News Item: Despre lipsa de planificare strategică din IGSU, sau cum omul gospodar ar trebui să-și facă iarna car și vara sanie, nu să pună carul înaintea boilor.
(Category: PAREREA MEA)
Posted by Pârvu Florin
Friday 08 February 2019 - 13:34:13

Comandanții noștri? Bună întrebare! Anunțați-mă și pe mine dacă găsiți vreunul pe aici...

Caricatură de Paul Combs


E un truism să spun că până în urmă cu câțiva ani veriga slabă în IGSU era logistica. Evoluțiile recente au răsturnat măcar în parte imaginea aceasta, dar au expus o altă vulnerabilitate a acestei instituții, și anume gestionarea defectuoasă a resursei umane. În acest articol o să prezint un caz care confirmă aserțiunea de mai sus, caz ce poate fi extrapolat destul de ușor, în opinia mea, și la alte situații ce privesc managementul resursei umane din IGSU.

În octombrie 2016, în dotarea ISU Dâmbovița a intrat o autospecială de transport scafandri, iar în decembrie același an au fost create în statul de organizare al acestei instituții patru funcții de scafandru.

Prima sincopă dintr-un lung șir: achiziția autospecialelor respective a fost un proces laborios care a durat ani, dar nimeni nu s-a gândit ca în intervalul ăsta de timp să creeze acele funcții, să identifice surse de finanțare a pregătirii viitorilor scafandri, să îi selecteze și să-i trimită la curs.



Cei din branșă știu că profesia asta e una complexă și solicitantă, și în ciuda faptului că standardele au scăzut față de cele de acum 10-15 ani, ele sunt totuși la un nivel la care nu orice pompier le poate face față.

În vara lui 2018, la un an și jumătate după ce autospeciala a intrat în dotarea ISU Dâmbovița, IGSU a găsit în sfârșit banii necesari pentru instruirea viitorilor operatori, fiind trimiși la curs cinci candidați care și-au exprimat dorința de a fi scafandri. Cum era și firesc și cum am mai avertizat de numeroase ori aici, dintre cei cinci candidați doar doi au reușit să termine cursul. E de subliniat faptul că la momentul respectiv existau bani pentru instruirea tuturor scafandrilor necesari dar nu s-au găsit doritori, nu e foarte greu să înțelegem motivele, ele pornesc de la atitudinea generală de pasivitate, trec prin absența motivării intrinseci și extrinseci și se sfârșesc în lipsa de încredere în forțele proprii.

Unul din aspectele care mi-a dat profund de gândit e faptul că pompierii tineri nu s-au înghesuit deloc pentru funcțiile astea, și cei doi care au terminat cursul sunt oameni, să zicem… trecuți de prima tinerețe, dezavantaj instituție, în general, la 40-45 de ani nu te prea mai ajută nici fizicul nici psihicul în branșa asta și cam vrei să lași locul altora mai tineri, așadar în ceva ani, nu foarte mulți, alți bani, altă distracţie…

Raportându-se la vecinii săi, ISU Dâmbovița stă totuși bine, lăsând la o parte Bucureștiul, care e București, de… Argeșul nu are niciunul, Prahova ca și Brașovul are un singur scafandru, și toate aceste inspectorate au în dotare autospeciale de transport scafandri și le-au fost alocate și lor fonduri pentru instruirea scafandrilor.

ISU Dâmbovița are alocate și în acest an resurse financiare pentru instruirea a încă doi scafandri, Centrul de scafandri de la Constanța organizează în acest an două cursuri, primul în iunie-iulie cu selecția în mai, al doilea în septembrie-noiembrie cu selecția în septembrie, până în acest moment și-au exprimat dorința de a fi scafandri doi pompieri, asta ne conduce la ideea că în cel mai fericit caz echipa va fi completă la vară, la aproape trei ani după ce autospeciala de transport scafandri a intrat în dotarea ISU Dâmbovița.

În cel mai rău caz, dacă nu mai apar și alți doritori sau sunt respinși toți la testele de admitere, echipa va fi completă când va fi….

***


Câteva cuvinte și despre viitorul centru de pregătire a scafandrilor din IGSU.

România ar putea avea, în viitorul apropiat, unul dintre cele mai moderne bazine de pregătire a scafandrilor din Europa, a declarat marți, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), colonelul Daniel Marian Dragne, informează AGERPRES.
Potrivit acestuia, bazinul ar urma să fie construit la Constanța, printr-un proiect cu finanțare europeană.
Baza de pregătire de la Constanța va asigura pregătirea profesională atât a scafandrilor români, cât și a celor din țările europene.

LINK

Cu niște ani în urmă, un proiect asemănător denumit pompos Centrul de antrenament a scafandrilor de intervenție CASI

Centrul de Antrenament al Scafandrilor permite organizarea şi derularea, în foarte bune condiţii, a unor activităţi comune pe linia pregătirii în domeniul intervenţiilor şi misiunilor subacvatice, îmbunătăţirea capacităţilor şi echipamentelor pentru intervenţii la dezastre acvatice atât a efectivelor IGSU, cât şi a celorlalte structuri subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Centrul a luat fiinţă în urma unui parteneriat între MAI, prin IGSU, şi reprezentanţa Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România prin implementarea proiectului „Întărirea capacităţii Guvernului României de a gestiona situaţii deficile generate de dezastre naturale - Dezvoltarea Capacității pentru Situații de Urgență”.
LINK

s-a fâsâit lamentabil într-o chestie care înseamna câteva costume și echipamente de scufundare și o barcă, și care e subiectul unui dosar ce se judecă de trei ani la Tribunalul Constanța LINK , și pompierii tot la Centrul de scafandri al armatei au ajuns să se antreneze.

Sperăm să nu fie la fel și de această dată, sperăm că centrul acela va fi ceea ce promite să fie, sperăm că va fi modificată legislația, căci legalmente, cel puțin deocamdată, Centrul de scafandri al armatei e singura instituție îndrituita să pregătească scafandri de intervenție din România,

HOTĂRÎREA Nr. 350 din 21 iulie 1993
privind pregătirea, antrenarea, perfecţionarea pregătirii şi brevetarea scafandrilor
EMITENT
GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL NR. 187 din 5 august 1993

Guvernul României hotărăşte:
Articolul 1
Activitatea de pregătire, antrenare, perfecţionare a pregătirii şi de brevetare a scafandrilor, în vederea îndeplinirii misiunilor de apărare a tarii şi pentru alte nevoi se realizează de Ministerul Apărării Naţionale prin Centrul de scafandri - cu sediul în garnizoana Constanta.
Articolul 2
Centrul de scafandri funcţionează ca unitate militară bugetară şi ca organ unic de brevetare a scafandrilor, de autorizare şi inspectare a activităţilor subacvatice cu scafandri.


sperăm că va fi depășit contextul general de lipsă a resursei umane de calitate în România în general și în IGSU în particular, și chiar vor fi scafandri pompieri care vor fi antrenați acolo.

Mă rog, va exista cu siguranță și tentația de a scădea standardele, dar în opinia mea ar fi o crimă să se întâmple asta.

Articolul de mai sus a fost trimis pe 4 februarie Serviciului de informare și relații publice din IGSU, oferind instituției posibilitatea să-și exprime punctul de vedere.
Până în acest moment, IGSU nu a dorit să comenteze în niciun fel.






This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.5633 )