News Item: Putina peisagistica
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Tuesday 27 February 2018 - 17:03:08

Imi aduc aminte acum cativa ani colonelul (gasiti articole ale dansului la sectiunea “Parerea mea”) din senin s-a pus sa redeseneze intreg sistemul national de aparare. Un articol foarte bun, mi-a placut si consider a fi in general un exercitiu foarte util. Nu trebuie neaparat sa suferi de vechea meteahna romaneasca prin care cu rost sau fara rost schimbi ceva ci pleci de la realitatile zilnice si te gandesti ce forma ar fi utila si aplicabila minim 10 ani de acum inainte. Daca gandesti pe moment cum carpesti ceva de la lipsa de personal la lipsa de capacitate militara solutia va fi… ce sa vezi: una de moment.
Cu titlu de simpla parere, un numar de propuneri:
1. Observ o lipsa a anumitor specialitati militare in sistem.In gradina Mapn, consider a fi o lipsa arma cavalerie spre exemplu.Ar mai fi si altele eventual. Desigur secolul actual nu mai are nevoie de animalul cal insa in zilele razboiului asimetric consider mobilitatea vitala in detrimentul unei infanterii greoaie sau mobile limitat.Reactivarea unei arme avand in centru ideea de mobilitate cred ar fi un urias plus pentru armata romana in contextul propuselor achizitii de elicoptere de atac.
2. Infanteria, dar aia marina. Cred ca este relativ putin un batalion.Si aici este o discutie, daca le plasezi la forte operatiuni speciale sau la infanterie specializata. Un model britanic consider a fii aplicabil Romaniei iar o brigada intinsa pe teritoriul Dobrogei ar putea fi un avantaj strategic si tactic. Am mai citit de-a lungul timpului tot felul de discutii cu privire la corpuri expeditionare si alte bazaconii. Consider a fi o supralicitare din partea Romaniei realist vorbind.
3. Nu cred a fi cea mai buna idee plasarea batalioanelor de parasutisti in randul structurilor de operatiuni speciale. O structura aeropurtata integral la nivel de SMFT ar trebui sa existe. Revenind la discutia mobilitate, pe o tabla de sah ai o regina care teoretic poate ajunge cel mai repede intr-un punct(aeropurat) ai un cal ce ar ajunge secundar in acel punct (cavalerie) si ai un set de pioni care ajung tarziu insa numeric iti poate conferi un avantaj (infanterie). Toate desigur sub privirea distanta a turnului(artileria).In conditile actuale ale razboiului asimetric s-ar putea sa ai nevoie sa muti o companie de parasutisti mai des decat un f16.
4. La MAI, la capitolul lipsuri. Desfintarea granicerilor ca structura militara si transformarea efectivelor in politie de frontiera a fost o idee buna in sensul doleantelor UE. Granicerii ar putea fi si ar trebui, cred eu, reinfintati in subordinea MAI din doua motive: unul este necesitatea personalului in conditile in care ai doar doi vecini statali membrii UE restul nu si desigur elementul migrator ce dupa ultimele evolutii in Siria nu are cum sa scada in intensitate.In acest sens Finlanda are o politie de frontiera dublata de garda de frontiera militara.
5. Jandarmeria, aici vad anumite atributii exitinse ale acestei arme cu toate ca dupa ultima modificare legislativa la statutul armei s-au trezit niste experti ca ar fi vorba de o prea mare putere de partea acesteia. Nu cred sincer. Nu stiu ce solutie ar fi sa reapara patrulele de jandarmi pe strazi iarasi.Lipsa serviciului obligatoriu implicit lipsa patrulelor de pe strazi din motive lesne de inteles a generat si un gol la nivel de perceptie.Daca popular se spune “sat fara caini”, cred ca simpla vedere a patrulei de MT-ei, 4 de regula, schimba optica infractionala ori contraventionala a multora.
6. Aditional intreb de ce exista un inspectorat de aviatie MAI cand pe model francez, ce zboara si este albastru este jandarm si ce zboara si este rosu este pompier, ca sa nu zic iseuist.Simplu si clar.
7. Tot la MAI, garda de coasta. Nu inteleg de ce este o structura civila. Cunosc orginile, cunosc modul de formare al personalui navigant. Din aceeasi academie navala unul iasa aspirant iar altul subinspector.Adaug avantajele macar doctrinare ale planurilor de mobilizare, alea vechi de 20 de ani ce ambele ministere le trateaza ca niste glume.
M-am si gandit cat ar putea costa o astfel de constructie. Pai ieftin as zice. Cam un mandat de 4 ani in care „astia“ sa nu mai fure chiar atat de mult. As mai avea si niste propuneri la „cele 3“ SRI, SIE si SPP insa am sa le tin pentru mine ca iara ne trezim cu articole prin asa numita presa “APSF, serviciu de informatii privat“.

Va (mai) urma….



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.5610 )