News Item: Circul de stat, cu bere si povesti cu arme - 4
(Category: PAREREA MEA)
Posted by colonelul
Wednesday 26 August 2009 - 16:44:46





Haideti sa facem o scurta recapitulare, mergind pe cele 3 noduri de interes in povestea asta: Interpol Belgia si MAI, Portul Constanta si Uzina Mecanica Babeni. Cu aceasta stire incheiem subiectul, ne intoarcem la berea noastra rece si la telecomanda. Probabil vom alege National Geographic, Discovery, AXN Crime sau HBO Comedy. Banuim insa ca ne-ati luat-o inainte.

1. Interpol Belgia si MAI

In conformitate cu spusele SRS, Interpol Belgia citeste un articol pe un site de analize si, prin cine stie ce conexiuni stranii, cere informatii privind firma ROMAGRO, al carei nume nici macar nu e pomenit in respectivul articol. Este pomenit doar numele Bakri, fara legatura cu Romania. Este pomenit si Mahmoud Hammoud, conectat in mod real la activitati comerciale pe spatiul romanesc, dar fara nici o legatura cu ROMAGRO sau cu alte personaje ce apar ulterior in istorie. Insa numele lui da bine la sonorizare. Se pare - repetam, se pare - ca Bakri facea parte din reteaua terorista a lui Mahmoud Hammud.

Pentru a vedea cit de bine este documentat respectivul site, va redam un extras in care SRS este mentionat ca fiind jurnalist la Gandul: LINK
Latest scandal in Romania prompted by military intelligence against President Basescu, according to media
The central dailies of Romania have come with disclosures about the affair involving the brother of President Traian Basescu and about others who are involved in it. The daily Bursa says that the former director from the Ministry of Economy, Aurel Cazacu, had been surveyed since 2006 by the Division of Military Security under the suspicion of favouring foreign interests in the military industry and damaging in this way the Romanian state. This was confirmed some time ago, as Evenimentul Zilei published an article last year in which it showed that Cazacu had allegedly met several times with persons from several countries, in the attempt to facilitate some affairs with arms, an example being some business opportunities with Jordan, launched by Cazacu together with Marius Medeleanu, a former political attaché at the Embassy of Romania in Jordan.
The journalists of daily Gardianul write that the target of Aurel Cazacu has been for some time the brokerage in the trade with cars, industrial equipment, ships and aircrafts, and also consultancy activities for business and management, although he held a strategic position for the national production of the defence industry.
Journalist Sorin Rosca Stanescu from daily Gandul writes on his own blog that the brother of the President of Romania participated in a highly classified operation of international trafficking of important quantities of explosives. According to his source, five ships with explosives and ammunitions which arrived from Thailand were anchored in the port of Constanta, the operation being managed by Mircea Basescu, who assured also the secret re-exporting of the explosives to a military unit from Valcea County.
The Ministry of Defence of Romania yesterday denied any involvement between them and Desintco company connected with Mircea Basescu. The intelligence service of the ministry said in a press release it held no information about Desintco’s setting up. According to the scenarios in Romania’s newspapers, the scandal seems to have been prompted by the military intelligence services against President Traian Basescu, Nine O’Clock concludes. Antena 3 considers the hypothesis that Traian Basescu was informed about the deals of his brother, but preferred to deny this in front of the public opinion.


Conform SRS, Biroul Interpol de la noi primeste solicitarea fratilor belgieni si purcede la obtinerea informatiilor, adresindu-se colegilor din MAI si institutiilor abilitate. De ce Biroul Interpol s-a adresat si DGIPI, este deocamdata o enigma. Poate vom afla in curind ca inalti functionari din minister se ocupau cu traficul de arme si munitie catre angolezi, congolezi, cubanezi, banthustanezi si bosimani, Ne miram astfel ca documentul nu a fost trimis si DGA.
Ne-am fi asteptat ca jurnalistul SRS sa scrie Interpol Belgia pentru a primi macar o confirmare privind existenta unei investigatii ce viza o firma romaneasca, chiar si pentru a verifica daca adresa Biroului Interpol de la noi este reala. Cele doua pagini postate de SRS pe site-ul lui arata a orice altceva decit a adresa oficiala.

Mai mult, teroristul Bakri, cel vizat in articolul mentionat, este ceva mai in virsta decit Bakri actionarul de la ROMAGRO, dar ce mai conteaza micile detalii fata de o ditamai povestea cu arme, presedinti si terorism. Citind din adresa Biroului Interpol din Romania, "probabil exista o legatura de filiatie intre cei doi". Probabil.

Concluzionind, Interpol Belgia, investigind o retea internationala de trafic de armament si citind un articol pe un site bine documentat, cam cum sint cele de la noi din Romanica, cere detalii despre o firma romaneasca al carei actionar e un individ avind acelasi nume cu al unui alt individ ce apare in investigatiile belgienilor. Interpol Romania apeleaza la celelalte institutii abilitate pentru a obtine informatiile cerute. Nu stim daca respectivele institutii au si raspuns.

SRS ne spune ca "din datele obtinute de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, rezulta ca Mircea Basescu a fost asociat in afacere, inclusiv la beneficii, cu Bakri Imad Abdul Reda, prin intermediul locotenent colonel in rezerva Cornel Purcarea". Este bine ca DGIPI lucreaza transparent cu jurnalistii si noi chiar ii rugam sa puna la dispozitia presei toata baza lor de date si sa nu se mai incurce cu cite o hirtiuta pe ici, pe colo.

Colonelul Purcarea iese public, insa, si ne ofera toate detaliile privind afacerea in cauza.


2. Portul Constanta

SRS ne spune ca mastermind-ul Mircea Basescu, impreuna cu ofiterul Purcarea si teroristul Bakri au plimbat 5 vapoare prin portul Constanta si apoi prin lume, incarcate de munitie si explozivi. Sa vedem ce scirtiie aici.

Purcarea a fost actionar al ROMAGRO timp de citeva zile, in urma cu 10 ani. La cea vreme Mircea Basescu facea inghetata si Bakri cel mic inca nu era bagat in relatii de rudenie cu Bakri cel mare al belgienilor.

Iata ce declara Cornel Purcarea:

Cornel Purcărea a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu a făcut niciun fel de afaceri cu Mircea Băsescu, pe care spune că l-a întâlnit doar o dată şi cu care a avut câteva convorbiri telefonice de convenienţă, menţionând că acesta doar i-a recomandat o persoană pentru încărcarea containerelor.

Cornel Purcărea, administrator al firmei Oxo Network Consulting SRL, a precizat, pentru MEDIAFAX, că societatea Romagro nu a fost implicată în contractul privitor la muniţie, acesta ţinând de firma Oxo Network.

"S-a vorbit despre o societate Romagro. Aceasta nu este în niciun fel implicată în vreo operaţiune de acest gen. Este o societate care desfăşoară activităţi în domeniul comerţului de cereale şi atât. Face numai comerţ cu cereale, la aceasta se reduce activitatea acestei societăţi, căreia i se pun în cârcă atât de multe, iar acest lucru se poate verifica", a spus Purcărea.

"În final, când am fost întrebat, toată lumea a aflat că o operaţiune de acest gen a fost făcută de o societate, Oxo, o societate care are toate abilitările legale pentru a desfăşura activităţi de comerţ cu produse speciale", a spus Purcărea, precizând că el este administratorul societăţii ai cărei acţionari sunt în proporţie de 50% două societăţi comerciale.

Potrivit lui Purcărea, firma a fost înfiinţată în noiembrie 2008.

"Această societate (Oxo, n.red.) a obţinut un contract extern pentru muniţie care urma să fie delaborată", a spus Purcărea, referindu-se la contractul companiei cu firma MAXAM Bulgaria privind importul unei cantităţi de muniţie din Taiwan.

"A sosit vaporul, dar, până la sosirea lui, eu a trebuit să iau o serie de măsuri legate de cine descarcă, unde se depozitează, cine asigură planul de pază, obţinerea de autorizaţii pentru pază, manipularea, sunt tot felul de chestiuni. Dacă ... mulţi s-au informat şi au văzut că la dana unde a acţionat AP Terminal, o societate specializată în încărcări şi descărcări de nave, din lume - acum am reţinut că au preluat-o cei de la Maersk - eu ştiam atunci că e în lichidare, în dizolvare, în preluare, ceva de genul acesta... Oricum, AP Terminal, în varianta aceasta, a avut ca ultim client pe noi, la descărcare... Lângă acea dană este şi fabrica pe care, să zicem, fabrica domnului Mircea Băsescu. Eu când a trebuit să întreb în zonă, unde, cum, în ce mod, cu cine să lucrez acolo în zonă am discutat şi cu dumnealui (Mircea Băsescu, n.red.), pentru că dumnealui în mod curent face operaţiuni de import din containere şi dumnealui s-a lovit de această situaţie - să încarce, să descarce. Eu n-am vrut să lucrez cu cei de la Romtrans. Am mai primit nişte oferte de la nişte societăţi, dar erau pe alte zone, iar dana aceea era liberă în momentul acela şi acolo se putea opera", a explicat Purcărea.

El a susţinut că nu a făcut afaceri cu Mircea Băsescu, acesta doar făcându-i o recomandare.

"Domnul Băsescu mi-a dat pe cineva, o persoană pe care o cunoştea dumnealui. Cu persoana respectivă am rezolvat toate problemele, ne-au dat tot ceea ce ţine de aceste manipulări, tot ceea ce trebuia să rezolv eu acolo în port. Dar eu n-am făcut niciun fel de afaceri cu domnul Mircea Băsescu. M-am întâlnit cu el o singură dată şi cred că de două ori sau maximum de trei ori am mai avut cu el o conversaţie telefonică şi asta, aşa, de convenienţă", a spus Purcărea.

"Firma aceasta, unde era persoana respectivă, eu nu ştiu dacă era la domnul Mircea Băsescu sau în altă parte", a spus Purcărea, precizând că nu-şi aminteşte numele firmei. "(Persoana repectivă n.r.) mi-a pus la dispoziţie mijloc pentru încărcarea containerelor pe autocamioanele transcontainer", a precizat el.

Potrivit lui Purcărea, transporturile au început după data de 20 februarie. "Au fost 105 containere care au însumat 1.883 de tone brute şi 1.630 de tone de muniţie", a spus Purcărea, adăugând că este vorba despre "muniţie NATO adusă din Taiwan pentru delaborare".

"Marfa este în prezent în cantitate totală demilitarizată", a spus Purcărea, atrăgând atenţia că există o diferenţă între demilitarizare şi delaborare.

"Demilitarizarea înseamnă că aceste produse pur şi simplu au fost făcute inerte. Deci ele nu mai pot fi folosite în niciun fel. Dar delaborarea înseamnă să scoţi din ele ce a mai rămas - pulberi, TNT, ce mai au ele pe acolo (...) Deci toată această muniţie este demilitarizată. Au mai rămas nişte proiectile să le scoată conţinutul. Nu ştiu câte au mai rămas, 300-400 de tone. Oricum, mai sunt vreo 20.000 de bucăţi, aproximativ. Sau 18.000", a explicat Purcărea.

Întrebat dacă materialele rezultate în urma acestor operaţiuni au fost transportate înapoi, Purcărea a răspuns negativ.

"Nu, absolut nu. N-am transportat nimic la Constanţa. Materialul delaborat, deci fierul vechi s-a vândut de acolo. Şi armata şi toată lumea aşa procedează", a spus el, adăugând că operaţiunea s-a făcut în numele firmei Oxo deoarece "în contract se specifică că ceea ce rezultă din delaborare se pune la dispoziţia prestatorului pentru valorificare".

Întrebat dacă persoana recomandată de fratele preşedintelui a ajutat şi la transportul de la Constanţa la Băbeni, Purcărea a dat un răspuns negativ.

"Nu, am lucrat cu o societate specializată, abilitată, autorizată să facă asemenea transporturi. Acea societate a găsit transportatori, transportatorii trebuiau să pună la dispoziţie maşini speciale, şoferi cu atestat...", a mai spus el.

Purcărea a spus că toată afacerea este de sub un milion de euro, din care transportul a fost aproape 40 %, iar cheltuielile de descărcare au fost de asemenea costisitoare.


Absolut toate afirmatiile col. Purcarea pot fi verificate. N-am vazut pe site-ul SRS documente de transport, de incarcare-descarcare, imagini, declaratii sau orice alte probe care pot infirma cele spuse de Purcarea. Dimpotriva, SRS este dezlinat si ilogic in prezentarea pseudopovestii sale. In al doilea rind, poate o sa va mire faptul ca Mircea Basescu este unul dintre primii 5 oameni de afaceri din Constanta, asa incit era firesc sa fie cam singurul prin zona care s-ar fi putut ocupa de incarcarea-descarcarea containerelor.

In concluzie, ROMAGRO nu are nici un fel de treaba cu munitia si explozivii adusi pentru demilitarizare, deci Bakri n-are treaba cu fratiorul Basescu. N-au fost cinci nave, ci doar una, iar transportul s-a facut din Taiwan, nu Thailanda, printr-o firma infiintata la finele anului trecut si printr-un contract cu o firma bulgareasca. Toata afacerea n-a facut nici macar un milion de euro. S-a dus naibii si mireasma de terorism care ne-ar fi determinat sa fim interesati de poveste...

Mai este nevoie sa va explicam pe indelete cum sint supravegheate astfel de transporturi peste tot in lume? Nu credem.

In final, Comisarul Remulus Lazaroaia, sef al Politiei Port Constanţa pina in urma cu citeva saptamini, declara: “Nu am auzit de nici un transport de muniţie ori de armament în perioada respectivă în Portul Constanţa, mai ales că, fiind vorba despre o cantitate atât de mare, de mii de tone, aş fi reţinut”. La rindul sau, seful IPJ Constanta, comisarul sef Aurelian Zaheu, a declarat ca „nu are cunoştinţă despre transportul respectiv”. (Mediafax)


3. Uzina Mecanica Babeni

Am explicat in stirea anterioara, tehnic, de ce afirmatia conform careia "in situatia verificata de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Valcea s-a descoperit ca UM Babeni nu numai ca nu distrugea asemenea substante dar le trimitea din nou la export" este o ditamai prostia. Nu numai ca un astfel de proces ar fi costat de 10 ori mai mult decit s-ar fi putut cistiga intr-o eventuala afacere, dar tehnic este absolut aiurea. Chiar si din punct de vedere al asigurarii aparentei legalitati este aproape imposibil. N-am vazut pe site-ul SRS vreun document de la DIICOT sau probe incriminatoare de la UM Babeni. N-am vazut nimic decit afirmatii.

Sa vedem ce declara directorul UM Babeni:

Şef al celei mai mari unităţi de distrugere a muniţiei uzate din România, Mărculescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că ştie despre contractul încheiat cu firma condusă de "colonelul Purcărea".

"Este vorba de o licitaţie pentru armata din Taiwan, care are de distrus muniţie de artilerie terestră, navală şi aeriană, proiectile foarte vechi şi ieşite din uz. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Singapore, iar produsele au fost aduse printr-o firmă din Bulgaria. Conform contractului, deşeurile de fier sunt valorificate de firma domnului colonel Purcărea , după ce aici, la noi, se scot substanţele explozive şi se neutralizează pe câmpul de detonare", a declarat Mărculescu.

Acesta a spus că muniţia primită la uzina din Băbeni prin acest contract era "extrem de veche".

"Vă spun sincer, mi-a fost şi frică atunci când le-am primit şi le-am văzut în ce stare erau proiectilele, pentru că există riscuri mari în manipularea lor. Erau vechi, ruginite, deformate", a spus Mărculescu.

Directorul Uzinei Mecanice din Băbeni a precizat că angajaţii săi lucrează şi acum la "delaborarea" muniţiei aduse din Taiwan, reuşind să neutralizeze până în prezent circa 600 din cele 1.600 de tone de muniţie.

"Am scos substanţele explozive din aceste proiectile şi am dat firmei înapoi ce a rezultat ca deşeuri de metale feroase şi neferoase . Am înţeles că firma domnului colonel Purcărea le-a valorificat pe undeva pe la Buzău", a mai spus Mărculescu.

Acesta a ţinut să precizeze că Uzina Mecanică din Băbeni lucrează, dat fiind obiectul de activitate, sub controlul serviciilor secrete şi al autorităţilor statului cu atribuţii în acest domeniu.

"Suntem auditaţi, suntem verificaţi constant de Autoritatea Naţională pentru Controlul Explozibililor, lucrăm cu documente extrem de importante şi clare, unele chiar clasificate, şi suntem mereu sub supravegherea serviciilor secrete", a conchis Mărculescu, arătând că instituţia pe care o conduce are astfel de contracte şi cu armata română, pentru distrugerea muniţiei ieşite din uz, cel mai recent fiind încheiat prin licitaţie în acest an şi valabil până în 2016.


De altfel, intreaga istorie pare desprinsa dintr-un scenariu de film prost, cu un actor care habar n-are ce i s-a ordonat sa publice pe site-ul sau si care are oricum antecedente in acuzarea unor persoane publice fara a avea macar o urma de dovada in sprijinul afirmatiilor sale, lucru pentru care a si pierdut in instanta procese de calomnie.
Trebuie sa precizam ca am fost impresionati de faptul ca SRS se sprijina in argumentatia sa pe declaratiile unor colegi de presa, cum ar fi marea specialista in securitate nationala si in orice altceva se nimereste, Lidia Mitchievici.

Nu ne-ar fi interesat un astfel de scandal daca nu am fi fost intrigati de modul in care institutii din sistemul national de securitate sint decredibilizate intr-un joc politic mizerabil. N-am fost si nu sintem sustinatorii administratiei prezidentiale din simplul motiv ca aceasta ar fi putut face mult mai mult pentru militarii acestei tari. Dar nu putem sa stam pe margine si sa privim cum presedintele Romaniei este tirit intr-un astfel de circ grotesc, pus la cale de niste ciumpalaci care intimplator controleaza mass media din tara asta. Aceeasi mass media care transforma toti tinerii romani in niste manelisti agramati si ne intoxica zilnic cu telenovele politice stupide si ieftine.

Observatie: fara indoiala ca atit serviciile, cit si presedintele stiu ca aceasta poveste este o mare factura. Pai, era nevoie ca cineva sa musamalizeze o facatura? Asa incit, pina si patetica afirmatie conform careia anumite persoane au fost schimbate din functii pentru a ascunde nu stim ce afaceri oneroase ale fratelui Basescu pica la testul logicii elementare.


UPDATE:

Pina la urma, se pare ca Mircea Basescu nici macar n-a descarcat containerele acelea. A recomandat doar pe cineva. Si uite ca din toata povestea n-a mai ramas absolut NIMIC.

Ring, 27 august

Mircea Băsescu: I-am făcut numai necazuri fratelui meu


Pentru prima oară după izbucnirea scandalului cu armament în care este implicat, Mircea Băsescu a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate ziarului „ring". Fratele preşedintelui României ne-a dezvăluit că nu firma lui a fost cea care a descărcat muniţia NATO în Portul Constanţa, că întreaga operaţiune s-a desfăşurat sub supravegherea serviciilor secrete şi a anunţat în premieră că îl va acţiona în instanţă pe ziaristul Sorin Roşca Stănescu. Discuţia cu reporterii "ring” s-a purtat, la Agigea, chiar în sediul societăţii pe care o administrează.

Domnule Băsescu, sunteţi fratele preşedintelui României, cum de aţi ajuns asociat la o societate care se ocupa cu importul şi exportul de armament?

Domnule, eu sunt om de afaceri şi, la acea vreme, mi s-a părut o oportunitate implicarea într-o afacere legală. M-am asociat cu SC Exihibition Aircraft Defence & Security SRL (EADS), societate despre care eu ştiam că se ocupă cu organizarea de expoziţii. Faptul că, în final, am ajuns să fiu asociat la SC Defense, Security and Intelligence Co, e o poveste care trebuie lămurită până la urmă. Eu nu am semnat niciun act de asociere la compania cu acest nume. La acea oră, ceilalţi parteneri nu mă informaseră despre schimbarea numelui societăţii.

Cine sunt aceşti parteneri? Cât de bine vă cunoaşteţi cu ei?

Domnii Cristian Geamănu şi Romeo Oiţă. Ca urmare a invitaţiei lor, am fost de acord să devin asociat. Pe domnul Geamănu l-am cunoscut în urmă cu aproape 10 ani, iar pe domnul Oiţă, acum vreo doi ani. Dintre ceilalţi, îl mai cunosc doar pe domnul Cazacu.

Domnule Băsescu, jurnalistul Sorin Roşca Stănescu v-a acuzat că aţi contribuit la descărcarea şi transportul unor containere cu muniţie şi substanţe explozive...

Staţi puţin, să ne înţelegem. Eu sau societatea la care sunt director - SC Plusfood Constanţa SRL - nu avem niciun utilaj cu care să se poată manipula astfel de containere...

Păi, domnul Purcărea a declarat că dvs. aţi asigurat utilajele pentru descărcarea muniţiei.

Aici, domnul Purcărea face o confuzie pe care pot să o înţeleg, pentru că dânsul nu cunoaşte foarte bine activităţile din port. M-a întrebat dacă pot descărca acele containere, iar eu nu am făcut nimic altceva decât să îi recomand un operator portuar de la dana unde urma să acosteze nava. Singurul care poate face asta este operatorul navei, în cazul de faţă APM Terminal, care se ocupă cu descărcarea. Să nu vă imaginaţi că o astfel de operaţiune se poate face pur şi simplu. Procedurile, stabilite prin lege, sunt extrem de complexe. E vorba de marfă periculoasă, iar operaţiunea a fost supravegheată de toate organele competente. Mă refer la servicii secrete, vamă, poliţie de frontieră, jandarmerie etc.

Faptul că numele dvs. a fost în centrul acestui scandal a afectat şi credibilitatea fratelui dvs., preşedintele României. Care credeţi că este părerea pe care şi-au format-o oamenii de rând?

- Uitaţi cum definesc eu ideea de scandal la care faceţi dvs. referire. Faptul că eu m-am asociat într-o societate despre care ştiam că organizează expoziţii nu are cum să afecteze imaginea nimănui, din punctul meu de vedere. Nici a mea, nici a familiei mele, cu atât mai mult a unui preşedinte de stat. Asta, în condiţiile în care cei desemnaţi să analizeze această chestiune au bună-credinţă şi nu doresc cu orice preţ scandalul, aşa cum l-aţi denumit dumneavoastră. În ceea ce priveşte părerea oamenilor de rând, eu cred că românii sunt oameni inteligenţi, care ştiu să deosebească un scandal fabricat de unul real. Singurul lucru pe care mi-l reproşez este legat de faptul că am răspuns invitaţiei de asociere cu EADS în condiţiile în care nu am evaluat corect gradul de disperare al adversarilor politici ai fratelui meu care, iată, sunt dispuşi să se agaţe de orice pentru a provoca scandal în jurul imaginii acestuia.

Credeţi că aţi fost atras într-o capcană atunci când aţi acceptat această asociere?

Pot bănui şi acest lucru.

Intenţionaţi să îl acţionaţi în instanţă pe Sorin Roşca Stănescu?

Pot să vă spun că ieri am luat legătura cu o casă de avocatură şi am hotărât să îl dau în judecată pe jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, ca urmare a acuzaţiilor mincinoase pe care mi le-a adus zilele trecute pe blogul personal.

Credeţi că ar trebui să îi cereţi scuze fratelui dumneavoastră, preşedintele Traian Băsescu?

În calitatea mea de frate mai mic, i-am creat de multe ori necazuri sau neplăceri şi el m-a iertat de fiecare dată, fără să fie nevoie să îmi cer scuze. Să ştiţi că este un om foarte corect, drept şi bun. Aşa a fost întotdeauna. Sunt însă foarte supărat că diverşi adversari ai lui se coboară atât de mult încât îl atacă răstălmăcind faptele rudelor sale.



UPDATE 2:

Cu urmatorul artticol din Curentul incheiem comentariile noastre:

Curentul, 27 august, Dana Iliescu

Roşca recunoaşte că nu are probe privind implicarea lui Mircea Băsescu în afaceri cu teroristişti


Informaţia este furnizată de Dan Andronic, pe blogul personal: „Ieri (n.r. - luni), Roşca Stănescu spunea că «Mircea Băsescu este implicat într-o afacere teroristă, iar preşedintele îl acoperă!». Azi, la B1TV, l-am întrebat pe Roşca dacă are dovezi că Mircea Băsescu e implicat în trafic. Răspunsul său? NU!“.
Şi-atunci despre ce vorbim? Bineînţeles despre manipulare şi multă candoare, după cum declara, cu ceva ani în urmă, un prieten al lui Roşca. Mecanismul folosit de Roşca Stănescu este acelaşi cu cel folosit în 2004, semn că originalitatea nu este unul dintre punctele sale forte.
Unul dintre comentatorii de pe blogul lui Andronic reaminteşte că, în 2004, „«câinii de pază ai democraţiei», ziariştii Roşca Stănescu sau Nistorescu, vorbeau de vagoanele de copii vândute de Adrian Năstase occidentului, pentru a servi drept bănci de organe, de miliardul de dolari «ascuns» de acesta în Marea Chinei (apropo, nici acum nu s-a aflat la ce adâncime) sau de imbecilitatea numită «stenogramele otrăvite»“. Bineînţeles, totul prezentat fără nici cea mai mică dovadă de veridicitate, exact aşa cum se întâmplă lucrurile şi astăzi, în cazul aşa-zişilor terorişti. De altfel, deşi promitea dezvăluiri zdrobitoare, Sorin Roşca Stănescu postează pe site-ul său informaţii vechi, din 2001, face legături cu Talpeş şi mişcarea UNITA din Angola, astăzi desfiinţată. Această însăilare de date, oameni şi evenimente din filme total diferite îl recomandă pe Roşca Stănescu mai degrabă pentru meseria de scriitor de ficţiune decât pentru cea de ziarist.




UPDATE 3:

Cititorii ne-au semnalat ca n-am spus nimic de UNITA. Noi n-am crezut ca mai e nevoie sa aducem precizari privind aceasta organizatie, dar pentru a fi tabloul complet va oferim un extras din WIKIPEDIA:

The National Union for the Total Independence of Angola (Portuguese: União Nacional para a Independência Total de Angola) is the second-largest political party in Angola. Founded in 1966, UNITA fought with the Popular Movement for the Liberation of Angola (MPLA) in the Angolan War for Independence (1961–1975) and then against the MPLA in the ensuing civil war (1975–2002).

The war was one of the most prominent Cold War proxy wars, with UNITA receiving military aid from the United States and South Africa while the MPLA received support from the Soviet Union and its allies.[1]

From its foundation until his death in 2002, UNITA was led by Jonas Savimbi. His successor as President of UNITA is Isaías Samakuva. Following Savimbi's death, UNITA abandoned armed struggle and participated in electoral politics. The party won 16 out of 220 seats in the 2008 parliamentary election.

(...)

UNITA received support from the governments of Bulgaria, Egypt, France, Israel, Morocco, the People's Republic of China, North Korea (although North Korea later recognized the MPLA government), Saudi Arabia, South Africa, the United States, Zaire and Zambia.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.637 )