News Item:
(Category: DIVERSE)
Posted by Pârvu Florin
Friday 18 February 2022 - 23:22:29

de Radu Ghelmez

una peste alta, nato a jucat-o bine pana acum. Coordonare excelentă, coeziune si pragmatism. Fiecare principal si-a acceptat rolul si s-a ținut de script, astfel incat toată schema a functionat cat de bine s-a putut, clar mai bine ca orice am vazut in ultimii multi ani.
americanii si englezii sunt crazy cop, francezii sunt talking cop, nemții sunt good cop si balticii/ polonezii sunt solidarity with ukraine cop. Noi suntem printre back up cops (ceea ce nu e rău deloc, putem să ne băgăm mai târziu fara bagaj), iar turcii sunt the other cop, ala care iti zice ca si el urăște politia, ca si tine, desi e polițist.
hai sa ii luam pe rând. Americanii au preluat controlul discursului si, chiar daca nu pot controla initiativa, ii controlează framingul. Să vedem cum. Rușii au mutat si ei niste tancuri și niște tot felul lângă ucraineni si au inceput, cum fac ei, cu apropouri. Salutări din toată inima, dragi colegi europeni, iata, avem si noi aici niste tancuri, bineinteles ca sunt tancuri pentru pace, dar la o adică sunt totuși tancuri, voi ce parere aveti, hmmm? Hmmm?
americanii puteau sa zică bai, ne cacam in tancurile voastre ca noi avem pivot pe china, sau eh, iar misca putin hardware-ul ca sa ameteasca rusu de rând cum ca e putere militară, sau ce nașpa, speram ca dialogul si pacea între popoare or sa triumfe, sau iarăși face dictatorul rus tot felul de porcarii sau alte multe răspunsuri middle of the road. Au ales sa se panicheze in prime time. Mama, gata, asta e, acuma e atunci, putin vrea sa rada kievu de pe fata pămantului, e beliciune maximala, hecatomba pe pământ, vor muri milioane si milioane de ucraineni, oh doamne, vino doamne, sa vezi ce fac rușii..
a fost destul de evident gasp-ul de surpriză in partea rusă când s-a marcat reacția americană. E clar ca ei au mutat fiarele pe graniță cu mai multe planuri în cap, in functie de ce se întâmplă, invadam ori aici, ori aici, ori deloc, văzând si facand, gen, important e să avem soldatei si opțiuni. "the sacking of Kiev" si alte medievalism mongolisme din astea nu erau neapărat în cărți, oricum nu ca prima opțiune, prin urmare tonul categoric cu care americanii au anunțat toată lumea ca in doua, trei zile, rușii vor da foc kievului ( un oras critic în mitologia națională estic slavă ) i-a facut pana si pe rușii sa se întrebe daca oare asta plănuiesc ei înșiși.
masterstroke comunicațional, tbh, profiti de lipsa de transparență a top managementului adversarului ca sa faci middle managementul lui sa se întrebe daca nu cumva tu stii mai mult ca el si ca ce știi tu si nu stie el zice ca o sa mori, cum era gluma aia pe vremuri (..le mele)


de unde rușii o ardeau misterios și tangential, am putea daca am vrea, dar nu vrem, dar s-ar putea sa ne răzgândim, dar hai sa vedem, important e sa stati toți cu inima in palme cat mai mult timp posibil, preferabil pana va da sângele pe nas, americanii au venit si au zis bai ăștia or sa atace miercuri, ce nașpa, am eliberat sloturile pe cnn ca sa va arătăm in direct primul ucrainean omorât, al doilea ucrainean omorât samd, save the spot in your calendar. Mno, pai si rușii acuma ce fac? Ataca miercuri când au zis americanii si le dau dreptate sau nu atacă miercuri si le lasa alora ocazia să zică tuturor ca te-au speriat si doar bluffai ca un loser? Orice ai face, ți-a setat celălalt orizontul de timp si tu te misti in cadrul si in raport cu el.
si sigur, ai si posibilitatea sa nu mai ataci deloc si sa începi să faci mișto de vesticii speriati de bombe, haha, mai țineți minte când ziceati voi că atacăm miercuri, eh, iata ca n-am atacat, erați voi prăjiți, warmongerilor... Mno, sa notam la acest punct ca, indiferent de spinu generat, un scenariu in care rusia sta in banca ei e un win pentru umanitate, prin urmare merită niște muie pe twitter dacă asta e necesar si suficient.
deci ăștia sunt americanii, jobul lor a fost sa fie isterici, problema e că nu poti sa negociezi bine cu istericii, ai nevoie de un partener mai calm care incearca sa discute rațional și care vede si partea ta de adevar, nu urla isteric ca o sa dai reset level la kiev cum ai făcut cu alep și grozny
ăștia sunt francezii. Macron a inteles de ce si-a bătut putin shtrumeleagul de el când a fost ultima oara la palat, asa ca acuma a facut ce trebuie. A vorbit cu toată lumea si s-a asigurat ca toata lumea stie ce face si e on board. Nu s-a mai dus el motz diplomatic de merde pur franțuzesc, ci a clarificat ce joc joacă inainte sa joace. A fost ironizat prosteste efortul diplomatic francez, era parte din plan si a functionat conform cu planul. Dacă americanii sunt aia crazy care nu stim ce or să facă pentru ca nu intelege nimeni despre ce sacking of Kiev vorbesc, francezii sunt aia care tre sa ii tragă pe ruși la masa de negociere. Si i-au tras, negocierile în formatul normandy au fost reluate datorita francezilor. Fără succes, dar ideea nu e să aiba succes, ideea e să tragem de timp pentru ca putin nu poate să stea la nivelul de readiness actual mai mult de o saptamana două. Dacă da inapoi, hehe, o sa fie mai greu apoi sa dea inainte dupa aia, deci orice zi de amăgire contează.
mno, deci francezul este talking cop, a vorbit cu toata lumea, s-a inteles cu toata lumea si a propus niște discuții care, cât durează, nu moare lume gen... Ce fac nemții?
ei bine, nemții sunt aia de care tre sa tragem noi ca sa ii convingem sa fie cu noi ca ei, din varii motive care de care mai stupide, ar vrea sa fie prieteni cu rușii. Înțelegeți schema? Cu cat chiraim noi mai tare ca nemții sunt vânduti rușilor, cu atat sunt mai credibili nemții ca partener rezonabil de negociere al rusiei. Adică, cine pana mea nu ar vrea ca mediator pe niște unii despre care toata lumea zice si chiar si tu începi să crezi ca sunt în buzunarul tau?
nemții formeaza astfel simultan rampele de escaladare si deescaladare maximale. Dacă rușii chiar vor sa deescaladeze, se pot duce linistiti sa discute cu nemții, ca doar nemții sunt toti niște schroederi care ar vinde si pe mă-sa pentru a pupa opinca țarului, ce canal mai avantajos de negociere poti sa ai tu, tzar in opinci care esti? În schimb, daca nemții zic ca e groasă și că or sa chiar te futa până în vintre, tre sa crezi ca e lată, ca ți-au zis-o băieții tai, aia de i-ai cumparat suposedly, daca si ăștia au scos iataganu poate ca e momentul să tragi de manerul rosu si sa opresti trenul agresiunii în statia eternei aproape invazii care n-a fost sa fie.
problema cu strategia asta e că germania a primit un rol relativ ingrat in raport cu ucraina care, evident, intelege, dar la nivel de reactie publică trebuie totuși să se enerveze nițel ca nemții i-au trimis ajutor militar în forme de perne de băgat capu sub ele când cad tiribombele rusesti si pungi de plastic de un leu ce pot fi pocnite la intimidare în spatele liniei inamicului. Nici francezii nu pot fi foarte warmy feely ca ei sunt aia care vorbesc si negociază, tre sa aiba macar o pretentie de distanță. Exista, deci, un risc major ca ucrainienii sa ajunga la concluzia că ne doare fix in pix..
ar fi nefericită și neadevărată o astfel de concluzie si oricum un strategic fuck up, asa ca aici intervin polonezii si balticii. Ăștia sunt asa de în barca ucrainienilor că tu, ca ucrainean, n-ai cum să nu îi iubesti si respecți. Is muisti nemții, is cutre francezii, dar uite, bai fratele meu, solidaritate la estonieni. Cum să nu iubesti ue când e formată din astfel de oameni sufletisti și generoși ca balticii si polonezii, uite cum si-au rupt ei de la gura batalioanelor proprii ce au putut si n-au putut ca sa ne trimită sa ne fie bine sau macar mai putin rau?
pe scurt si pentru ca vine nevasta-mea si eu inca sunt aiurea in oras, flancul estic tine ucraina aproape de inima noastră, în timp ce băieții mai mari încearcă să tragă de timp pentru ca timpul, dragi prieteni, curge in favoarea noastră.
si, daca toată schema asta de mai sus eșuează, îl avem in mâneca pe Erdogan. Nu radeti si nu plângeti, Erdogan e în continuare nașpa, dar stie cum e cu rușii si cu nato si si-a construit o relatie foarte bună cu ucraina în timp ce negociază cu putin ca nimeni in europa. Si Erdogan o sa joace mingea cum ii convine lui Erdogan, dar, din fericire, momentan ii convine fix cum ne convine si noua așa că el este un foarte interesant si valid back up plan..
închei abrupt din motive matrimoniale. Respect. Si pace!
LINKThis news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.5708 )