News Item: Încă o încălcare a legii în MAI, dar cui îi mai pasă?
(Category: PAREREA MEA)
Posted by Pârvu Florin
Thursday 24 December 2015 - 12:56:07

Foto: stiri.tvr.ro

Dacă mai e cineva care are fie și cel mai mic dubiu că în Ministerul Afacerilor Interne legea e un soi de Jenna Jameson LINK , pe care potentații zilei o pot abuza oricând după bunul plac, supunând-o la orice perversiuni le poftește inima, să urmărească declarația doctorului Arafat de pe contul său personal de Facebook din data de 18 august , declarație care văd că a și dispărut de la locul ei, citez:

„Deja a inceput pregatirea inclusiv a paramedicilor in accesul intravenos asa cum era prevazut in planul de dezvoltare a personalului paramedical. Primii instructori au finalizat pregatirea la Targu Mures acum cateva zile. Lucrurile progreseaza si nu stau pe loc.”

Ei bine... excepțional! vor spune unii, care așteaptă de multă vreme vestea asta.

Numai că, surpriză..!



Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății:


„Art.86 alin (2) lit.f) personal paramedical - personalul fără pregătire medicală, instruit special la diferite niveluri în acordarea primului ajutor calificat, utilizând echipamente specifice, inclusiv defibrilatoarele semiautomate externe, activând în echipe, într-un cadru instituţionalizat”


„ fără pregătire medicală”! și dacă nici puncţia venoasă urmată evident de administrarea de medicamente sau de recoltarea de sânge pentru analize, că doar nu faci puncţie venoasă de dragul de a o face! nu e o procedură medicală, atunci mă întreb ce altceva ar mai putea fi...

După principiul ăsta, n-ar trebui deloc să ne mirăm foarte tare dacă peste ceva timp vom vedea în spitale infirmiere care administrează medicamente și asistenți medicali care operează pacienți...

În plus, așa cum ne-a obișnuit deja de când cu schimbarea programului de lucru al pompierilor și cu incendiul din „Colectiv”, domnul doctor Arafat îi pune iarăși pe subordonații domniei sale în ipostaza de fii ploii, căci aștept cu maxim amuzament momentul în care un paramedic va face o greșeală în tratarea unui pacient, va fi dat în judecată și va trebui să plătească despăgubiri de, poate, zeci sau sute de mii de euro din propriul buzunar, din simplul motiv că personalul nemedical y compris paramedicii nu pot face asigurare de malpraxis.
Sau poate, cine știe, dat fiind faptul că paramedicii nu răspund civil, pacientul sau familia pacientului afectat de o greșeală a unui paramedic va primi... doar scuze.

Și e chiar extrem de interesant cum stafful DSU își schimbă opiniile după cum bate vântul, a se citi după cum bate vântul interesului.

„În ce priveşte pregătirea profesională a paramedicilor, şeful SMURD argumentează că aceştia nici nu sunt obligaţi şi nici nu au nevoie să posede cunoştinţele unui cadru medical, pentru că, prin însăşi definiţia lor, după 146 de ore de studiu teoretic şi practic, paramedicii sunt cei care acordă primul ajutor, prin manevre simple, menite să ţină pacientul în viaţă până la sosirea unui echipaj medical. La fel spune şi părintele SMURD, dr. Raed Arafat: “Noi nu avem asistenţi medicali în spitale, iar dacă i-am specializa pentru intervenţii de prim-ajutor, jumătate ar pleca. Paramedicii sunt de fapt militari instruiţi”.

Managerul SAJ, Tiberiu Bondar, consideră inechitabil ca, din cauza lipsei de pregătire, paramedicii să nu răspundă în faţa legii pentru calitatea intervenţiilor lor. În schimb, şeful SMURD, Hadrian Borcea, afirmă că atât timp cât nu desfăşoară acte medicale, e normal ca paramedicii să nu poată fi acuzaţi de malpraxis.
“Peste tot în lume există aşa-numita lege a “bunului samaritean”, introdusă la noi prin Legea 95/2006, cea privind reforma în domeniul sănătăţii. Cineva care vrea să ajute nu poate fi tras la răspundere, chiar dacă victimei i se întâmplă ceva. Medicul şi asistentul sunt răspunzători, întâi din punct de vedere medical, apoi juridic. Paramedicii nu au răspundere medicală”, a conchis Borcea.”

LINK

Doctorul Borcea face parte din echipa doctorului Arafat, îl cunosc și profesional e un tip ok, dar asta nu schimbă absolut deloc faptul că de data asta s-a dat rău de tot cu mucii în fasole.

Să fie foarte clar, nu am absolut nimic cu ideea de paramedic sau cu paramedicii români, spun doar că înainte de a le da o astfel de competență suplimentară, e necesară elaborarea unei legislații clare, care să protejeze pacienții și pe ei înșiși, altfel totul va fi o lăutăreală ieftină într-un balcanism stătut.

Dacă tot se vrea ca paramedicii să fie ceea ce sunt în țările vestice, e evident că e necesară disocierea profesiei de paramedic de cea de subofițer de pompieri, stabilirea unor criterii clare de accedere în această profesie, stabilirea unei curicule cuprinzătoare, care să ofere pacienților garanția că sunt tratați de un personal competent, crearea unui ordin al paramedicilor așa cum există unul al medicilor și unul al asistenților medicali, ordin care să reprezinte interesele acestei bresle profesionale în contactul cu publicul și autoritățile, precum și scoaterea pregătirii viitorilor paramedici de sub tutela IGSU și liberalizarea ei, dar își închipuie cineva de câte interese s-ar lovi aceste propuneri?

Greșelile pe care le fac paramedicii în exercitarea atribuțiilor lor de serviciu sunt un subiect tabu, despre care nu vorbește nimeni, dar ele există, și uneori au consecințe tragice, mulți uitând sau nici măcar știind primul principiu al îngrijirii unui pacient, Primum non nocere.

Ca să exemplific asta, o să povestesc, fără a da prea multe detalii, dar profesioniștii știu despre ce e vorba, că am asistat cândva la o conferință a unui medic anatomo-patolog care a vorbit între altele despre o leziune de miocard ca urmare a unei fracturi costale succesivă compresiunilor toracice efectuate de un paramedic în timp ce persoana era în stop cardiorespirator. Știu, dacă nu s-ar fi făcut nimic omul oricum ar fi murit, știu, lucurile sunt uneori la limită și interpretabile destul de ușor în orice sens, dar mesajul cumva tacit pe care l-am simțit transmis tuturor celor care intervin în astfel de situații și au asistat la conferință a fost „Aveti grijă ce faceți, fiindcă nu o să vă mai pot proteja mult timp, din ce în ce mai multă lume începe să pună întrebări!”

Închei prin a le atrage atenția paramedicilor care cred că pregătirea în puncţia venoasă e ceva de care trebuie să se bucure, că atât timp cât doar li se cere să facă lucruri, fără a li se asigura o protecție juridică corespunzătoare, darul ăsta nu e nimic altceva decât un măr otrăvit, pe care mai devreme sau mai târziu vor regreta că l-au primit și că au mușcat din el.

Articolul de mai sus a fost trimis pe adresa de mail a Departamentului pentru Situații de Urgență, oferindu-i astfel posibilitatea domnului Arafat să își exprime punctul de vedere asupra lui, punct de vedere care ar fi urmat să fie inserat la sfârșitul articolului.

După îndelungi insistențe, doamna Pețu Tania mi-a comunicat că în acest moment, domnul Arafat nu dorește să comenteze în nici un fel articolul.




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.5141 )