News Item: ... la UE (2) De al luneta la pulan.
(Category: Proiect SEMPER FIDELIS)
Posted by colonelul
Monday 16 March 2009 - 17:48:16

Am considerat potrivit ca in acest al doilea episod sa va redam un punct de vedere extern SEMPER FIDELIS, dar cu care sintem in totalitate de acord: LINK

Textul integral:

De la lunetă la pulan


Hotărât lucru, prostia este la putere în Romania! Mă uitam, sâmbătă noaptea, la jurnalul Antena 3 de la ora 24.00 când, ce-mi văd ochii? „Reorganizare cu scandal”, aşa suna titlul ştirii care anunţa că Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie „Acvila” a rămas fără luptători. În ştire se mai spunea că aceştia au demisionat după ce ministrul de Interne, Dan Nica, a decis să-i treacă în subordinea Jandarmeriei. În prima clipă, am crezut că nu aud bine şi că este cazul să mă prezint la un medic ORL pentru testarea auzului. Ceea ce a urmat mi-a confirmat, însă, uluiala: „Acvila” nu va mai exista. Ştiam că guvernanţii nu se pricep la nimic şi că mint de îngheaţă apele la Ecuator, însă recunosc că la o asemenea măgărie nu mă aşteptam deloc. Citesc despre terorism/antiterorism de ani buni şi, personal, cred că situaţia este mult mai gravă decât pare la prima vedere.

G.S.P.I. „Acvila”, cu competenţe în acţiuni de contraterorism în străinatate. avea în componenţă 100 de luptători. Potrivit site-ului oficial (care poate fi încă accesat), „unitatea a fost creată în ianuarie 2003, ca urmare a globalizării fenomenului terorist şi a atentatelor din octombrie 2002 de la teatrul Dubrovka din Moscova”. O contribuţie deosebită a avut-o Walter Sperner, consilier la MAI din partea ministrului federal de interne german, el însuşi fost comandant al renumitei unităţi G.S.G.-9 (unitatea de luptă antiteroristă germană). Structura, ierarhia, calitatea oamenilor şi a dotării G.S.P.I. „Acvila” erau asemănătoare cu celelalte unităţi de intervenţie din Uniunea Europeană, ea beneficiind de prezenţa şi experienţa a trei ofiţeri de intervenţie contrateroristă a G.S.G.-9. Din 2007, ca urmare a evenimentelor tragice din 11 septembrie 2001, Grupul face parte din reţeaua Atlas, care apartine de Europol. G.S.P.I. „Acvila” este singura structura compatibilă cu unităţile de intervenţie ale Uniunii Europene. Anul trecut, printr-o directivă a Consiliului Europei, luptătorii Grupului au fost recunoscuţi drept cei mai buni din România, motiv de mandrie profesională pentru ei şi, de ce să nu recunosc, pentru mine, ca român.

Unii poate vor spune: „Şi ce dacă au fost mutaţi la Jandarmerie? Tot treaba aceea o făceau”. Greşit! Jandarmeria are competenţe mult mai restrânse, care privesc mai mult paza şi ordinea publică, în timp ce „Acvila” îndeplineste misiuni „de fineţe”, mult mai periculoase decât asigurarea ordinii publice pe stradă sau stadioane. Simplificând, este ca şi cum ai trimite un ofiţer de investigaţii criminale să dirijeze circulaţia.

Pregătire fizică, pregătire psihologică, alpinism, paraşutism, desant aerian, scafandrerie, pirotehnie, conducere agresivă, tehnici şi tactici de tragere instinctuală, protecţie VIP, măsuri de prim ajutor – iată doar câteva dintre activităţile desfăşurate de luptătorii Grupului. Activităţi extrem de dificile, care solicită la maximum capacitatea de atenţie şi de concentrare. Potrivit site-ului G.S.P.I. „Acvila”, formarea unui luptător de elita durează între 3 şi 5 ani (timp în care se investesc sume de ordinul milioanelor de euro). După ce au fost recunoscuţi drept „number one” în România, luptătorii se trezesc mutaţi la pază şi ordine publică – pe româneşte, la pulan, iertare de expresie –, iar investiţia s-a dus pe apa sâmbetei. Chiar ne permitem să renunţăm la ei?

Decizia ministrului Dan Nica are efecte dintre cele mai grave. Vorbim, în primul rând, de slăbirea securităţii naţionale. O sută de luptători superantrenaţi, cu o disciplină de fier şi un autocontrol perfect, capabili să îndeplinească orice misiune, oricând, nu se iau din cârciumă. Spre ştiinţa domnului Nica şi a altor „experţi” ca el, misiunile antiteroriste sunt îndeplinite numai de grupurile de luptători special pregătiţi în acest sens, iar Jandarmeria nu are asemenea atribuţii (Vă amintiţi de trecerea Unitaţii Speciale de Lupta Antiteroristă, în decembrie 1989, în subordinea Armatei? De atunci şi până la apariţia Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informaţii, în primăvara lui 90, infractorii au intrat liberi in ţară, aducând orice doreau, fără ca nimeni să-i întrebe de sănătate - structura specializată dispăruse. Scenariul de astazi îmi pare asemănător).

Desfiinţarea unei unităţi antitero de elita, deja recunoscută pe plan internaţional pentru profesionalismul membrilor săi, în condiţiile în care toate celelalte ţări NATO/UE caută să îmbunătăţească permanent capacitatea de ripostă la ameninţarea fenomenului terorist, va avea repercusiuni şi asupra altor instituţii similare româneşti. Lipsa celor o sută de luptători „Acvila” (un număr mare pentru misiuni de acest gen) va trebui compensată cu alţi oameni la fel de bine pregătiţi, fapt posibil numai prin solicitarea, tot mai frecventă, a celorlalte servicii speciale. Totul se reflectă într-un grad sporit de uzură fizică şi psihică a luptătorilor respectivi, fapt care duce, în final, la scăderea eficienţei în misiunile pe care aceştia le vor primi. Pe de altă parte, trecerea „acviliştilor" la Jandarmerie – în cazul in care se va produce, desigur – înseamnă pierderea mobilităţii, factor vital în misiuni antiteroriste. Şi atunci, la ce bun că ai controlul, daca eficienţa este mult scazută faţă de vremurile anterioare?

Pe plan internaţional, desfiinţarea G.S.P.I. „Acvila” determină scaderea prestigiului serviciilor speciale româneşti şi, totodată, pune mari semne de întrebare privind seriozitatea cu care tratează fenomenul terorist autorităţile de la Bucureşti. Astăzi hotărăşti să colaborezi cu „Acvila” în vederea distrugerii unei reţele teroriste, iar mâine te trezeşti că nu te poţi baza pe români, deoarece...echipa nu mai există. Cu siguranţă, experţii occidentali se vor gândi de mai multe ori, de acum inainte, până să propună participarea românilor la acţiuni de genul celei descrise mai sus. Totodată, dispariţia Grupului este un semn cât se poate de clar, spre bucuria infractorilor, că autorităţile române (dea Dumnezeu să greşesc!) tind să scape fenomenul de sub control. În acelaşi sens, este pusă la îndoială – pe bună dreptate, în opinia mea – competenţa factorului politic de decizie în materie de Afaceri Interne. Asta înseamnă că ministrul nostru de resort n-are habar de cele mai elementare noţiuni de securitate naţională, ceea ce nu este prea departe de adevăr.

Dan Nica, prin decizia sa – cum sa desfiinţezi un grup de luptători recunoscuţi oficial, în întreaga Europă, drept „numărul 1” în România? –, arată că este bun sa arunce doar bombe mediatice, dar în nici un caz nu merită fotoliul de ministru de Interne. Este exact omul care – vă amintiţi? – bătea campii spunându-ne că Serghei Gorbunov avea o pregătire contrainformativă perfectă şi că este cel mai complex caz din ultimii 20 de ani pentru poliţia română. Nica a mai ieşit o dată la atac afirmând că în poliţie rămâne numai cine vrea să facă treabă etc., etc. Practic, este un politician care nu s-a remarcat deloc datorită calităţilor manageriale, ci doar prin discursul bombastic, lipsit de substanţă dar plin de sine. Cel care a gafat, în câteva săptămâni, cât altul într-un an, de-a râs întreaga presă.

Predecesorii lui Dan Nica la Ministerul Administraţiei şi Internelor au înţeles importanţa vitală a G.S.P.I. „Acvila”, numai el hotărăşte, din pix, desfiinţarea acestuia. Cică să nu existe „blocaj instituţional”! Uite cine s-a găsit să facă ordine şi să treacă luptătorii de elită la Jandarmerie...

Mai este o ipoteză, şi anume aceea că decizia sefului MAI constituie rezultatul unei influenţe din partea altui serviciu secret cu atribuţii asemănătoare care, din motive de „concurenţă”, avea interes ca „Acvila” să dispară. Dacă acest lucru se va confirma, înseamnă că avem de-a face cu ceva mult mai grav decât ne putem imagina...

„Acvila nu numai că este o echipă, ea este o familie, o familie a unor oameni care au pus pe primul loc satisfacţia profesională şi a lucrului bine înfăptuit. Ce păcat că sunt foarte puţini care pot înţelege ce înseamnă Onoare, Dăruire şi mai ales SUFLET!”. „Au mutat Acvila la Jandarmerie dar nu vor reuşi să mute ceea ce Acvila are mai de preţ, oamenii, care prin efortul şi dăruirea lor, au dat viaţă acestui nou mit”. Sunt doar două dintre textele scrise de membri ai G.S.P.I. „Acvila” pe semperfidelis.ro. Texte ce nu necesită comentarii.

Formaţiunile de elită din Occident nu au fost niciodată desfiinţate, ci întărite şi modernizate. Indiferent că a fost criză sau vremuri prospere. Nici un stat nu-şi permite să se debaraseze de asemenea luptători, după ce a investit sume astronomice în formarea şi specializarea lor. Nu contează partidul/partidele aflat(e) la putere, luptătorii antitero trebuie pastraţi în structurile special construite. Ei sunt cei care pleacă de acasă fără să ştie dacă se mai întorc pe propriile picioare, lucru care nu este chiar la îndemâna oricui.

A fost desfiinţată o structură de elită. Cine va mai reprezenta România în reţeaua Atlas a Europol? Sau ne permitem să ieşim fără să ne pese? Nu sunteţi în stare să reduceţi infracţionalitatea pe stradă, în schimb eliminaţi luptătorii special antrenaţi pentru asta. Chiar nu realizaţi ce faceti, domnule ministru? Şi, dacă nu va daţi seama, ce mai cautaţi în acest post, plătit din banii noştri? Nu va obligă nimeni să staţi acolo. Demisia ar fi un gest potrivit, după exemplul luptătorilor „Acvila”. Cu deosebirea că ei au mai multă onoare.

P.S. Potrivit Mediafax, „ministrul de Interne, Dan Nica, a spus că admiră "lobby-ul intens" al angajaţilor de la G.S.P.I. „Acvila”, care s-au arătat revoltaţi de mutarea structurii în subordinea Jandarmeriei Române, însă a precizat că în urma procesului de reformă nu doreşte să rămână nici o unitate fără control”. M-aş fi mirat să se răzgândească…

Marius Blog - RoStiri


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.551 )