News Item: Sa intram tare in ei…
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Friday 10 May 2019 - 15:36:00

Cu siguranta aceste cuvinte nu va sunt straine. La mine cel putin sunt legate de un “plotonier” care mi-a dat un sigur sfat, sumumul daca doriti, al activitatii sale de 15 ani in armata: “Sa intrati tare in ei, ca daca nu, nu va respecta”. In mentalul colectiv romanesc, acest “intrat tare” este strict legat de “respect”. Adica daca intri pe usa si in loc sa dai buna ziua incepi sa injuri oameni fata de care o masura agresiva verbala nu este necesara, automat vei fi respectat.
Da inteleg asta la oameni cu o cultura precara, fara educatie dar de la un anumit nivel acesta imbecilitate, eu cel putin nu o mai pot intelege. Sa despartim apele nitel si voi spune ca “respectul” nu este dobandit prin a “racni”. Niciodata in viata mea un om care “intra tare in ei” nu mi-a provocat teama si nici nu mi-a insuflat respect.Din pacate in aceasta decadere sociala in care ne aflam respectul este cauzat de teama, frica. Frica ca iti pierzi locul de munca, frica ca urmatoarea avasare nu va veni etc. Singurul lucru care astfel de imbecili mi-au provocat este un amestec de mila si repulsie. Un om atat de prost incat nu-i instare sa argumenteze deci trebuie sa racneasca. Teama dar nu respectul mi-au provocat-o tot felul de oameni, oameni care nu aveau nici o urma de umanitate in ei, doar ambitie orbeasca. Stiu ca acei oameni in vremuri, slava Domnului apuse, faceau cariera eventual ca si tortionari.
Speranta mea era ca aceste “apucaturi” le numesc eu, generate de esecul educatiei romanesti in principal, apoi de esecul celor 7 ani de acasa, sa dispara treptat. O cauza disparitiei era in capul meu anul 2004 si apoi 2007 eventual transpunerea unor practici occidentale in Romania.
Surpriza sau nu, nici poveste sa fii disparut, ci devin din ce in ce mai vizibile si chiar au ajuns in politica de stat.
Vocea unor reprezentanti cereau imperativ ca dl Presedinte si Comandant Suprem sa le traga doua palme la europenii astia veniti in frumosul Sibiu incat sa ne bage in spatiul Schengen si sa ridice MCV-ul. Dar acum, am zis! Ca de nu va ia dracu!
Vazand acest aspect la TV am stat si eu si am cugetat, cat de prost sa fii sa afirmi asa ceva? Cum si in ce conditii crezi tu ca poti fi agresiv si in general needucat cu Europa, cu Märkel, cu Macron si Junker? Nu a putut un fost Imperiu si s-a facut si de ras din cauza acestei situatii pe tot mapamondul.
Cum sa iti tune prin cap faptul ca aceasta agresivitate gratuita ba in parlamentul european ba la varii comitete si comitii iti aduce ceva puncte pe parte diplomatica? Mitocania asta nu poate sa produca un avantaj Romaniei decat eventual sa ne puna la colt. Costurile acestei “puneri la colt” vor veni fara doar si poate de la lipsa susinerii pentru orice proiect european propus de Romania la o respingere sistematica a Romaniei acolo unde obiectivele tarii au nevoie de o coagulare sau sustinere internationala.
Spuneam intr-un articol mai pe la inceputuri ca Romania simte nevoia bocancului pe cap, sau mai nou pantofului fin european. A nu se intelege euroscepticism din afirmatie, ci ajungi pres recte dispozitiv util pentru stersul picioarelor cand esti incapabil sa te adaptezi situatiei in care te aflii.
In fapt aici vorbim despre respectul dobandit prin munca si vociferarea pe baza aceste munci depuse in Europa. Acel pantof figurativ pe cap insemna Europa care ne trateaza ca membrii de rangul doi exact doatorita unor apucaturi de genul celor de mai sus si nu numai. Iesirea din acesta paradigma o facem prin munca, aliniere de standarde NATO si EU, demnitate, parteneriate economice (TBT Agilis ar fi un exemplu excelent), platforme comune si niciodata prin mitocanii precum, auzi bai Macroane, ia scoate tu mcv-ul ala. Acum am zis, ai auzit bai frantuzule! Dar asa-i daca confundam politica de stat, vectorii diplomatici cu comandantul unei shaorme, cu de toate, de la ghereta de langa sediul guvernului.
Reprezentantii acestui anumit partid mai fac inca o confuzie uriasa. In Germania, Franta, Olanda nu merge ca la ei pe conceptul politicii de birt: seful de sala a zis, noi facem. Acolo este pe baza de lege, regulamente si vot. Adica nu poti cere ceva, fara sa fi depus munca necesara de alinierea la lege respectiv regulament/standard. Si apoi, doar dupa ce ai depus acesta munca, ai rezultate, sunt stabile si continue poti emite pretentii si solicitari. In caz contrar esti doar penibil.
Simplitatea procedurii “sa te bagi in ei” functioneaza doar daca operezi dintr-o functie de autoritate, in general numita, nu ai nici o capacitate de lidership si nici manageriala, ti-ai facut scoala, daca ai facut-o la FF si in general te bazezi pe consultanta pretioasa a tot felul de aprobatori ca sa nu formulez nepoliticos precum lingai. Nu functioneaza niciodata fata de cel care a dobandit statutul sau prin meritocratie. Franta si Germania nu au ajuns la pozitia lor actuala, politica, militara, economica pe scurtaturi.
Avem un loc la masa, sa nu ne batem joc de el, si un mai bun brand politic decat “Spiritul de la Sibiu” nu puteam primi cadou.
Romania, Transilvania, Sibiu – 10 Mai 2019This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.5637 )