate.

(3) Premiul anual se poate reduce până la anulare în cazul celor care nu au desfăşurat în cursul anului o activitate profesională corespunzătoare sau au săvârşit abateri grave sancţionate disciplinar.

Secţiunea 2

Drepturile salariale cuvenite pe timpul studiilor şi în alte situaţii

Art.22. – (1) Cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pe timpul cât urmează cursuri de zi în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu acordul şi în interesul autorităţilor sau instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, beneficiază de solda lunară avută/salariul de bază de încadrare avut la data începerii cursurilor, cu excepţia indemnizaţiei de comandă/conducere, precum şi de celelalte drepturi aplicabile personalului din instituţia de învăţământ, în condiţiile stabilite prin ordin de ordonatorul principal de credite.

(2) Personalul militar în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care urmează cursuri de carieră şi nivel, precum şi 97 alte activităţi de perfecţionare sau formare continuă, beneficiază de solda lunară avută, respectiv salariul de bază de încadrare avut la data începerii cursurilor şi de celelalte drepturi salariale avute, în condiţiile stabilite prin ordin de ordonatorul principal de credite.

(3) Drepturile prevăzute la alin.(1) şi (2) se menţin şi pe perioada stagiului la unităţi.

(4) Elevii şi studenţii instituţiilor de învăţământ superior pentru formarea personalului militar după obţinerea gradului de ofiţer, beneficiază de solda gradului acordat.

(5) Personalul contractual care participă la cursuri sau stagii de formare profesională cu scoatere integrală din activitate, cu acordul şi în interesul autorităţilor sau instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, beneficiază, în această perioadă, de o indemnizaţie egală cu salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile acordate în luna anterioară trimiterii la aceste forme de pregătire profesională, cu excepţia celor care se acordă în raport de timpul efectiv lucrat.

(6) Pentru ofiţerii care în timp ce urmează cursurile instituţiilor de învăţământ superior militare sau civile, precum şi doctoratul, sunt înaintaţi în grad sau pentru maiştrii militari şi subofiţerii aflaţi în această situaţie când li se acordă grade de ofiţeri, solda de funcţie a acestora nu poate fi mai mică decât solda de funcţie minimă prevăzută pentru gradul respectiv.

(7) Pentru poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care, în timp ce urmează cursurile instituţiilor de învăţământ superior, precum şi doctoratul, sunt avansaţi în grad profesional sau pentru poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare cărora li se acordă grade profesionale superioare, salariul funcţiei de bază al acestora nu poate fi mai mic decât salariul funcţiei de bază minim prevăzut pentru gradul professional respectiv.

Art.23. – Reglementările privind salarizarea personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care îndeplinesc funcţii în afara instituţiilor publice din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi în societăţi comerciale, în regii autonome, în companii naţionale aflate în subordine sau în coordonarea acestora, şi în organizaţii internaţionale care asigură asistenţă de specialitate pe teritoriul României, cele cu privire la salarizarea personalului din compartimentele speciale, precum şi cele referitoare la salarizarea cadrelor militare şi personalului civil de specialitate din structurile militare ale autorităţii judecătoreşti sunt prevăzute în anexa nr.IV/4 la prezenta lege.

Art.24. – (1) Reglementările privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalului civil care participă la misiuni: de apărare colectivă, în sprijinul păcii, de asistenţă umanitară, tip coaliţie, exerciţii comune, individuale şi ceremoniale, de cooperare de profil cu alte state, precum şi pe timpul altor activităţi, în afara teritoriului statului român, sunt prevăzute în anexa nr.IV/5 la prezenta lege.

(2) Prevederile legale în vigoare privind salarizarea în valută în străinătate şi în lei în ţară prevăzute la pct. 12 din anexa nr. V/3 din prezenta lege se aplică şi personalului militar, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi civil trimis în străinătate în misiune permanentă.

(3) Prevederile legale în vigoare privind salarizarea în valută în străinătate şi în lei în ţară se aplică şi personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare trimişi în străinătate în misiune temporară.

Art.25. – Cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care sunt puşi la dispoziţie în situaţii temeinic justificate, potrivit legii, beneficiază de solda lunară avută/salariul de bază de încadrare avut, cu excepţia indemnizaţiei de comandă/conducere, precum şi de celelalte drepturi salariale avute, în condiţiile stabilite prin norme metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.

Art.26. – (1) Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere, primesc solda lunară precum şi celelalte drepturi salariale stabilite în conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite, până la sfârşitul lunii în care a avut loc schimbarea poziţiei de activitate.

(2) Termenul legal de predare a funcţiei începe de la data schimbării poziţiei de activitate. Dacă termenul legal de predare a funcţiei depăşeşte luna respectivă, plata drepturilor băneşti prevăzute la alin.(1) se face, în continuare, până la terminarea predării, fără a depăşi acest termen. Termenul legal de predare a funcţiei nu poate depăşi 30 de zile calendaristice pentru cadrele militare, respectiv 22 de zile lucrătoare pentru poliţişti şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), pentru cadrele militare înaintate în grad în activitate şi trecute în rezervă cu aceeaşi dată, solda lunară se stabileşte, proporţional, în raport cu noul grad.

(4) Cadrele militare prevăzute la alin.(1) trecute în rezervă sau direct în retragere din iniţiativa lor ori pentru motive imputabile acestora, primesc solda lunară, precum şi alte drepturi salariale stabilite în conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite până la data schimbării poziţiei de activitate. Situaţiile prevăzute la acest alineat sunt reglementate, în limitele legii, prin norme metodologice aprobate prin ordinul ordonatorului principal de credite.

(5) Prevederile alin.(1)-(4) se aplică, în mod corespunzător, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cărora le încetează raporturile de serviciu.

Art.27. – (1) Cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari, în activitate, puşi la dispoziţie potrivit legii, ca efect al trimiterii în judecata unei instanţe penale, în stare de libertate, precum şi cei eliberaţi pe cauţiune, beneficiază de solda funcţiei de bază minime corespunzătoare gradului deţinut, solda de grad, gradaţiile cuvenite, precum şi de alte drepturi salariale stabilite în conformitate cu normele metodologice aprobate de ordonatorul principal de credite, până la definitivarea situaţiei.

(2) Personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, arestaţi, le încetează plata drepturilor salariale începând cu data suspendării din funcţie.

(3) Poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare puşi la dispoziţie, potrivit legii, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale sau care sunt judecaţi în stare de libertate, ori liberaţi provizoriu pe cauţiune, beneficiază de salariul funcţiei de bază minim corespunzător gradului professional 99 deţinut, salariul gradului profesional şi gradaţiile cuvenite, până la definitivarea situaţiei.

(4) În cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală ori achitarea, precum şi în cazul încetării urmăririi penale ori a procesului penal, persoanele cărora li s-au aplicat prevederile alin.(1)-(3) vor fi repuse în toate drepturile băneşti avute la data punerii la dispoziţie, respectiv a suspendării din funcţie, inclusiv compensarea drepturilor salariale de care au fost private pe perioada punerii la dispoziţie, respectiv a suspendării din funcţie, actualizate potrivit majorărilor sau indexărilor salariale.

Art.28. – În caz de deces, drepturile băneşti cuvenite personalului militar, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalului civil se plătesc, pentru întreaga lună în care a avut loc decesul, după caz, soţului supravieţuitor, copiilor sau părinţilor, iar în lipsa acestora celorlalţi moştenitori legali.

Art.29. –Drepturile neachitate personalului militar, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalului civil, nereclamate în termen de 3 ani de la data când trebuiau plătite, se prescriu.

Secţiunea 3

Drepturile băneşti cuvenite pe timpul concentrării

Art.30. –Personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, rezervişti, pe timpul concentrării, beneficiază de solda funcţiei de bază, respectiv salariul funcţiei de bază pentru funcţia pe care o îndeplinesc, de solda gradului pe care îl au, respectiv salariul gradului professional deţinut, de gradaţiile legal stabilite, precum şi de alte drepturi, prevăzute de reglementările în vigoare pentru personalul militar, poliţişti şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, de la unităţile unde sunt concentraţi.

Secţiunea 4

Alte dispoziţii

Art.31. – (1) Funcţiile personalului din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională sunt prevăzute în statele de organizare elaborate de aceste instituţii, pe baza structurilor organizatorice aprobate, şi cuprind, după caz, prevederile referitoare la gradul militar/profesional, treapta profesională, nivelul studiilor şi coeficienţii de ierarhizare ai soldelor funcţiilor de bază, respectiv salariilor funcţiilor de bază.

(2) Funcţiile cu drept la indemnizaţie de comandă/conducere se aprobă prin ordin al ordonatorului principal de credite, cu avizul structurii financiar-contabile centrale.

Art.32. –Funcţiile specifice pentru personalul civil din structurile instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională sunt prevăzute în anexa nr.IV/6 la prezenta lege.

Art.33. – Pe timp de mobilizare sau război se aplică prevederile prezentei legi, precum şi unele reglementări specifice stabilite prin hotărâre a Guvernului. 100

Art.34. - Prevederile anexei nr. X la Decretul nr.163/1975 se aplică în continuare, până la data intrării în vigoare a actului normativ care reglementează modul de stabilire a drepturilor pe timp de mobilizare sau război.

Art.35. – (1) Prevederile referitoare la calcularea, reţinerea şi virarea contribuţiilor pentru asigurările sociale de stat nu se aplică cadrelor militare în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

(2) Prevederile referitoare la calcularea, reţinerea şi virarea contribuţiilor stabilite potrivit legislaţiei în vigoare privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, nu se aplică personalului militar în activitate, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalului civil.

(3) Prevederile referitoare la sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă nu se aplică cadrelor militare în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

Art.36. – (1) Drepturile prevăzute de prezenta lege se acordă în condiţiile exercitării, potrivit reglementărilor în vigoare, a controlului financiar preventiv propriu.

(2) Controlul financiar preventiv propriu se exercită, prin viză, de persoanele din cadrul structurilor de specialitate, desemnate potrivit reglementărilor în vigoare.

(3) Acordarea drepturilor băneşti reglementate prin prezenta lege se va face în limita fondurilor bugetare aprobate anual instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

Art.37. – (1) Ofiţerii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statul special din administraţia penitenciarelor care ocupă funcţii de demnitate publică, beneficiază, pe lângă drepturile salariale cuvenite acestei funcţii şi de solda de grad, respectiv salariul gradului profesional deţinut, ca drept al titularului acestuia, de gradaţiile calculate la acesta.

(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) pot opta pentru drepturile salariale cuvenite pentru calitatea de cadru militar în activitate, poliţist sau funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

(3) Pentru ofiţerii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statul special din administraţia penitenciarelor care ocupă funcţii asimilate celor de secretar de stat sau, după caz, subsecretar de stat solda funcţiei de bază, respectiv salariul funcţiei de bază se stabileşte pe baza coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în anexa nr. IX/2 la prezenta lege.

Art.38. – (1) Soldele personalului militar în activitate se stabilesc în raport cu numărul zilelor calendaristice corespunzătoare fiecărei luni a anului.

(2) Soldele personalului militar în activitate se plătesc odată pe lună, în perioada stabilită potrivit reglementărilor în vigoare, pentru luna precedentă.

(3) Soldele personalului militar în activitate, respectiv salariile lunare ale poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, sunt confidenţiale, instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii.

(4) Soldele personalului militar în activitate, respectiv salariile lunare ale poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare nu pot fi urmărite decât în cazurile şi în limitele prevăzute de reglementările în vigoare.

Art.39. – Instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în aplicarea prezentei legi, emit norme metodologice în termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României. 101

Art.40. – (1) Pentru cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari, în activitate, drepturile acordate până la data intrării în vigoare a prezentei legi în raport cu solda de funcţie, se stabilesc pe baza soldei funcţiei de bază.

(2) Pentru poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, drepturile acordate până la data intrării în vigoare a prezentei legi în raport cu salariul funcţiei îndeplinite, respectiv salariul de bază, se stabilesc pe baza salariului funcţiei de bază, respectiv a salariului de bază de încadrare.

(3) Drepturile băneşti stabilite a fi acordate prin alte acte normative, în raport cu solda de bază, se vor calcula faţă de solda lunară.

Art.41. – (1) Gestiunea sistemului de salarizare a personalului din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională se asigură de fiecare ordonator principal de credite, prin structura financiar-contabilă centrală.

(2) Acordarea drepturilor băneşti reglementate prin prezenta lege se va face în limita fondurilor bugetare aprobate anual instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.5069 )